Mijdrecht

Plaats
Dorp
De Ronde Venen
Utrecht

mijdrecht pondskoekersluis [640x480].jpg

Mijdrecht Pondskoekersluis

Mijdrecht Pondskoekersluis

UT gemeente Mijdrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Mijdrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Mijdrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Mijdrecht

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mijdrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Mijdrecht is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1988. Mijdrecht is de hoofdplaats van de gemeente De Ronde Venen.

- Wapen van de voormalige gemeente Mijdrecht.

- Onder de gemeente Mijdrecht vielen naast het gelijknamige dorp ook het dorp Amstelhoek en de buurtschap Mennonietenbuurt. Onder het dorp valt ook een deel van de buurtschap Driehuis.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mijdrecht ligt in het NW van de provincie Utrecht en ligt ZO van het dorp Uithoorn en de rivier de Amstel, O van het dorp De Hoef, NO van de Nieuwkoopse Plassen, N van het dorp Woerdense Verlaat en W van de dorpen Wilnis en Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Mijdrecht 319 huizen met 2.434 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 165/1.335 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Mennonietenbuurt 23/187, Kade benoorden De Zuwe 34/226, Kromme Mijdrecht 18/149, De Hoef 33/266, Blokland aan 't Water 22/130 en Binnen-Blokland 24/141. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.500 huizen met ca. 16.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mijdrecht, kun je terecht bij Historische Vereniging De Proosdijlanden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

In de polder Groot-Mijdrecht Noord, NO van het dorp, spelen allerlei ruimtelijke ontwikkelingen waarvoor jarenlang naar oplossingen is gezocht, en die recentelijk ook zijn gevonden (o.a. m.b.t. bodemdaling, zout kwelwater). Zie hiervoor verder bij Waverveen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mijdrecht heeft 9 rijksmonumenten.

- Mijdrecht heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- Het voormalige kantoorgebouw De Boemerang uit 1962, de verbinding met het fabrieksgebouw en de vijver van het bedrijf SC Johnson zijn in 2015 benoemd tot rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed selecteerde dit bouwwerk dat goed zichtbaar is vanaf de N201 als ‘toonbeeld van architectuur en stedenbouw’ uit de wederopbouwperiode 1940-1965.

- Gevelstenen in Mijdrecht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kringloopwinkel Kringkoop heeft een grote sortering uiteenlopende spullen tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Al jaren op zoek naar die ontbrekende ontbijtbordjes van dat leuke jaren zestig servies, een klein TV-tje voor op de slaapkamer of in de caravan, een stelletje extra truien voor het werken in de tuin, zoon of dochter die gaat studeren en op kamers gaat wonen maar weinig kan of wil uitgeven voor de inrichting? Of gewoon lekker snuffelen in goed gevulde kledingrekken met alles wat je op kledinggebied maar kunt verwachten? Een flinke stapel boeken voor in de vakantie of net die ene titel die aan je verzameling detectives of collectie langspeelplaten ontbrak? Kringkoop heeft ongeveer alles wat je maar enigszins in en rond het huis aan huisraad, gebruiksgoederen en kleding kunt verwachten. Het moet wel gek lopen wil je bij hen met lege handen de deur uitgaan. Zo dragen wij ons steentje bij aan het verminderen van de afvalberg!

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Trekvogel. - Hoflandschool. - Basisschool De Fontein. - Peuterspeelzaal en BSO van KMN Kind & Co.

- Muziek: - Dweilorkest Dorst.

Reactie toevoegen