Monnikendijk

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

monnikendijk 100_9927 (Kopie).jpg

Monnikendijk, buurtschapsgezicht

Monnikendijk, buurtschapsgezicht

monnikendijk 100_9926 (Kopie).jpg

Monnikendijk, buurtschapsgezicht

Monnikendijk, buurtschapsgezicht

Monnikendijk

Terug naar boven

Status

- Monnikendijk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke.

- De buurtschap Monnikendijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kattendijke (alleen het vanuit Kattendijke gezien laatste pand aan deze 'dijk' valt vermoedelijk onder Kloetinge, maar dat pand zal gezien haar afgelegen ligging allicht niet onder de buurtschap vallen).

- De buurtschap Monnikendijk heeft geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1346 Monickedijc, 1532 Monnickendijck, 1866 (Kuijperkaart) Monnikendijk.

Naamsverklaring
Deze buurtschap ontleent haar naam aan de ligging aan de gelijknamige, thans geslechte dijk, die hier tussen 1180 en 1200 is aangelegd. De naam getuigt van de betrokkenheid van middeleeuwse kloosters bij de landwinning alhier.(1) De dijk is aangelegd ter afdamming van de O uitloper van de grote stroomgeul de Wijtvliet(2).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Monnikendijk ligt rond de gelijknamige weg, Z van Kattendijke. De 4 km lange weg loopt van Kattendijke helemaal tot O van Kloetinge, O van Waanskinderen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 (3) wordt de buurtschap Monnikendijk niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Monnikenhof (of Monsterhoek, 1866 Monnikkenhof), gelegen Z van de Groote Waterleiding, is een hooggelegen terrein waar een uithof heeft gelegen van Cisterciënzer monniken van de abdij van Ter Doest, gesticht in het laatste kwart van de 12e eeuw en afgebroken in 1629.

Reactie toevoegen