Meteren

Plaats
Dorp
West Betuwe
Betuwe
Gelderland

meteren_collage.jpg

Meteren, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Meteren, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

meteren_historische_boerenhoeve_op_donk.jpg

Historische boerenhoeve op een donk in Meteren

Historische boerenhoeve op een donk in Meteren

meteren_dorpsgezicht_vanaf_de_achtersteweg.jpg

Dorpsgezicht van Meteren, vanaf de Achtersteweg

Dorpsgezicht van Meteren, vanaf de Achtersteweg

meteren_hervormde_kerk_dorpsstraat.jpg

De Hervormde kerk aan de Dorpsstraat in Meteren

De Hervormde kerk aan de Dorpsstraat in Meteren

meteren_wilhelminazijstraat.jpg

Leuk straatje, die Wilhelminazijstraat in Meteren

Leuk straatje, die Wilhelminazijstraat in Meteren

meteren_monumentale_boerderij_dorpsstraat_tegenover_kerk.jpg

Monumentale boerderij in de Dorpsstraat tegenover de kerk

Monumentale boerderij in de Dorpsstraat tegenover de kerk

Meteren

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Meteren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente West Betuwe. T/m 2018 gemeente Geldermalsen.

- Onder het dorp Meteren valt ook een deel van de buurtschap Mark.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1133 Methre, 1265 Meteren.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis duister. De identificatie van de oudste vorm is onzeker. Door sommigen opgevat als Meteren, door anderen als 'ligging onbekend, in de omgeving van Vollenhove'. Een oudere verklaring gaat uit van het Keltische mâtrôna* (de uitgang op en is echter later ontstaan) of mater* 'moeder' of 'stroomgodin'. Blok kan deze naam niet uit het Germaans verklaren.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Meteren ligt direct Z van Geldermalsen en grenst in het Z aan de A15.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Meteren 90 huizen met 529 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Meteren (even naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp komt).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het lange tijd kleine dorp Meteren is de afgelopen jaren fors gegroeid en groeit nog wel even door, want in het dorp is nieuwbouwwijk De Plantage in ontwikkeling. In fasen worden hier uiteindelijk, als het geheel gereed is, ca. 900 woningen gebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meteren heeft 3 rijksmonumenten; de boerderij uit ca. 1800 op Dorpsstraat 4, en de Hervormde (PKN) kerk (Dorpsstraat 16) met toren. - Site Hervormde Gemeente.

- Bij de kerk staat een oud brandspuithuisje.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestweek rond Koningsdag.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Meteren, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Meteren door Jan Dijkstra uit Houten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Meteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Meteren is in 1996 opgericht om de belangen van de inwoners te behartigen. De dorpsraad is een schakel tussn de inwoners en de gemeente, en een aanspreekpunt voor zowel de burger als de gemeente.

- Dorpshuis: - Nagenoeg alle verenigingen en groeperingen uit het dorp zijn bij Dorpshuis Meteren te gast voor hun (wekelijkse) activiteiten en maken gebruik van het dorpshuis als een veelzijdige culturele en sportieve ontmoetingsplaats. Het dorpshuis staat dan ook letterlijk en figuurlijk midden in de Meterse gemeenschap.

- Onderwijs en kinderopvang: - Daltonschool Meester Aafjes. - Basisschool De Schakel. - BSO Eigen-Wijs.

- Sport: - Voetbalvereniging M.V.V. '58 is op een bijzondere manier ontstaan. De heer Speldekamp, destijds politieagent in Meteren, werd als gevolg van voetballende jongeren regelmatig geconfronteerd met kapotte ruiten in de toenmallige lagere school. Op zijn initiatief werd in 1957 een speelveld gevonden waar naar hartelust kon worden gevoetbald. Dit sloeg zo aan dat in 1958 werd besloten een voetbalclub op te richten. Joop van Manen, die zich in 1956 als directeur van de ASCOT stomerij met dit bedrijf in het dorp had gevestigd, werd de voorzitter van het eerste MVV’58 bestuur, dat natuurlijk eerst op zoek moest naar een geschikt veld. Trainen kon, tot de start van de huizen- en scholenbouw, aan de Lindelaan en bij de in aanleg zijnde Rijksweg 15. Maar een geschikt terrein voor competitievoetbal was iets anders. Uiteindelijk bracht de zondagclub Opijnen uitkomst. Op dat buitendijkse veld zou MVV’58 in 1959 zijn eerste competitieschreden doen. In Opijnen moesten eerst de koeienvlaaien van het veld worden gehaald om te kunnen spelen, maar dat mocht de pret niet drukken. Na de wedstrijd stond er een pomp om je te wassen en bood Café de Ruiter bovenaan de dijk vertier voor de welbekende derde helft.

Inmiddels zijn de accommodaties natuurlijk wel 'iets' verbeterd. MVV'58 speelt tegenwoordig op het in 1982 gerealiseerde sportcomplex Achterveld in Meteren, waar ze 4 velden tot hun beschikking hebben; 2 wedstrijdvelden, een wetra veld (wedstrijden en trainingen) en in 2017 is het kunstveld een feit geworden. Op het hoofdveld staat een in 1987 gerealiseerde tribune met 250 zitplaatsen.

- Overige verenigingen: - Vereniging van vogelliefhebbers De Kwieke Kwekers heeft ca. 85 leden, die geïnteresseerd zijn in het houden van vogels. Alle leden doen dat op hun eigen wijze. Sommigen houden vogels voor hun zangkwaliteiten, anderen voor hun kleur en weer anderen voor het postuur. Ook zijn er leden die alleen een gezelschapsvolière of een koppeltje grasparkietjes in een kooi hebben. "Ben jij ook vogelliefhebber dan willen wij jou graag als lid verwelkomen. Ben je al bij een andere vereniging lid, dan ben je als gastlid ook van harte welkom. Met elkaar kunnen we onze vogelhobby professionaliseren."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Meteren, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen