Merselo

Plaats
Dorp
Venray
Peelland
Limburg

Merselo

Terug naar boven

Status

- Merselo is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Venray.

- Onder het dorp Merselo vallen ook de buurtschappen Beek, Daland, Endepoel, Haag, Kleindorp en Weverslo. Dat zijn in totaal 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Merselo ligt W van Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Merselo 66 huizen met 520 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 440 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Merselo (2011).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Merselo heeft 4 rijksmonumenten.

- RK Kerk H. Johannes de Doper.

- Korenmolen Nooit Gedacht te Merselo is in 1867 gebouwd. Het metselwerk is uitgevoerd door metselaars die vuurtorens bouwden in zee. Daardoor heeft het metselwerk bijzondere aandacht gekregen en zijn de muren nagenoeg waterdicht. De molen, die oorspronkelijk twee koppels stenen heeft, staat goed in het gemaal en heeft veel klandizie, ook uit de omliggende buurtschappen. In 1899 legt de molenaar er een derde koppel blauwe stenen bij voor het malen van tarwe en boekweit. In 1927 wordt aan de voorzijde van de molen een pakhuis gebouwd met een Thomassen dieselmotor van 20 pk. De jaren 1940-1945 zijn heel moeilijk. Er wordt vooral veel clandistien gemalen voor de onderduikers en anderen die niet met distributiebonnen uitkomen. Om veiligheidsredenen doet oudste molenaarszoon Frans dit 's nachts. Hij heeft ook nog de zorg voor zo'n 80 onderduikers en waarschuwt voor een ophanden zijnde razzia door de molenwieken in de stand 'onveilig' te plaatsen. Op 16 oktober 1944 wordt Merselo bevrijd. Helaas heeft Frans niet lang van de vrijheid mogen genieten. Bij een verkenningstocht wordt hij door vijandelijk vuur getroffen.

Albert, een broer van Frans, komt dan voor de taak te staan om onder leiding van zijn vader het bedrijf voort te zetten. De molenaar van Nooit Gedacht wil in 1964 silo's naast de molen bouwen, maar krijgt daarvoor geen toestemming. Noodgedwongen moet daarom het binnenwerk uit de molen worden verwijderd en de vrijgekomen ruimte worden verbouwd tot graansilo. Ze worden opgetrokken van holle bouwsteen en ijzer. Er wordt een Alfra snelweger geplaatst en in de kelder een nieuwe 90 pk dieselmotor. Tijdens een herfststorm in 1975 slaat de molen op hol en wordt er veel vernield. De 'vang' van de molen raakt los, waardoor de wieken op drift raken en de as van de molen in brand vliegt. Met veel inzet van de brandweer wordt de molen tot stilstand gebracht maar een gedeelte van de 'vang' is verbrand en het hekwerk en de platen zijn voor de helft weg. Jarenlang heeft de molen er 'kaal' bij gestaan. In 1987 is de molen voor een symbolisch bedrag verkocht aan Stichting Nooit Gedacht. Dankzij de inspanningen en volharding van deze stichting is het gelukt deze 'landmark' van Merselo te behoeden voor de ondergang.

Je kunt de molen elke 2e en 4e zaterdag van de maand bezoeken (13:30-16:30 uur). Rondleiding voor groepen mogelijk tegen een bescheiden bijdrage. Het is ook een perfecte locatie voor fotoreportages. Ook kinderfeestjes mogelijk, voor 5 tot 10 kinderen. In de molenwinkel zijn meelproducten verkrijgbaar zoals volkoren tarwemeel, pannenkoekenmeel, mix voor speltbrood, mix voor volkorenbrood, meergranenmeel en appeltaartmix, molenkoekmix, speltbloem en volkoren speltmeel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

- Kermis Merselo (gedurende 5 dagen eind juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2013 heeft een van de molenvrijwilligers, Jan van Osch, voor Stichting Molen Nooit Gedacht een prachtige en educatieve fietsroute uitgezet. De route voert langs de locaties in de gemeente Venray waar eens een watermolen of een windmolen heeft gestaan en natuurlijk ook langs de 5 prachtige molens die nog altijd in bedrijf zijn. Daarnaast is ook de nog te bouwen volmolen aan de Loobeek in de route opgenomen. De route start en eindigt bij Molen Nooit Gedacht in Merselo. Op alle locaties is informatie over de desbetreffende molen beschikbaar, zodat je je gaandeweg een beeld vormt van de economische betekenis van deze molens in het verleden. In het bij de molen verkrijgbare boek ‘Leven van de Wind’, dat over de historie van de molen in Merselo vertelt, wordt overigens uitgebreider ingegaan op de geschiedenis van een aantal belangrijke molens in Venray. Met dit boek je fietstas wordt de fietstocht wellicht nog interessanter en komen oude tijden tot leven. De volledige route is 60 km lang, maar er zijn ook kortere varianten (45 km em 30 km). De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar bij Molen Nooit Gedacht. Via deze link kun je ook door de digitale versie bladeren.

- Naturistenvereniging Vrij-Uit is opgericht in 1985 en heeft een hondvriendelijk terrein heeft aan de Ossendijk in Merselo. Het terrein is 2 ha groot en ligt midden in een bosgebied. Rust staat hoog in het vaandel, wat niet wegneemt dat gezinnen met kinderen ook welkom zijn. Ze hebben zowel schaduw- als zonnige plaatsen. Elke eerste zondag van de maand hebben ze van 10.00 uur tot 12.00 uur een koffie-uurtje. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om eens kennis te komen maken. Het terrein is voor de leden het gehele jaar geopend en voor gasten van april tot eind oktober.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Merselo.

- Onderwijs: - Basisschool De Lier.

- Muziek: - Fanfare, jeugdorkest en drumband St. Oda.

- Sport: - Voetbal- en korfbalvereniging SV Merselo.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Merselo.

Reactie toevoegen