Miste

Plaats
Buurtschap
Winterswijk
Achterhoek
Gelderland

Miste Winterswijk Brinkeweg [640x480].JPG

Miste is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Winterswijk.

Miste is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Winterswijk.

miste_cafe_den_tappen.jpg

Café den Tappen in buurtschap Miste fungeert tevens als buurthuis voor de buurtschap, omdat het ook gastvrij onderdak verleent aan het lokale verenigingsleven. Voor nadere toelichting zie het hoofdstuk Links.

Café den Tappen in buurtschap Miste fungeert tevens als buurthuis voor de buurtschap, omdat het ook gastvrij onderdak verleent aan het lokale verenigingsleven. Voor nadere toelichting zie het hoofdstuk Links.

Miste

Terug naar boven

Status

- Miste is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Winterswijk.

- De buurtschap Miste heeft een eigen postcode (7109) en woonplaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie (BAG) en is daarmee een formele 'woonplaats'. Praktisch gezien is het een buurtschap van Winterswijk.

- De buurtschap heeft tegenwoordig als plaatsnaam in het postcodeboek 'Winterswijk Miste'. Ook bij alle andere buurtschappen in deze gemeente is de toevoeging 'Winterswijk' voor de plaatsnaam geplaatst. Vermoedelijk omdat men anders steeds aan deze en gene moest uitleggen dat hun relatief onbekende woonplaats bij Winterswijk ligt. Op de plaatsnaamborden staat - wat ons betreft terecht - alleen de eigenlijke plaatsnaam (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Nederweertse dorp Eind, waar men het postadres-voorvoegsel 'Nederweert-' wél op enig moment ook op de plaatsnaamborden heeft aangebracht).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1245 de Miszt, 1248 de Misthe, 1266 Merste, 1570 Miste.

Naamsverklaring
- De naam stamt van het Germaanse mariskiþi* 'weiland- of moerasgebied'.(1)
- "De naam is afkomstig van edelman Theodoricus de Misthae die in 1248 en 1250 behoorde onder de getuigen van graaf Herman van Lohn in het Hof ter Miste. Het was toen een hofhorig goed onder de heerlijkheid Bredevoort. Alle horigen uit Winterswijk en haar buurtschappen vielen onder dit Misterhof. Met de afbraak van het feodalisme onder invloed van de Franse Revolutie verdween de betekenis van dit hof."(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Miste ligt ZW van Winterswijk, rond de provincialeweg N318 (Winterswijk-Varsseveld), die ter plekke Misterweg heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Miste 88 huizen met 604 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 270 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De buurtschap Miste geniet enige bekendheid bij geologen in Nederland en daarbuiten. Het gebied is namelijk een rijke vindplaats voor schelpen uit het Mioceen.

De buurtschap heeft van 1916-1976 een hulppostikantoor gehad.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 is de Buurtschappenvisie gereedgekomen, waarin alle 9 buurtschappen van de gemeente Winterswijk gezamenlijk in kaart hebben gebracht wat zij voor de komende jaren gewenste ontwikkelingen vinden voor het buitengebied van Winterswijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Miste heeft 5 rijksmonumenten.

- Miste heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Korenmolen de Meenkmolen (Menkmolenweg 5) is in 1851 gebouwd in opdracht van Roelof Tenkink. De boer woonde op boerderij Meenk, waarnaar de molen is vernoemd. De molen is altijd gepacht door de familie Woordes, die sinds 1952 eigenaar is van de molen. Tussen 1988 en 1990 heeft een uitvoerige restauratie plaatsgevonden. De roeden van de molen hebben een lengte van 24 meter en zijn voorzien van het Van Busselsysteem, op de binnenroede in combinatie met het systeem Ten Have. De eigenaar maalt regelmatig op vrijwillige basis. Naast de molen staat een elektrische maalderij.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag begin oktober (in 2019 voor de 8e keer) organiseert boerderij De Stegge in buurtschap Miste (Heenkamppieperweg 4) haar jaarlijkse Boerderijmarkt (10-17uur), met streekproducten, antiek en curiosa. Tijdens editie 2018 was er ook een Oldtimertreffen met oude tractoren en een toertocht. Het is altijd een gezellige en gevarieerde markt, waar van alles is te zien en te doen. De markt is op en rond het erf en in de stallen van boerderij De Stegge, waar ook de koeien en de kalfjes zijn te zien. Ze zorgen ook voor gezellige muziek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het oosten van de buurtschap Miste ligt een bosrijk gebied.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Miste, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links/verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Miste.

