Middenbeemster

Plaats
Dorp
Beemster
Waterland
Noord-Holland

middenbeemster boerderij de eenhoorn anno 1682 [640x480].jpg

Middenbeemster Boerderij De Eenhoorn anno 1682

Middenbeemster Boerderij De Eenhoorn anno 1682

Middenbeemster.jpg

Middenbeemster het oudste dorp van de Beemster.

Middenbeemster het oudste dorp van de Beemster.

Midenbeemster..JPG

Midden in Middenbeemster.

Midden in Middenbeemster.

Middenbeemster (2).JPG

Middenbeemster met een beschermd dorpsgezicht.

Middenbeemster met een beschermd dorpsgezicht.

Middenbeemster..JPG

Bij Middenbeemster.

Bij Middenbeemster.

Middenbeemster

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Middenbeemster.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Middenbeemster.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Middenbeemster.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middenbeemster (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Middenbeemster is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Beemster. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

Terug naar boven

Ligging

Middenbeemster ligt NW van Purmerend, zoals de naam reeds suggereert, in het midden van de polder Beemster.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middenbeemster heeft 66 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Nachtegaal, N van Middenbeemster aan de Hobrederweg, is de enige korenmolen van de hele Beemster. De molen die hier vanuit een andere plek in 1669 naartoe is verplaatst, verkeerde de afgelopen jaren in slechte staat. In 2013 is de molen een stukje verplaatst en gerestaureerd. U leest er alles over op de site van de Stichting tot Behoud van De Nachtegaal Beemster.

- Gevelstenen in Middenbeemster.

- In een grondig gerestaureerde stolpboerderij uit 1877 is Agrarisch Museum Westerhem gevestigd. Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramidevorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De koestal bestaat uit een lange regel (ingericht als zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal. Hierboven is de hooizolder aangebracht. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant. Uniek in deze boerderij is de woonkamer met bedstede voor de medewerker. Op overzichtelijke wijze zijn wagens, arren, allerlei gereedschappen, afbeeldingen e.d. opgesteld, waardoor werken en wonen van rond 1900 wordt uitgebeeld.

- In de voormalige pastorie van de Hervormde kerk in Middenbeemster zetelt sinds 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18e-eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, geboren Bekker, die gedurende haar huwelijk met dominee Adrianes Wolff (1759- 1777) in de pastorie heeft gewoond. Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven. Verder kent het museum een in de 18e-eeuwse stijl gerestaureerde pastorietuin. Op zolder bevindt zich het in 1953 geheel gerestaureerde studeer- en boekenkamertje van Betje, door haar zelf 'Kipperust' genoemd. De bibliotheek bevat naast de zo goed als volledige uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken, veel lectuur welke eenmaal tot de boekenschat van Betje behoorde. Het museum heeft verder een uitgebreide textielcollectie (1750- 1950) en de originele bouwmaquette (1642) van buitenverblijf 'Vredenburg'.
 

Reactie toevoegen