Monster

Plaats
Dorp
Westland
Delfland
Zuid-Holland

Monster

Terug naar boven

Status

- Monster is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2003.

- Wapen van de voormalige gemeente Monster.

- Onder de gemeente Monster vielen naast het gelijknamige dorp ook nog de dorpen Poeldijk en Ter Heijde.

- Koning Willem-Alexander is o.a. Heer van Polanen. Hiermee wordt de voormalige heerlijkheid Polanen bedoeld, die de dorpen Monster en Poeldijk en het Z deel van Loosduinen omvatte. Niet te verwarren met de voormalige heerlijkheid Polanen bij Linschoten en het voormalige Polanen dat nu het dorp Halfweg tussen Amsterdam en Haarlem is. De heerlijkheid Polanen was een van de bezittingen van de Polanens die in de handen kwam van de Nassaus door het huwelijk van Engelbrecht I van Nassau met Johanna van Polanen in 1403. De wijk Polanen in Monster is een verwijzing naar deze voormalige heerlijkheid.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Monster heet een Monsternaar.

Oudere vermeldingen
1013 Masemunster, 1130-1157 kopie ca. 1420 Monstre, 1156 kopie 13e eeuw Monasterio, 1167 Monasterio, ca. 1180 Monstre, 1238 kopie 14e eeuw Munstere, 1323 en 1351-1356 Monster.

Naamsverklaring
Het Oudnederlandse monstre is ontstaan uit het Latijnse monasterium 'klooster', maar daar hier geen klooster was, heeft het hier de betekenis 'grote centrale parochiekerk'. Een oude naam van Monster was 772 of 776 kopie 1170-1175 Masamuda, samengesteld uit het Oudnederlandse muda = muiden 'monding' en de waternaam Maas.(1)

Terug naar boven

Ligging

Monster ligt N van 's-Gravenzande, ZW van Den Haag.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Monster 336 huizen met 3.005 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 174/1.540 (= huizen/inwoners), de dorpen Ter Heijde (dan: Ter-Heijden) 44/435 en Poeldijk 86/776 en de buurtschap Noord-Kwintsheul 32/254. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.500 huizen met ca. 13.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische werkgroep Oud Monster, p/a Maris 41, 2681 MP. Tel. 0174-244315. De werkgroep houdt zich bezig met het onderzoek naar de geschiedenis van de kernen Monster en Ter Heijde. Ze zet zich tevens in voor het in stand houden van historisch waardevolle gebouwen, waterwegen en andere zaken, zowel onder als boven het maaiveld, die het waard zijn te worden geconserveerd. Ze werkt daarbij samen en onderhoudt contacten met regionale instellingen, zoals het Westlands Museum, Genootschap Oud-Westland en Historisch Archief Westland. De werkgroep geeft voorlichting en informatie, organiseert tentoonstellingen, publiceert artikelen en boeken en richt zich op het verzamelen en documenteren van historische gegevens, zoals documenten en foto's. Van tijd tot tijd worden werkgroepavonden georganiseerd, waar iedereen welkom is die zich in de lokale geschiedenis wil verdiepen. Voor zover ons bekend is de werkgroep nog niet middels een website of -pagina op het internet aanwezig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monster heeft 9 rijksmonumenten.

- Monster heeft 22 gemeentelijke monumenten.

- Al in 1311 staat er een korenmolen op precies dezelfde plek als waar Korenmolen De Vier Winden nu staat. De huidige ronde stenen stellingmolen is in 1882 gebouwd als opvolger van de in 1881 door brand verwoeste voorganger. De Vier Winden is tot 1932 zakelijk in bedrijf geweest. In 1957 is de molen eigendom geworden van de toenmalige gemeente Monster (nu gemeente Westland). Na diverse restauraties is de molen in 1983 weer in bedrijf genomen en wordt er tot op de dag van vandaag door enthousiaste vrijwilligers van het Gilde van Vrijwillige Molenaars tarwe tot volkorenmeel vermalen.

- Grafkelder van de familie Herckenrath.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- 's Heeren Loo - Het Westerhonk organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten. Enkele grotere vaste evenementen zijn het Zomerfeest (week in juni, met o.a. Kermis) en op een zaterdag in de 1e helft van december de kerstmarkt Winterland.

- Blues aan Zee organiseert maandelijks live bluesmuziek avonden in Monster en omgeving.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Cultuurschuur in Monster komt voort uit een particulier initiatief. Gerda Bruinsma kreeg in 1998 het idee - en voerde dat ook uit - dat het leuk zou zijn om in haar oude boerderij een sfeervolle ruimte aan te bieden waar mensen met talenten kansen krijgen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een groot succes. Veel mensen van binnen en buiten het Westland hebben de Cultuurschuur gevonden, en vele ervaren en bekende artiesten treden inmiddels op in de Cultuurschuur. Dit mede vanwege de prettige sfeer die er is en het luisterpubliek: een avondje Cultuurschuur zorgt ervoor dat je de hele week weer met een glimlach op je werk zit! In de Cultuurschuur zijn regelmatig dingen te doen op het gebied van cursussen, workshops, muziek, cabaret en poëzie. Welke optredens er de komende maanden zijn, vind je in de Agenda.

- Duinboerderij Willemshoeve in Monster (Hoevelaan 17) ligt op het terrein van 's Heeren Loo, locatie Het westerhonk. 's Heeren Loo is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Duinboerderij Willemshoeve is een zorgboerderij en kinderboerderij, met o.a. schapen, geiten en sinds augustus 2017 ook een Noordzee aquarium, waar je door hen in de zee gevangen dieren kunt bewonderen. In december 2017 hebben ze 3 ooievaarsnesten geplaatst. Voorheen zijn er namelijk wel ooievaars geweest maar die konden geen geschikte nestgelegenheid vinden. Nu wel, dus duimen maar dat ze in het voorjaar ook bevolkt gaan worden...

- De Boswachters van Polanen onderzoeken de planten en dieren die voorkomen in het park en helpen mee aan natuurherstelwerkzaamheden. De Boswachters zijn onderdeel van 's Heerenloo, locatie Het Westerhonk in Monster, waarvoor zie verder het kopje Links > Zorg. In 2016 is er een hoogstamboomgaard aangeplant, die hier vroeger ook is geweest. Reeds in 1712 lag er een hoogstamboomgaard naast de boerderij van Polanen. Zij hoorden bij kasteel Polanen, dat op de plek lag waar zich nu Het Westerhonk bevindt. Er zijn 40 appelbomen aangeplant. Bewoners maken hier als dagbesteding heerlijke producten van (appelmoes, appelcider en appelstroop).

- Atelier Top in Monster is een samenvoeging van de dagbestedingen Top, Atelier Spat en het Watertheater. Het atelier biedt een veelzijdige, creatieve dagbesteding aan mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze maken hier schilderijen, keramiek, mozaïek en andere cadeauartikelen. Ben je op zoek naar een bijzonder kunstwerk of ander cadeau? Loop dan eens binnen bij Atelier Top (Vijverweg 2). Openingstijden: ma t/m vr 8.45-15.45 uur. De cliënten die graag iets met theater willen doen, kunnen in het atelier repeteren voor kleine voorstellingen tijdens festiviteiten op Het Westerhonk.

- Belevingstuin De Bosroos (aan de Bosweg in Monster) ligt op het terrein van Het Westerhonk, een locatie van 's Heeren Loo. 16 mensen met een verstandelijke beperking hebben hier dagbesteding. Bij De Bosroos kun je de natuur beleven en als bezoeker een aantal ervaringen opdoen. De prikkels uit de natuur doen een beroep op alle zintuigen. De wind die door je haren waait, vogels die fluiten, geuren van bloemen of pas gemaaid gras. Iedere struik, boom of plant voelt weer anders. Bessen die je kunt eten en kennismaken met de kleine dieren die in de tuin leven. Een ontmoetingsplaats voor iedereen om zowel actief als passief te beleven. Natuurbeleving bij De Bosroos is het hele jaar mogelijk, ook bij minder mooi weer. De natuur is concreet, tastbaar en is altijd om je heen. Door de indeling in seizoenen komt er op eenvoudige wijze ordening in tijd en structuur. Natuur geeft rust. Zonder natuur kan de mens niet leven. Wat is er allemaal te vinden bij De Bosroos: belevingstuin, moestuin, terras, bellen blazen, pluktuin, water/zandtafel, educatie, groentetuintjes, stiltehoek, theehuisje met picknicktafel, ligweide. En dit alles onder het genot van thee, koffie, limonade of ijs. Een tuin waar voor iedereen iets te beleven valt en waar beperkingen niet belangrijk zijn. Je bent van harte welkom! Open ma t/m vr 10.00-15.00 uur. De tuin is vrij toegankelijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Eet-, drink- en ontmoetingsgelegenheid Samen (Vijverweg 11) ligt centraal op het groene woonzorgpark van 's Heeren Loo, locatie Het Westerhonk in Monster. Op het park wonen, werken en recreëren mensen met en zonder verstandelijke beperking. Bij Samen kun je genieten van een lekkere kop koffie, lunch of een drankje. Of het nu gaat om een salade, een belegd broodje, een kop verse soep of huisgemaakt gebak met een kop koffie. Catering op locatie is ook mogelijk. Samen verhuurt ook 3 mooie ruimtes waar je elkaar kunt ontmoeten. Of dit nu is voor een teamdag, vergadering, symposium, een koor of een verjaardagspartij. Openingstijden: ma t/m vrij 9.30 tot 16.30 uur, za en zo 9.30 tot 14.00 uur.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De Willemsschool. - Eerste Westlandse Montessorischool Monster. - Basisschool De Zeester. - Basisschool De Blinkerd.

- Sport: - Voetbalvereniging Sportclub Monster is ontstaan in 2012, als gevolg van een fusie tussen de Monsterse voetbalverenigingen v.v. Monster (opgericht 1945) en SV Polanen (opgericht 2007, voortzetting van het in 1947 opgerichte RKSVM). - DOS (Door Oefening Sterk) is een in 1920 opgerichte, actieve en regionaal toonaangevende gymnastiek- en turnvereniging, met ruim 300 leden. Met deelname aan en goede resultaten in de nationale wedstrijdsport is DOS al vele jaren voor regionale begrippen uniek. DOS biedt veel faciliteiten op het gebied van gymnastiek, acro gymnastiek, wedstrijd turnen, aerobics en conditietraining, bewegen in kleine groep en dans.

Vanaf 2-jarige leeftijd worden kinderen (peutergym, kleutergym en bewegen in kleine groep) al vertrouwd gemaakt met diverse basis motorische vaardigheden. Vanaf 6 jaar (meisjesgym, jongensgym, acro) worden de beginnende conditionele en de grondvormen van het turnen op een gezonde en plezierige manier door gediplomeerde trainers aangeleerd. Indien de mogelijkheden aanwezig zijn kunnen kinderen doorstromen naar de diverse selectiegroepen, zoals DOS Monster Acro Topsport. De dans is er vanaf de leeftijd vanf 6 jaar. Hierbij worden op ontspannen en speelse wijze leuke dansjes aangeleerd en wordt het bewegen op muziek en het ritmegevoel gestimuleerd.

- Zorg: - Het Westerhonk in Monster is onderdeel van 's Heeren Loo. 's Heeren Loo ondersteunt door het hele land mensen met een verstandelijke beperking. Op Het Westerhonk is iedereen welkom. Iedereen mag hier wonen, werken en recreëren. In de eerste plaats de bewoners van Het Westerhonk maar ook andere inwoners van Het Westland. Ze organiseren door het jaar heen tal van activiteiten en er zijn veel leuke dingen te doen. Dit om de ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking te stimuleren. Wat er te doen is vind je hierboven onder het kopje Evenementen, hun kinderboerderij, atelier en belevingstuin vind je onder het kopje Natuur en recreatie, en hun eet-, drink- en ontmoetingsgelegenheid vind je onder het kopje Eten en drinken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Monster RK.

Reacties

(1)

hallo, mijn naam is Annet Knoll. Mijn moeder is geboren in Monster, haar opa heeft zij nooit gekend. Nu heb ik over deze familiegeschiedenis een boekje geschreven. Dat zich respectievelijk in Monster en Rotterdam afspeelt. Mijn vraag is of jullie daar in geinteresseerd zijn en evt. sponsor kunnen zijn als ik het uit ga geven. Komende tijd ga ik uitgevers aanschrijven en het boekje opsturen. Graag hoor ik een reactie van jullie. Vrgr. Annet Knoll

Red.:
Beste Annet,
Wij publiceren over alle plaatsen in ons land, maar alleen op hoofdlijnen en alleen via onze site. Jouw beoogde publicatie valt dus buiten onze werkingssfeer. Dat is meer iets voor een lokaal of regionaal gespecialiseerde instantie. Wellicht heeft de Historische werkgroep Oud-Monster belangstelling (gegevens: zie hierboven) of Genootschap Oud Westland of Studiegroep Genealogie Westland. De laatste lijkt me nog het meest in aanmerking komen. Er zijn immers veel mensen die genealogisch onderzoek doen en daar op enig moment over willen publiceren. Dus zij kunnen je allicht adviseren hoe en waar je dat het beste kunt doen. Zie http://www.plaatsengids.nl/westland kopje Geschiedenis.

Reactie toevoegen