- Nieuws: - De Buurtkrant van Miste (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Buurthuis: - Café den Tappen in buurtschap Miste fungeert tevens als buurthuis voor de buurtschap, want het is tevens dé ontmoetingsplek voor diverse lokale verenigingen. "Wekelijks ontmoeten wij de spelers van v.v. MEC, wordt er geschoten door de plaatselijke schietvereniging, spelen spelers van toneelvereniging OBK de sterren van de hemel en komen 55-plussers sporten bij ‘Beter bewegen voor ouderen’. Ook komt de vereniging Volksfeest regelmatig samen bij Café den Tappen."

- Onderwijs: - "Openbare basisschool Miste/Corle is gevestigd ineerstgenoemde buurtschap en is een kleine buurtschapsschool midden in het groen. We zijn een actieve en moderne school met kwalitatief goed en eigentijds onderwijs. Het kind staat bij ons centraal. We maken de kinderen medeverantwoordelijk voor hun eigen leerproces en ze krijgen het vertrouwen om zelf keuzes te maken. We sluiten aan bij de ontwikkelbehoefte van elk kind en bereiden het voor op de vaardigheden die nodig zijn voor het werken en leven in 21e eeuw. Onze leerlingen mogen zijn wie ze zijn. Ze gaan respectvol met anderen om en tonen belangstelling voor de ander. Het gaat om aandacht en gezien worden. Het motto is: Leren vanuit nieuwsgierigheid! Het gaat er niet langer meer om de “beste van de klas te worden”, maar vandaag beter te zijn dan gisteren."

"De openbare basisscholen Kotten en Miste/Corle zetten sinds schooljaar 2016-2017 een Bikkelbus in om kinderen die verder dan 3 km van school wonen op te halen. Hierdoor krijgen kinderen buiten de buurtschappen ook de mogelijkheid het nieuwe unitonderwijs - dat in genoemd schooljaar is ingevoerd - te volgen. Het unitonderwijs is een vorm waarin kleine scholen voor elke leerling maatwerk kunnen leveren. De leerjaren worden losgelaten en leerlingen worden in twee groepen ingedeeld, van vier tot en met acht jaar en van acht tot en met twaalf jaar. Reinout Smilde, directeur onderwijs innovatie: “We krijgen heel veel positieve reacties op dit onderwijs, van zowel kinderen als ouders, zoals ‘mijn kind wordt bewuster en zelfstandiger’ of ‘het unitonderwijs haalt eruit wat er in zit, in plaats van dat er wat ingestopt wordt’.” De scholen maken dit onderwijs met de Bikkelbus ook toegankelijk voor kinderen die niet in de buurtschappen wonen. “Deze onderwijsvorm wordt niet op andere scholen in Winterswijk en omstreken gegeven. Wij hebben een Bikkelbus aangeschaft om kinderen op te halen, zodat de afstand naar de school geen bezwaar is. Daarnaast wordt de Bikkelbus voor alle openbare basisscholen ingezet voor activiteiten en educatieve uitjes.” (bron: de genoemde scholen)

- Sport: - "Dé trots van Winterswijk: voetbalvereniging v.v. MEC. Sinds 1945 is deze voetbalclub gevestigd bij Café den Tappen. Het weekend staat in het teken van voetbalvereniging MEC. MEC staat voor Miste en Corle, 2 buurtschappen van de gemeente Winterswijk. Maar bij deze 2 buurtschappen blijft het niet: bij MEC kennen ze ook leden uit het naburige Aalten, Woold en Winterswijk. MEC heeft ruim 270 leden, verdeeld over verschillende elftallen en niveaus. Achter Café den Tappen liggen de 2 voetbalvelden en een trainingsveld. Ook zijn er diverse kleedkamers en een bestuurskamer aanwezig."

Reactie toevoegen