Molenkwartier

Plaats
Buurtschap
Rucphen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Molenkwartier

Terug naar boven

Status

- Molenkwartier is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Rucphen.

- De buurtschap Molenkwartier valt onder het dorp Zegge.

- In de Topografische atlas Noord-Brabant (1) komt Molenkwartier niet voor als buurtschap, maar alleen als 'streek'. In oudere aardrijkskundig woordenboeken (zoals Pott 1913 en Van Goor 1968) wordt Molenkwartier nog wel genoemd als buurtschap, in actuele plaatsenlijsten komt het niet meer voor. De huizen staan er echter nog steeds, dus volgens ons is het nog steeds een buurtschap, die overigens sinds 1977 ook een eigen buurtvereniging, 't Meulekwartier, heeft.

- De buurtschap heeft helaas geen plaatsnaambordjes, en is ter plekke slechts herkenbaar aan een opschrift Molenkwartier aan de gevel van een van de woningen.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
In de volksmond wordt de buurtschap ’t Meulekwartier of den Meulenbaarg, oftewel de Molenberg, genoemd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molenkwartier ligt ZW van Zegge, tussen de spoorlijn en de A58, rond de Molenstraat en een deel van de Onze Lieve Vrouwestraat N daarvan. De W van de Molenstraat gelegen Leemstraat valt grotendeels onder de gemeente Roosendaal, gedeeltelijk (2 panden van de 30, zijnde de huisnummers 25 en 31) onder de gemeente Rucphen en daarmee ook tot de buurtschap Molenkwartier te rekenen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Molenkwartier omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen