Nederheide

Plaats
Buurtschap
Rucphen Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Nederheide

Terug naar boven

Status

- Nederheide is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, in grotendeels gemeente Rucphen, gedeeltelijk (1 pand) gemeente Roosendaal (t/m 1996 gemeente Roosendaal en Nispen, in 1997 over naar gemeente Roosendaal).

- De buurtschap Nederheide valt grotendeels onder het dorp Schijf (gem. Rucphen), deels onder het dorp Nispen (gem. Roosendaal).

- De buurtschap Nederheide is in het gelukkige bezit van verschillende ‘plaatsnaamborden’ (een fraaie houten aan de Roosendaalse kant en een rode en blauwe aan de Rucphense kant).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Betekent heide ‘heide’, met de toevoeging neder, vermoedelijk ter onderscheiding van Hoogerheide(1) (waarmee niet het dorp Hoogerheide in de gemeente Woensdrecht wordt bedoeld, maar een veldnaam Hoogerheide die in de nabijheid van Nederheide lag, red.).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nederheide ligt rond de gelijknamige weg, 3 km W van Schijf, 5 km ZW van Rucphen. Vanuit de buurtschap loopt richting O (naar Schijf) de Nederheidse Baan. Hoeve Nederheide ligt net niet in de buurtschap maar ligt aan het N eind van ’t Dreefje, in de nabijgelegen buurtschap Nispense Achterhoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nederheide omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners. 1 pand, huisnr. 21, valt onder het dorp Nispen. De overige huisnrs. vallen onder het dorp Schijf.

Reactie toevoegen