Middelrode

Plaats
Dorp
Sint-Michielsgestel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Middelrode

Terug naar boven

Status

- Middelrode is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Michielsgestel. T/m 1995 gemeente Berlicum, die ook wel `Berlicum en Middelrode` werd genoemd.

- Het dorp Middelrode heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien ´in´ Berlicum.

- Onder het dorp MIddelrode vallen ook de buurtschappen Heikantse Hoeve (grotendeels), Laar (grotendeels) en Woud (deels).

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Mirrói of Milroj.

Oudere vermeldingen
1252 Middelrode, 1281 kopie 15e eeuw Myddelrode, 1312-1355 Middelrode.

Naamsverklaring
Samenstelling van rode 'ontginning verkregen door het rooien van bos' en middel 'middelste', naar de ligging tussen twee andere plaatsen op -rode. Welke dat zijn is niet geheel duidelijk, (1) dacht aan Nistelrode en Sint-Oedenrode, maar zekerheid is hier moeilijk te krijgen.(2)

Terug naar boven

Ligging

Middelrode ligt ZO van Berlicum, NO van Sint Michielsgestel, O van Den Dungen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Middelrode 163 huizen met 1.125 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De oudste sporen van gebruiksvoorwerpen in dit gebied dateren uit de periode 3000 tot 2000 voor Christus. Rond 1250 is men zich hier permanent gaan vestigen. Uit die periode dateert ook de eerste vermelding van de plaatsnaam. In 1443 krijgt Middelrode een soort 'dependance' (een 'benificie') van de parochiekerk te Berlicum, waardoor de inwoners op werkdagen in hun eigen dorp de Mis kunnen bezoeken en daarvoor niet meer naar Berlicum hoeven. Sinds 1461 werd er ook de zondagsmis gehouden.

In 1648 is de kapel door de hervormden 'geannexeerd' en in gebruik genomen als school. Deze kapel is in 1830 afgebroken. Pas in 1946 wordt besloten tot het instellen van de parochie Middelrode. In verband daarmee krijgt het dorp in 1950 een eigen kerk (zie verder bij Bezienswaardigheden).

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middelrode, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring De Plaets.

- Historische Vereniging Berlicum Middelrode.

- Cijnsboek van 1340 van de hertog voor de Meierij van 's-Hertogenbosch, deel Middelrode.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middelrode heeft 5 rijksmonumenten.

- De in neoromaanse stijl gebouwde RK Allerheiligst Sacramentkerk dateert uit 1950 en heeft een klok uit 1483 die afkomstig is uit de vroegere kapel. De parochies van Berlicum en Middelrode zijn in 2010 gefuseerd tot parochie Sint Norbertus. Er zijn plannen voor een nieuwe kerk in Berlicum en het in verband daarmee sluiten van de kerk in Middelrode.

- Van landgoed Seldensate zijn alleen de duiventoren, het poortgebouw en de ruïne van het voormalige kasteeltje nog over. - Op landgoed Seldensate bevinden zich 5 rijksmonumentale objecten, de enige rijksmonumenten van Middelrode. Het park is vrij toegankelijk. - Foto's van bijzondere beuken op Seldensate.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- KrijgdeKleertjes Middelrode. "Ik vind het heerlijk om onze dochters in leuke hippe kleding te zien. Helaas worden sommige items weinig gedragen, doordat ze bijvoorbeeld snel te klein zijn. Zonde! Ik vind het fijn om die nog mooie kleertjes door te geven. Op die manier kunnen andere moeders met dochters er plezier van hebben en kies ik zelf ook weer leuke kleding uit voor mijn dochters. Behalve dat het een fijn gevoel geeft, is het duurzaam. In 2016 ben ik mijn eigen ruilpunt begonnen. Voor mij is het een extra bonus dat ik zo mensen leer kennen in een omgeving waar ik niet oorspronkelijk vandaan kom. En wie weet brengt dit ruilpunt nog wel meer (jonge) ouder(s) / verzorger(s) bij elkaar", aldus initiatiefneemster Mariska, die 2 keer per maand een ruilochtend organiseert.

- Stichting Jeugd Activiteiten Middelrode organiseert de kindervakantieweek in het dorp.

