Monster

Plaats
Dorp
Westland
Westland
Zuid-Holland

monster aan de vaart 1903 [640x480].jpg

Monster Aan De Vaart 1903

Monster Aan De Vaart 1903

Monster-MSD-20120202-253887.jpg

Monster, gemeente Westland

Monster, gemeente Westland

Monster-MSD-20120202-253915.jpg

Monster, gemeente Westland

Monster, gemeente Westland

Monster-MSD-20120202-253941.jpg

Monster, gemeente Westland

Monster, gemeente Westland

ZH gemeente Monster in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Monster in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Monster in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Monster

Terug naar boven

Status

- Monster is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, en daarbinnen in de streek Westland, gemeente Westland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2003.

- Wapen van de voormalige gemeente Monster.

- Onder de gemeente Monster vielen naast het gelijknamige dorp ook nog de dorpen Poeldijk en Ter Heijde.

- Koning Willem-Alexander is o.a. Heer van Polanen. Hiermee wordt de voormalige heerlijkheid Polanen bedoeld, die de dorpen Monster en Poeldijk en het Z deel van Loosduinen omvatte. Niet te verwarren met de voormalige heerlijkheid Polanen bij Linschoten en het voormalige Polanen dat nu het dorp Halfweg tussen Amsterdam en Haarlem is. De heerlijkheid Polanen was een van de bezittingen van de Polanens die in de handen kwam van de Nassaus door het huwelijk van Engelbrecht I van Nassau met Johanna van Polanen in 1403. De wijk Polanen in Monster is een verwijzing naar deze voormalige heerlijkheid.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Monster heet een Monsternaar.

Terug naar boven

Ligging

Monster ligt N van 's-Gravenzande, ZW van Den Haag.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Monster 336 huizen met 3.005 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 174/1.540 (= huizen/inwoners), de dorpen Ter Heijde (dan: Ter-Heijden) 44/435 en Poeldijk 86/776 en de buurtschap Noord-Kwintsheul 32/254. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.500 huizen met ca. 13.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische werkgroep Oud-Monster, p/a Maris 41, 2681 MP. Tel. 0174-244315.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monster heeft 9 rijksmonumenten.

- Monster heeft 22 gemeentelijke monumenten.

- Al in 1311 staat er een korenmolen op precies dezelfde plek als waar Korenmolen De Vier Winden nu staat. De huidige ronde stenen stellingmolen is in 1882 gebouwd als opvolger van de in 1881 door brand verwoeste voorganger. De Vier Winden is tot 1932 zakelijk in bedrijf geweest. In 1957 is de molen eigendom geworden van de toenmalige gemeente Monster (nu gemeente Westland). Na diverse restauraties is de molen in 1983 weer in bedrijf genomen en wordt er tot op de dag van vandaag door enthousiaste vrijwilligers van het Gilde van Vrijwillige Molenaars tarwe tot volkorenmeel vermalen.

- Grafkelder van de familie Herckenrath.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Eerste Westlandse Montessorischool Monster. - Basisschool De Zeester. - Basisschool De Blinkerd.

- Sport: - Sportclub Monster (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Monster RK.

Reacties

(1)

hallo, mijn naam is Annet Knoll. Mijn moeder is geboren in Monster, haar opa heeft zij nooit gekend. Nu heb ik over deze familiegeschiedenis een boekje geschreven. Dat zich respectievelijk in Monster en Rotterdam afspeelt. Mijn vraag is of jullie daar in geinteresseerd zijn en evt. sponsor kunnen zijn als ik het uit ga geven. Komende tijd ga ik uitgevers aanschrijven en het boekje opsturen. Graag hoor ik een reactie van jullie. Vrgr. Annet Knoll

Red.:
Beste Annet,
Wij publiceren over alle plaatsen in ons land, maar alleen op hoofdlijnen en alleen via onze site. Jouw beoogde publicatie valt dus buiten onze werkingssfeer. Dat is meer iets voor een lokaal of regionaal gespecialiseerde instantie. Wellicht heeft de Historische werkgroep Oud-Monster belangstelling (gegevens: zie hierboven) of Genootschap Oud Westland of Studiegroep Genealogie Westland. De laatste lijkt me nog het meest in aanmerking komen. Er zijn immers veel mensen die genealogisch onderzoek doen en daar op enig moment over willen publiceren. Dus zij kunnen je allicht adviseren hoe en waar je dat het beste kunt doen. Zie http://www.plaatsengids.nl/westland kopje Geschiedenis.

Reactie toevoegen