Mingersborg

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
Heuvelland Parkstad
Limburg

mingersborg_plaatsnaambord_kopie.jpg

Deze buurtschap wordt in diverse media afwisselend als Mingersberg en Mingersborg gespeld. De laatste is kennelijk de actuele voorkeursspelling, getuige de recentelijk geplaatste plaatsnaamborden.

Deze buurtschap wordt in diverse media afwisselend als Mingersberg en Mingersborg gespeld. De laatste is kennelijk de actuele voorkeursspelling, getuige de recentelijk geplaatste plaatsnaamborden.

DK_20111015_4043_Bernardushoeve_Mingersberg.jpg

Herberg Bernardushoeve in buurtschap Mingersborg omvat 2 rijksmonumentale panden. Het 3e rijksmonument in de buurtschap is Molen op de Vrouwenheide.

Herberg Bernardushoeve in buurtschap Mingersborg omvat 2 rijksmonumentale panden. Het 3e rijksmonument in de buurtschap is Molen op de Vrouwenheide.

Mingersborg

Terug naar boven

Status

- Mingersborg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal.

- De buurtschap Mingersborg valt onder het dorp Ubachsberg. Voor de postadressen ligt deze, (want) net als Ubachsberg, 'in' Voerendaal.

- De buurtschap Mingersborg heeft sinds kort officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft nu dus een eigen 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Mingesjborg.

Spelling
De spellingen Mingersberg en Mingersborg werden en worden afwisselend gebruikt. Zo spellen de Topografische atlas Limburg en - dus? - Google Maps het als -berg. De straatnaam heet echter -borg en ook op de - recent geplaatste - plaatsnaamborden wordt het zo gespeld, dus kennelijk is dat de correcte - huidige - spelling.

Oudere vermeldingen
Mingelsburg, Mingersberg, 1840 Mingartsborg, 1842 Mingersborg, 1848 Mingarsberg.

Naamsverklaring
Naar de vorm berg van de familie Mingers. Vergelijk het nabijgelegen Ubachsberg.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mingersborg ligt rond het grootste deel van de gelijknamige weg, NO van het kruispunt van de wegen Achterweg (Z zijde, geen onderdeel van de buurtschap, in de gemeente Gulpen-Wittem)/Mingersborg (N zijde, wel onderdeel van de buurtschap, in de gemeente Voerendaal) en Korenweg, en rond de N zijde van de weg Vrouwenheide, en ligt Z van het dorp Ubachsberg, direct N van de buurtschap Trintelen, N van het dorp Eys, W van het dorp Huls en NW van het dorp Simpelveld.

De grens tussen de gemeenten Voerendaal (buurtschap Mingersborg) en Gulpen-Wittem (buurtschap Trintelen) loopt door de wegen Achterweg/Mingersborg (van ZW naar NO; dat is dus niet waar de weg enkel Mingersborg heet, zijnde de weg die ter plaatse van Z naar N loopt) en Vrouwenheide. N van deze twee wegen is gemeente Voerendaal, Z ervan is gemeente Gulpen-Wittem. De Mariakapel op de hoek van de Achterweg en de Eyserweg (zie verder hieronder onder Bezienswaardigheden) hoort overigens wél bij de buurtschap - nog net.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Mingersborg 6 huizen met 44 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen (excl. de vakantiewoningen van de Bernardushoeve) met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mingersborg heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de bekende Herberg Bernardushoeve op nrs. 20-22 (dat zijn er 2) en de molen genaamd Molen op de Vrouwenheide.

- O van Mingersborg ligt de hoogst gelegen windmolen van Nederland (216 meter), de Molen op de Vrouwenheide uit 1858, een ronde stenen beltmolen, die de functie had van korenmolen. Door zijn ligging is de molen vanuit zuidelijke richtingen al van kilometers afstand te zien. Eind 1944 bevindt zich in de molen een Engelse uitkijk- en luisterpost van de Royal Air Force (R.A.F.) voor het opsporen van Duitse vliegtuigen. In januari 1945 krijgen de Engelsen het bevel de post te verplaatsen. Bij de ontruiming wordt een brandende benzinekachel omgestoten. Als gevolg daarvan brandt de molen geheel uit.

In 1958 en 1959 is de molen uitwendig hersteld. Vervolgens wordt het tot 1975 een café-restaurant en galerie. Na verbouwing wordt de molen in 1982 als woning betrokken. Rond 1990 is de molen gerestaureerd. Sinds 2014 staat de molen te koop. Bijzonder is dat de gemeentegrens hier door het midden van de weg loopt. De oorspronkelijke molenaarswoning aan de Z kant van de weg (rond 1920 is er door de toenmalige moleneigenaar nog een molenaarswoning naast de molen gebouwd) valt daarom onder de buurtschap Trintelen, dorp Eys, gemeente Gulpen-Wittem (vanouds gemeente Wittem). - Molen op de Vrouwenheide op Facebook.

- Mariakapel. In 2014 is het 75-jarig bestaan van de Mariakapel gevierd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De 500 meter lange klim van Ubachsberg naar Mingersborg is geliefd bij wielrenners. Nou ja geliefd, het schijnt dat het meestal zwaarder is dan ze verwacht hadden...

Reactie toevoegen