Molenperk

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Molenperk

Terug naar boven

Status

- Molenperk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Serooskerke.

- De buurtschap Molenperk valt onder het dorp Serooskerke.

- De plaatsnaam Molenperk is uit de Topografische atlas Zeeland editie 2004 (1) verdwenen. In de editie 1990 stond de naam nog wel. Hetzelfde lot is de buur-buurtschappen Geldtienden en Pitteperk beschoren. Waarom is ons een raadsel; de huizen staan er nog gewoon. Op Google Maps staan deze buurtschappen nog wél vermeld.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Molenperk (als poldernaam, zie de Kuijperkaart op de pagina van Serooskerke).

Naamsverklaring
Genoemd naar een poldergebied waar veel molens lagen. Perk betekent hier 'afgesloten gebied'. Zie ook Pitteperk en Park.(2) De molen van Serooskerke ligt iets ZW van de buurtschap Molenperk. De molen waar de buurtschap naar is vernoemd, stond overigens op een andere plek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molenperk ligt NO van Serooskerke, rond de Vrouwenpolderseweg ter hoogte van de t-splitsing met de Kokerheulweg. Ook de Kleine Putweg valt er nog onder. Volgens (3) zou ook de Plantlustweg er nog onder vallen, maar volgens de atlassen ligt daar de buurtschap Pitteperk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840(4) wordt Molenperk niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap een 10-tal panden.

Reactie toevoegen