Middelbeers

Plaats
Dorp
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

middelbeers groeten uit [640x480].jpg

Middelbeers Groeten uit

Middelbeers Groeten uit

Middelbeers

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Middelbeers.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middelbeers (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Middelbeers is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Oirschot. T/m 1996 was het de hoofdplaats van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Men kennelijk 'vergeten' Middelbeers als woonplaats te benoemen bij het in 1978 tot stand gekomen huidige postcodesysteem, daarom ligt Middelbeers voor de postadressen en daarmee de gemeentelijke basisregistraties BAG zogenaamd 'in' de formele 'woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers, die helemaal geen plaats ís want nergens ligt (het was alleen maar een gemeentenaam), en ook nog eens taalkundig fout is... Zie verder de link.

- Onder het dorp Middelbeers vallen ook de buurtschappen Huijgevoort, Kuikseind, Voorteind en Westelbeers.

Terug naar boven

Ligging

Middelbeers ontleent zijn naam, voor de hand liggend, aan de ligging tussen de kernen Oostelbeers en Westelbeers. Middelbeers wordt van Oostelbeers gescheiden door de rivier de Kleine Beerze, en het wordt van Westelbeers gescheiden door de Groote Beerze.

Terug naar boven

Geschiedenis

Middelbeers is in 1542 geheel verwoest en verbrand door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middelbeers, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Den Beerschen Aard.

- Verhalen over de geschiedenis van Oost-, West- en Middelbeers op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middelbeers heeft 4 rijksmonumenten.

- Middelbeers heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De oorspronkelijke kerk van Middelbeers is een typisch Brabants dorpskerkje, dat tegenwoordig buiten de kom van het dorp ligt. De kerk is als zodanig buiten gebruik sinds Middelbeers een grote nieuwe kerk kreeg. Gelukkig is de kerk in 1963 toch gerestaureerd. Het koor is 15e-eeuws, de rest dateert uit later tijd. Het oude Sint Willibrordkerkje in Middelbeers is een uniek historisch monument in de Brabantse Kempen en - volgens de site van de kerk - wellicht de meest gave en complete historische dorpskerk in deze regio. De kerk is in gebruik voor o.a. exposities, concerten en huwelijken.

- Mariakapel.

- Molen Himbergen.

- Gevelstenen in Middelbeers.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap De Dommel heeft in 2015 de Kleine Beerze tussen de Andreasstraat en het omleidingskanaal bij de Baesterdijk bij Middelbeers heringericht. Dit stuk van 1 kilometer van de beek was de ontbrekende schakel tussen Landgoed Baest en de kern van Middelbeers. In die twee gebieden was de Kleine Beerze al op orde. De meest zichtbare ingrepen zijn langs de Baesterdijk en in de bocht van de Neereindseweg. De voorheen rechte beek is daar weer slingerend gemaakt waardoor de stroomsnelheid van het water toeneemt. Langs de randen is het een stuk groener geworden met bomen en struikgewas. Twee nieuwe poelen vergroten het leefgebied van amfibieën. Deze natuurlijke strook langs de Kleine Beerze vormt een ecologische verbinding tussen natuurgebieden.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Middelbeers door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen