Mingersborg

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
HeuvellandParkstad
Limburg

mingersborg_plaatsnaambord_kopie.jpg

Deze buurtschap wordt in diverse media afwisselend als Mingersberg en Mingersborg gespeld. De laatste is kennelijk de actuele voorkeursspelling, getuige de recentelijk geplaatste plaatsnaamborden.

Deze buurtschap wordt in diverse media afwisselend als Mingersberg en Mingersborg gespeld. De laatste is kennelijk de actuele voorkeursspelling, getuige de recentelijk geplaatste plaatsnaamborden.

Mingersborg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Mingersborg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Mingersborg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mingersborg.

Terug naar boven

Status

- Mingersborg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal.

- De buurtschap Mingersborg valt onder het dorp Ubachsberg. Voor de postadressen ligt het, net als Ubachsberg, 'in' Voerendaal.

- De buurtschap Mingersborg heeft sinds kort officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft nu dus een eigen 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Mingesjborg.

Spelling
De spellingen Mingersberg en Mingersborg werden en worden afwisselend gebruikt. Zo spellen de Topografische atlas Limburg en - dus? - Google Maps Mingersberg. De straatnaam heet echter Mingersborg en ook op de - recent geplaatste - plaatsnaamborden wordt het zo gespeld, dus kennelijk is dat de correcte huidige spelling.

Oudere vermeldingen
Mingelsburg, Mingersberg, 1840 Mingartsborg, 1842 Mingersborg, 1848 Mingarsberg.

Naamsverklaring
Naar de vorm berg van de familie Mingers. Vergelijk het nabijgelegen Ubachsberg.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mingersborg ligt Z van Ubachsberg, N van Trintelen, rond de weg Mingersborg. De grens tussen de gemeenten Voerendaal en Gulpen-Wittem (kern Trintelen) loopt door de zijwegen van de kruising: de wegen Achterweg en Vrouwenheide. N van deze wegen is gemeente Voerendaal, Z ervan is gemeente Gulpen-Wittem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Mingersborg 6 huizen met 44 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Mingersborg ca. 15 huizen (excl. de vakantiewoningen van de Bernardushoeve) met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mingersborg heeft 3 rijksmonumenten.

- O van Mingersborg ligt de hoogst gelegen windmolen van Nederland (216 meter), de Molen op de Vrouwenheide uit 1858, een ronde stenen beltmolen, die de functie had van korenmolen. Door zijn ligging is de molen vanuit zuidelijke richtingen al van kilometers afstand te zien. Eind 1944 bevindt zich in de molen een Engelse uitkijk- en luisterpost van de Royal Air Force (R.A.F.) voor het opsporen van Duitse vliegtuigen. In januari 1945 krijgen de Engelsen het bevel de post te verplaatsen. Bij de ontruiming wordt een brandende benzinekachel omgestoten. Als gevolg daarvan brandt de molen geheel uit. In 1958 en 1959 is de molen uitwendig hersteld. Vervolgens wordt het tot 1975 een café-restaurant en galerie. Na verbouwing wordt de molen in 1982 als woning betrokken. Rond 1990 is de molen gerestaureerd. Sinds 2014 staat de molen te koop. Bijzonder is dat de gemeentegrens hier door het midden van de weg loopt. De oorspronkelijke molenaarswoning aan de Z kant van de weg (rond 1920 is er door de toenmalige moleneigenaar nog een molenaarswoning naast de molen gebouwd) valt daarom onder de buurtschap Trintelen, dorp Eys, gemeente Gulpen-Wittem (vanouds gemeente Wittem).

- Mariakapel. In 2014 is het 75-jarig bestaan van de Mariakapel Mingersborg gevierd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De 500 meter lange klim van Ubachsberg naar Mingersborg is geliefd bij wielrenners. Nou ja geliefd, het schijnt dat het meestal zwaarder is dan ze verwacht hadden...

 

Reactie toevoegen