Nederasselt

Plaats
Dorp
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

nederasselt st joannesklooster 1974 [640x480].jpg

Nederasselt St. Joannesklooster 1974

Nederasselt St. Joannesklooster 1974

Nederasselt

Terug naar boven

Status

- Nederasselt is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Heumen. T/m 30-6-1980 gemeente Overasselt.

- Onder het dorp Nederasselt valt ook de buurtschap Molenhoek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Neder-Asselt.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nederasselt ligt aan de rivier de Maas en ligt verder ZO van de dorpen Balgoij, Neerloon, Niftrik en de stad Ravenstein, Z van het dorp Wijchen, ZW van het dorp Alverna en de stad Nijmegen, W van het dorp Malden, WNW van het dorp Heumen, NW van de dorpen Overasselt en Gassel, N van het dorp Escharen, NNO van de stad Grave, NO van de dorpen Velp en Reek en O van de dorpen Overlangel en Herpen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nederasselt 19 huizen met 134 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met een kleine 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Nederasselt (2015).

- In september 2016 is het vernieuwde dorpshart in Nederasselt op feestelijke wijze geopend. De speelplekken zijn onder toeziend oog van vele geïnteresseerden door de kinderen van Basisschool De Tandem in gebruik genomen. Een nieuw dorpshart was een van de ideeën in het Dorpsplan dat in 2015 is gepresenteerd. Dankzij de steun van de gemeente Heumen en het Coöperatiefonds van de Rabobank is een prachtige plek tot stand gekomen middenin het dorp. Er kan gespeeld, gesport en gerecreëerd worden. Naast speelplekken voor de kinderen zijn er o.a. voertbaldoelen, een korfbalpaal en een Avonturenpad gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nederasselt heeft 7 rijksmonumenten.

- Nederasselt heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Korenmolen de Maasmolen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kadans is een natuurgebied van 9 hectare nabij de molen. Het gebied met zijn hooiland, poelen, bosjes en bomen, is deels toegankelijk. Er komen zeldzame dieren voor als waterhoentjes en roerdompen. vossen en dassen. In 2011 zijn er extra wandelpaden aangelegd.

- In 2009 en 2010 is 12 kilometer Maasheggen hersteld in de uiterwaarden van Heumen, Overasselt en Nederasselt. Het gaat om eeuwenoude vlechtheggen, die een bijzonder ecosysteem vormen waar verschillende zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. Ook zijn poelen, bermen en bomen in de uiterwaarden hersteld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nederasselt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws:- Nieuws uit Nederasselt op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Nederasselt.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ons Huis.

- Onderwijs: - Basisschool De Tandem.

- Sport: - Sport Club Diosa (voetbal en korfbal) is er voor Balgoij en buurdorp Nederasselt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nederasselt.

Reactie toevoegen