Mookhoek

Plaats
Dorp
Strijen
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Mookhoek

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Mookhoek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Mookhoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mookhoek.

Terug naar boven

Status

- Mookhoek is een dorp* in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Strijen.
* De plaats wordt soms ook als buurtschap betiteld, maar het huizen- en inwonertal plus de aanwezigheid van een kerk en kern rechtvaardigen toch wel de kwalificatie 'dorp'.

- Op (1) stond ten onrechte dat het dorp vóór de herindelingen van 1984 in deze streek onder de gemeente Maasdam viel (dat was wél het geval met de nabijgelegen buurtschap Cillaarshoek). Het dorp viel altijd al onder de gemeente Strijen. Hooguit viel voorheen een klein deel onder de gem. 's-Gravendeel, omdat de grens tussen deze gemeenten langs (de weg) Mookhoek liep. In 1984 is 77 hectare overgegaan van de gem. 's-Gravendeel naar de gem. Strijen. Dit zal vermoedelijk betrekking hebben gehad op een voorheen 's-Gravendeels gedeelte van Mookhoek.

- Mookhoek heeft nauwe banden met de ZO van het dorpje gelegen buur-buurtschap Schenkeldijk. Soms worden zij gezamelijk als 'tweelingdorp' beschouwd, hoewel dat formeel niet kan omdat zij in verschillende gemeenten liggen. De buurtschap Schenkeldijk valt namelijk onder de gemeente Binnenmaas (t/m 2006 gem. 's-Gravendeel). In dit kader vinden wij de naam van pension-café De Schenkhoek goed gekozen, als woordspeling op het feit dat het pand op de grens ligt van het dorp Mookhoek met de buurtschap Schenkeldijk. En daarnaast is het ook gezien de ligging op een hoek en het feit dat er geschonken wordt, in praktische zin een 'schenkhoek'.

Terug naar boven

Ligging

Mookhoek ligt NO van Strijen, ZW van 's-Gravendeel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Mookhoek 48 huizen met 293 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Mookhoek ca. 200 huizen met ca. 470 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lange tijd omvatte Mookhoek alleen lintbebouwing rond de gelijknamige weg en de Strijensedijk. Pas na de Tweede Wereldoorlog is een klein kerntje ontstaan bestaande uit de Viskilstraat, Griendstraat, Kreekstraat en Zweedsestraat. De laatste herinnert aan de hulp die de gemeente Strijen na de Watersnoodramp van 1953 vanuit Zweden heeft gekregen in de vorm van houten 'noodwoningen', die nog steeds te vinden zijn in Mookhoek en Strijensas.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Definitief Bestemmingsplan Mookhoek kern (2013).

- In 2013 zijn aan de Zweedsestraat 12 nieuwe eensgezinswoningen gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hervormde (PKN) kerk is een wijkgemeente van de Hervormde Gemeente Strijen en ligt nogal decentraal in het ZW van het dorp (Strijensedijk 13). De kerk, die ook de inwoners van buurkern Schenkeldijk bedient, dateert uit 1906 en is in 2006 gerestaureerd.

- De monumentale Lindehoeve (een gemeentelijk monument) (Mookhoek 111) is in 2011 verbouwd tot woonzorgcomplex van Cavent, met 23 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Op het bushaltebordje staat overigens Lindenhoeve...

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in mei of juni organiseert de Stichting Behoud Historisch Materieel Mookhoek, die een indrukwekkende collectie oude tractoren van het merk Holder heeft opgebouwd, een Open Dag voor oude tractoren, stationaire motoren en oldtimer auto's. Tevens is er op die dag een rondrit door de omgeving. Adres: Gebr. Den Boer, Schaweg 8. Tel. 078-6734506.

Terug naar boven

Links

- Basisschool De Boemerang.

- Verenigingsgebouw Mookhoek.

Reactie toevoegen