Melissant

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

melissant nieuwe weg A [640x480].jpg

Melissant Nieuwe Weg A

Melissant Nieuwe Weg A

ZH gemeente Melissant in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Melissant in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Melissant in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Melissant

Terug naar boven

Status

- Melissant is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Dirksland, per 1-4-1817 weer afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, in 1966 over naar gemeente Dirksland, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- De gemeente Melissant is per 19-8-1857 vergroot met de gemeenten Onwaard en Roxenisse (die tegenwoordig geen plaatsnaam meer zijn). De laatste naam leeft ter plekke nog voort in de lokale basisschool en golfclub.

- Wapen van de voormalige gemeente Melissant.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Meliszand, Mellisant, 1494 Melissant, 1883 Melissand. De gemeente werd, in ieder geval tot medio 19e eeuw, ook wel 'Melissant, Noorschorren en Wellestrijpe' genoemd, waarbij Noordschorren ook wel werd gespeld als Noorder-Schorren en Noorderschorre.

Naamsverklaring
Betekent zand 'zandplaat, zandige aanwas' van de persoon Melis, een verkortingsvorm van de persoon Meilof (vergelijk Meliskerke).(1)

Terug naar boven

Ligging

Melissant ligt ZO van Goedereede en Stellendam, NW van Middelharnis en Dirksland. Opvallend is dat de gemeente (na de herindelingen van 1857) geheel om Dirksland heen lag (zie de oude gemeentekaart elders op deze pagina). De zuidelijke uitlopers zijn later onder Dirksland en Herkingen gevoegd, waardoor de dorpsgrens nu vlak onder de dorpskern loopt (zie de rode lijnen op de actuele plattegrond).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Melissant 68 huizen met 677 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/664 (= huizen/inwoners), Elisabeths-Polder 1/6 en Diederiks-Polder 1/7. De gemeente Onwaard had toen 21 huizen met 169 inwoners, verdeeld in de polders Onwaard 1/7, Oud-Kraaijer 4/26, Nieuw-Kraaijer 4/23 en Kraijenisse 12/113. De gemeente Roxenisse, die alleen de gelijknamige polder omvatte (waar de huidige gelijknamige golfbaan in ligt), had toen 6 huizen met 73 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Melissant heeft 4 rijksmonumenten.

- In 1863 krijgt het dorp een eigen (Hervormde) kerk. Deze kerk is tegenwoordig in gebruik bij de Hersteld Hervormde Gemeente Melissant.

- Kerk van de Gereformeerde Gemeente (Beatrixlaan 2) uit 1956.

- Kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Binnenweg 20).

- Ontmoetingskerk (PKN, voorheen Gereformeerde Kerk) uit 1939 (Nieuweweg 11).

- RK kerk Sint Josephkapel uit 1900 (Provincialeweg 6).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Melissant (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Melissant.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Melissant is opgericht in 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. - Tennisvereniging Melissant.

- Zorg: - Zorgkwekerij De Nollestee.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Melissant, met foto's van de grafzerken.

Reacties

(2)

Geachte Heer, Mevr.,

Vroeger was er in de gemeente Melissant in 1615 ene SCHOUT -DIGMAN Lenerts VOSHART- . Daar ik met mijn Stamboom bezig ben wil ik graag meer van deze persoon weten, of hij nog kinderen had e.d.

Met vriendelijke groet, Johan Voshart uit Goudswaard.

Geachte heer Voshart,
Op onze site beschrijven wij wetenswaardigheden van plaatsen als zodanig. Wij hebben geen gegevens over personen. Daarvoor moet je terecht bij gemeentearchieven, heemkundekringen of genealogische instellingen. Wij hebben een instantie gevonden die u vast verder kan helpen: er blijkt namelijk een Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee te zijn. Hun site-adres is http://www.genealogieflakkee.nl/
Succes gewenst met uw naspeuringen.

Reactie toevoegen