Mijnsheerenland

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Mijnsheerenland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Mijnsheerenland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Mijnsheerenland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Mijnsheerenland

Terug naar boven

Status

- Mijnsheerenland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Mijnsheerenland.

- Onder het dorp Mijnsheerenland vallen ook de buurtschappen Blaaksedijk (deels), Greup (deels, voor de postadressen), Maasdijk, Reedijk (deels) en Westdijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1450 sHeerenland van Moerkerken, 1480-1481 Tsherenambocht van Moerkerck, 1514 Myns Heerenlant, 1570 Mijns heren landt, 1573 Moerkercken, 1639 Myns Heerenlant van Moerkercke, 1677 Moerkerckerlandt, 1773 Myns Heerenland, ook Moerkerk genaamd.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging in het ambacht 'rechtsdistrict' van de heer 'ambachtsheer' van Moerkerk, een samenstelling van moer 'veengebied, plaats van zoutwinning' en kerk 'bedehuis'. Mijns is genitief enkelvoud van het bezittelijk voornaamwoord mijn.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mijnsheerenland ligt aan het water de Binnenbedijkte Maas (of Binnenmaas) en ligt NO van de dorpen Westmaas en Klaaswaal, NW van het dorp Strijen, WNW van het dorp Maasdam, WZW van het dorp Puttershoek, Z van het dorp Heinenoord, ZZO van het dorp Goidschalxoord en ZO van het dorp Oud-Beijerland. De A29 loopt W door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Mijnsheerenland 164 huizen met 1.210 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 50/406 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Blaakschendijk 24/152, Westdijk 46/368 en Stougiesdijk 44/284. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.750 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1995 is het boek 'In zoete mijmerij. Het boeiende verleden van Westmaas, Mijnsheerenland, Greup en 't Zwanegat in woord en beeld' verschenen (auteur H.A. den Hartigh, 584 pagina's, uitg. Rabobank Binnenmaas).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren wordt een nieuw dorpshart in Mijnsheerenland gerealiseerd. Het plan begint in 2008 met de wens om de inwoners een levendig en vitaal dorpshart te geven met ruimte voor een combinatie van wonen, werken en leven in een karaktervolle omgeving. Het nieuwe dorpshart omvat een nieuwe sportaccommodatie, een nieuw multifunctioneel centrum (MFC) inclusief aangrenzend woonzorgcentrum (WWZ) van in totaal 8445 m2, 1600 m2 commercieel vastgoed en 187 woningen. Door het nieuwe MFC komt Culturele / maatschappelijke accommodatie De Vijf Schelpen (Laan van Westmolen 117) begin 2017 leeg te staan. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden tot herbestemming van het complex.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mijnsheerenland heeft 27 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Goede Hoop (Molenweg 17) is gebouwd in 1749. De witte, ronde stenen molen ligt aan de Binnenbedijkte Maas en is van buitenaf moeilijk te zien. De molen is nadat deze in de jaren vijftig buiten bedrijf is gekomen nog wel sporadisch aan het draaien gebracht, tot dit vanaf eind jaren negentig door de sterk verslechterde biotoop en conditie van de molen niet meer mogelijk was. In 2010 is gestart met de restauratie van de molen. Eind 2017 zijn de gerestaureerde roeden opnieuw aangebracht en opgehekt. Inmiddels kan de molen weer draaien. Malen is nog niet mogelijk.

"In september 2018 is de molen geschilderd. Schildersbedrijf Verhoeff uit Mijnsheerenland heeft kwaliteitswerk geleverd. De molen heeft weer zijn oude kleuren terug en kan weer jaren vooruit. Bezoekers zijn enthousiast over zowel de restauratie als het schilderwerk. Oude onderdelen zijn door molenmaker Vaags bewaard en dienen nu als uitleg (oude vangstukken, stukken van de oude roede). Een molen waar het dorp trots op kan zijn. De molen zal nu regelmatig op zaterdag open zijn. Let op de spandoeken die opgehangen worden in het dorp als de molen open is. De molenaar zal je met alle plezier een rondleiding geven. Hoewel de molen nu draaivaardig is, is er nog altijd geld nodig om o.a. de molen weer maalvaardig te maken, waar helaas geen subsidie voor kan worden verkregen. Dus alle beetjes helpen. Wellicht tot gauw in de molen!" Aldus een nieuwsbericht op de site van de molen. - Nieuws van Korenmolen De Goede Hoop op Facebook.

- De Oostmolen staat in buurtschap Blaaksedijk en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland is een groot familiepark gelegen aan de Binnenbedijkte Maas, in de volksmond ook wel Binnenmaas genoemd. Op het recreatieoord vind je een mooi openluchtzwembad met grote waterglijbanen en ligweiden, een gezellige speeltuin, een attractiepark met onder andere (mini) Formule-1 wagens, elektrische bootjes, air-trampoline en midgetgolf. Maar dat is nog niet alles. Er is ook nog een prachtige kinderboerderij, een jachthaven met verhuur van waterfietsen, kano’s en roeiboten en over het Recreatieoord ligt bijna 4 kilometer aan vrij toegankelijke wandelpaden. Op het recreatieoord zijn de volgende horecagelegenheden aanwezig; sinds juni 2016 is onze eigen IJswinckel geopend waar je overheerlijk ijs kunt verkrijgen en o.a. goede koffie en bij de horecaexploitant heb je de keuze uit een knus pannenkoekenhuis of een brasserie restaurant met een heerlijk terras aan het water van de Binnenmaas."

- "Knus, leuk en leerzaam, voor jong en ouder. Dat is Kinderboerderij Binnenmaas, gelegen op het gelijknamige recreatieoord. Je vindt hier alle dieren die ook op een grote boerderij te vinden zijn. Regelmatig worden er verschillende soorten dieren geboren. De kinderboerderij is niet alleen leuk om individueel te bezoeken, maar ook voor een klas basisschoolleerlingen zeer geschikt. Speciaal voor deze groep zijn er educatieve arrangementen. Op de kinderboerderij kun je ook leuke verjaardagspartijtjes of andere kinderfeestjes geven. Er zijn verschillende mogelijkheden: Neem hiervoor contact op met de kinderboerderij op tel. 0186-603834."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mijnsheerenland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Boomgaard. - Basisschool De Molenwiek. "Peuterspeelzaal De Miniwiek is gevestigd in het multifunctionele gebouw “Dorpshart” in het centrum van Mijnsheerenland. We zitten daar in een mooi licht lokaal met uitdagende spelmaterialen. Het is elke dag weer een feest om hier te zijn. We houden ervan om creatief bezig te zijn met de peuters. We doen er alles aan om de peuters iedere ochtend weer veel plezier te laten beleven. Ook spelen we met de peuters heerlijk buiten op een spannend speelterrein. De ontwikkeling van de peuters houden we dagelijks bij met het volgsysteem 'KIJK'. We delen het gebouw met meerdere organisaties, waaronder de basisscholen De Boomgaard en De Molenwiek, kinderopvang KIBEO en een logopediste. Met elkaar onderhouden we een goed contact."

- Sport: - Tennisclub TC De Binnenmaas in Mijnsheerenland ligt op een prachtige locatie in het park aan de Binnenmaas. Ze beschikken over 7 verlichte banen (4 gravel en 3 smashcourt), plus een oefenkooi, en zijn het hele jaar geopend. Het mooi aangelegde en goed onderhouden tennispark heeft verder de beschikking over een ruim en sfeervol clubhuis en een groot zonnig terras.

Reactie toevoegen