Middelbeers

Plaats
Dorp
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

middelbeers groeten uit [640x480].jpg

Middelbeers Groeten uit

Middelbeers Groeten uit

Middelbeers

Terug naar boven

Status

- Middelbeers is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Oirschot. T/m 1996 was het de hoofdplaats van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Men heeft kennelijk 'vergeten' Middelbeers als woonplaats te benoemen bij het in 1978 tot stand gekomen huidige postcodesysteem, daarom ligt het dorp voor de postadressen en daarmee de gemeentelijke basisregistraties BAG sindsdien zogenaamd 'in' de formele 'woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers, die helemaal geen plaats ís want nergens ligt (het was immers alleen maar een gemeentenaam), en ook nog eens taalkundig fout is... Zie voor dit alles verder de link.

- Onder het dorp Middelbeers vallen ook de buurtschappen Huijgevoort, Kuikseind, Voorteind en Westelbeers.

Terug naar boven

Ligging

Middelbeers ontleent zijn naam - heel soms zijn plaatsnaamverklaringen wél voor de hand liggend - aan de ligging tussen de kernen Oostelbeers en Westelbeers. Het dorp wordt van Oostelbeers gescheiden door de rivier de Kleine Beerze, en het wordt van Westelbeers gescheiden door de Groote Beerze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Middelbeers 66 huizen met 375 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.460 huizen met ca. 3.650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Middelbeers is in 1542 geheel verwoest en verbrand door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middelbeers, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Den Beerschen Aard.

- Verhalen over de geschiedenis van Oost-, West- en Middelbeers op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middelbeers heeft 4 rijksmonumenten.

- Middelbeers heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De oorspronkelijke kerk van Middelbeers is een typisch Brabants dorpskerkje, dat tegenwoordig buiten de kom van het dorp ligt. De kerk is als zodanig buiten gebruik sinds het dorp een grote nieuwe kerk kreeg. Gelukkig is de kerk in 1963 toch gerestaureerd. Het koor is 15e-eeuws, de rest dateert uit later tijd. Het oude Sint Willibrordkerkje is een uniek historisch monument in de Brabantse Kempen en - volgens de site van de kerk - wellicht de meest gave en complete historische dorpskerk in deze regio. De kerk is in gebruik voor o.a. exposities, concerten en huwelijken.

- Mariakapel.

- Molen Himbergen.

- Gevelstenen in Middelbeers.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jeugdvakantieweek (augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap De Dommel heeft in 2015 de Kleine Beerze tussen de Andreasstraat en het omleidingskanaal bij de Baesterdijk bij Middelbeers heringericht. Dit stuk van 1 km van de beek was de ontbrekende schakel tussen Landgoed Baest en de dorpskern. In die twee gebieden was de Kleine Beerze al op orde. De meest zichtbare ingrepen zijn langs de Baesterdijk en in de bocht van de Neereindseweg. De voorheen rechte beek is daar weer slingerend gemaakt waardoor de stroomsnelheid van het water toeneemt. Langs de randen is het een stuk groener geworden met bomen en struikgewas. Twee nieuwe poelen vergroten het leefgebied van amfibieën. Deze natuurlijke strook langs de Kleine Beerze vormt een ecologische verbinding tussen natuurgebieden.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Middelbeers door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middelbeers (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: Basisschool De Beerze heeft een locatie in Middelbeers en een locatie in Oostelbeers. De leerlingen leren er niet alleen van de leerkrachten, maar ook van en met elkaar. Door iedereen veilige speelruimte te geven kan elke leerling zichzelf ontplooien én zorgen ze samen voor eenheid.

- Sport: - v.v. Beerse Boys (voetbal).

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Keskenoate* is opgericht in 1979. Sindsdien heeft Keskenoate zich ontwikkeld tot een veelzijdige toneelvereniging die elk seizoen verschillende toneelproducties op de planken brengt. Naast de volwassenengroep heeft Keskenoate een rijke jeugdafdeling bestaande uit een kinder-, jeugd- en jongerengroep. Ook deze groepen brengen elk seizoen een voorstelling.
* "Keskenoate moaken" betekent "herrie maken om niks".

Reactie toevoegen