Miste

Plaats
Buurtschap
Winterswijk
Achterhoek
Gelderland

Miste

Terug naar boven

Status

- Miste is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Winterswijk.

- De buurtschap Miste heeft een eigen postcode (7109) en woonplaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisadministratie (BAG) en is daarmee een formele 'woonplaats', zij het dat de postale plaatsnaam Winterswijk Miste is. Praktisch gezien is het een buurtschap van Winterswijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1245 de Miszt, 1248 de Misthe, 1266 Merste, 1570 Miste.

Naamsverklaring
- De naam stamt van het Germaanse mariskiþi* 'weiland- of moerasgebied'.(1)
- "De naam is afkomstig van edelman Theodoricus de Misthae die in 1248 en 1250 behoorde onder de getuigen van graaf Herman van Lohn in het Hof ter Miste. Het was toen een hofhorig goed onder de heerlijkheid Bredevoort. Alle horigen uit Winterswijk en haar buurtschappen vielen onder dit Misterhof. Met de afbraak van het feodalisme onder invloed van de Franse Revolutie verdween de betekenis van dit hof."(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Miste ligt ZW van Winterswijk, rond de provincialeweg N318 (Winterswijk-Varsseveld), die ter plekke Misterweg heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Miste 88 huizen met 604 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 270 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De buurtschap Miste geniet enige bekendheid bij geologen in Nederland en daarbuiten. Het gebied is namelijk een rijke vindplaats voor schelpen uit het Mioceen.

Miste heeft een hulppostikantoor gehad van 1916-1976.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 is de Buurtschappenvisie gereedgekomen, waarin alle 9 buurtschappen van de gemeente Winterswijk gezamenlijk in kaart hebben gebracht wat zij voor de komende jaren gewenste ontwikkelingen vinden voor het buitengebied van Winterswijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Miste heeft 5 rijksmonumenten.

- Miste heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Korenmolen de Meenkmolen dateert uit 1851.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In het oosten van de buurtschap Miste ligt een bosrijk gebied.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Miste.

- Nieuws: - De Buurtkrant van Miste (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Onderwijs: - "Openbare basisschool Miste-Corle is een kleine buurtschapsschool midden in het groen. We zijn een actieve en moderne school met kwalitatief goed en eigentijds onderwijs. Het kind staat bij ons centraal. We maken de kinderen medeverantwoordelijk voor hun eigen leerproces en ze krijgen het vertrouwen om zelf keuzes te maken. We sluiten aan bij de ontwikkelbehoefte van elk kind en bereiden het voor op de vaardigheden die nodig zijn voor het werken en leven in 21e eeuw. Onze leerlingen mogen zijn wie ze zijn. Ze gaan respectvol met anderen om en tonen belangstelling voor de ander. Het gaat om aandacht en gezien worden. Het motto is: Leren vanuit nieuwsgierigheid!  Het gaat er niet langer meer om de “beste van de klas te worden”, maar vandaag beter te zijn dan gisteren."

Reactie toevoegen