Montfort

Plaats
Stad
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

LB gemeente Montfort in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Montfort in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Montfort in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Montfort

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Montfort.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Montfort.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Montfort.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Montfort (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Montfort is een stad in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen.

- Wapen van de voormalige gemeente Montfort.

- Montfort was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Posterholt (die per 1-2-1994 van naam is gewijzigd in gemeente Ambt Montfort), in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- Onder de stad Montfort valt ook de buurtschap Aan de Berg. Sommige plaatsenlijsten zien ook Aardonck, gelegen 1 km Z van Montfort rond de weg Aardonck (zijweg van de Vlootveestraat) als een buurtschap. De provincie-atlas van de Topografische Dienst kwalificeert dit echter als "gebouw". Aan de weg Aardonck ligt ook maar 1 pand.

Terug naar boven

Naam

‘De naam Montfort is adequaat; mont-fort = sterkte of versterkte berg; een burcht op een heuvel (11).

Terug naar boven

Ligging

Montfort ligt ZW van Roermond, ZO van Maasbracht.

Terug naar boven

Geschiedenis

Montfort komt op de kaart voor sinds Hendrik, bisschop van Luik er in 1260 een kasteel bouwde. Het kasteel, dat Grouwert of Tromp werd genoemd, werd in 1794 door de Fransen verwoest en is sindsdien een ruïne, te zien als men Montfort aan de westkant binnenkomt.

Montfort heeft op het einde van WO II - oktober 1944/februari 1945 - een wel zeer gedenkwaardige periode beleefd: ‘Voordat Montfort in november overspoeld werd met vluchtelingen, had het dorp al kennis gemaakt met de verschrikkingen van een moderne oorlog’ (16). Gevolg: een dode na een beschieting begin oktober en op 22 oktober 1944 in de namiddag acht doden (onder wie vier kinderen) toen een Brits vliegtuig zijn formatie verliet en om onbekende redenen zijn bommen liet vallen boven het dorp. Kort daarop, in november, komt de grote evacuatie vanuit de regio Echt, waardoor ook Montfort overbevolkt raakt. Op zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 januari 1945 wordt het overvolle dorp opnieuw door de RAF gebombardeerd. Er sterven 49 mensen, groot en klein, er worden vele gewond. Bij de frontbeschietingen en bevrijdingsgevechten worden nog meerdere mensen gedood en gewond. Montfort wordt na zware gevechten twee dagen later, op 24 januari 1945 bevrijd. Vele onderduikers, vluchtelingen- en pilotenhelpers (inclusief vrouw en kinderen) werden verraden, opgepakt, naar werk- en concentratiekampen gevoerd; 20 van hen, onder wie 6 vrouwen en 5 kinderen kwamen niet meer terug (16). De bevolking van het bevrijde Montfort werd gedurende 6 weken geëvacueerd onder meer naar Sittard (P. Bakkes, Omroep Limburg, 1-8-1997).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Montfort heeft 3 rijksmonumenten.

- Ruïne kasteel Montfort.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De aanleg van de Vlootbeek rond 1650 maakte het mogelijk om het moerasgebied van het Reigersbroek te ontginnen en te ontvenen. Vanaf eind 19e eeuw is het in gebruik als landbouwgebied, maar het gebied is altijd erg nat gebleven. Reigersbroek is daarom aangewezen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Minder goede landbouwgrond wordt zo omgevormd tot natuurgebied. Het Reigersbroek kan zo één geheel gaan vormen met de omringende landgoederen Rozendaal en Schrevenhof. Stichting Het Limburgs Landschap heeft de gronden van het Reigersbroek deels omgevormd tot vennen en natte graslanden. Door het ontgraven van de voedselrijke vermeste bovenlaag is voedselarme grond aan de oppervlakte gekomen. In de lage terreindelen ontstaan plassen en vennen, die geleidelijk overgaan naar de hogere en drogere randen van het Reigersbroek. De natte graslanden en de overgangszones van natte naar droge heide en naar de nabijgelegen bossen zijn voor veel planten- en diersoorten bijzonder aantrekkelijk.

Terug naar boven

Beeld

- Montfort in oude ansichten.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Montfort Huysbongerdweg.

 

Reactie toevoegen