- Wielertrimclub 't Goei Smoesje daagt je graag uit om het jaar sportief af te sluiten door op 31 december deel te nemen aan de stratenloop Sylvesterloop, die ca. 600 of meer deelnemers trekt. Meedoen kan voor alle leeftijden en ieder loopt in zijn eigen tempo. De afstanden zijn 5,5 / 11 / 16,5 km. Ieder jaar word een deel van het inschrijfgeld van de Sylvesterloop aan een regionaal goed doel geschonken. Zo hebben in het verleden o.a. Stichting Huifbed, Actie Polen, Afrika Nu al een mooi bedrag mogen ontvangen. Er worden vooral instanties gesteund die geen subsidie ontvangen en geheel afhankelijk zijn van vrije giften. Zulke organisaties wordt met veel plezier een steuntje in de rug gegeven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Veel rivieren die in de loop der jaren zijn rechtgetrokken om het water sneller te kunnen afvoeren, zijn de afgelopen jaren juist weer meanderend (kronkelend) gemaakt. Dat biedt betere leefomstandigheden voor planten en dieren, het is ook goed voor de waterkwaliteit en het speelt beter in op het moderne waterbeheer (de meanderende rivieren spelen een rol bij zowel verdrogingsbestrijding als het tegengaan van wateroverlast). Ook de Aa is de afgelopen jaren weer meanderend gemaakt, o.a. in Middelrode en omgeving. Er is in 2017 ook een nieuw Ommetje gerealiseerd, nr. 14, genaamd Groot Seldensate. In dat kader is bij dat landgoed in 2017 ook een nieuwe fietsbrug over de Aa gerealiseerd, die Het Gewad Brugske is gedooopt.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Middelrode door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middelrode (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Moerkoal wordt sinds eind 2005 beheerd door de gelijknamige stichting. Na diverse verbouwingen en aanpassingen aan het gebouw, de faciliteiten, bestuur en organisatie, staat er nu een toekomstbestendig dorpshuis.

- Onderwijs: - Basisschool Herman Jozef is een school waar je mag leren met hart, hoofd en handen. De school telt ongeveer 180 leerlingen en het mooie oude pand staat in het groene Aa-dal. De school maakt deel uit van een 'kindcentrum' in bredere zin. In het gebouw ontwikkelen en leren naast de basisschoolleerlingen namelijk ook peuters en kinderen van Kinderdagverblijf 't Beertjeshuis. En er wordt tevens buitenschoolse (BSO) en tussenschoolse (TSO) opvang aangeboden. De school profileert zich door aandacht voor de brede ontwikkeling van ieder kind, de goede opbrengsten, ruime en functionele ruimtes en de prettige speelplekken.

- Sport: - Voetbalvereniging Berlicum - Middelrode Combinatie (BMC) is opgericht in 1945. - Wielertrimclub 't Goei Smoesje* bestaat uit een aantal fanatieke wielervrienden uit Middelrode die een gemeenschappelijke deler hebben; lekker fietsen en met een voldaan gevoel op tijd naar huis. Ieder jaar wordt er gestreden om de felbegeerde titel van kilometervreter. De groep is verdeeld in een A- en B- groep afhankelijk van het niveau van de rijder en/of zijn/haar ervaring.
* De club is in 1974 begonnen als meest aannemelijke smoes om zondags de huiselijke beslommeringen te ontvluchten en tot in de middag te kunnen blijven plakken. Vandaar de naam.

- Zorg: - Stichting Anders Wonen Middelrode is een kleinschalig wooninitiatief, voortgekomen uit een aantal ouders die de zorg van hun kind anders willen dan in een reguliere zorginstelling. De bewoners, maximaal 4, wonen gezamenlijk in een huis midden in het dorp. Iedere bewoner beschikt over een eigen slaapkamer en deelt de overige ruimten van het huis met elkaar. Belangrijk in dit huis is dat de setting zoveel mogelijk die van een gezin nabootst. In het huis werken dagelijks professionele coaches om waar nodig te ondersteunen. In de woongroep streven ze naar een warme sfeer, waarin veiligheid, vertrouwen en gezelligheid centrale thema’s zijn. Op deze manier ontstaat een klimaat waarin iedereen zich geaccepteerd voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. Anno 2017 zijn ze nog op zoek naar 2 potentiële bewoners, om de woongroep compleet te maken.

Reactie toevoegen