Meinweg

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Meinweg

Terug naar boven

Status

- Meinweg is een buurtschap en natuurgebied in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, en daarbinnen in de streek Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Melick en Herkenbosch.

- De buurtschap Meinweg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Herkenbosch.

- De buurtschap Meinweg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen, en daarbij moet je nog weten dat je rond het einde van deze lange weg moet zijn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Meinweg ligt dus rond het einde van de lange, gelijknamige weg en rond de wegen Grensweg en Stinkesraadweg. De buurtschap ligt, op enige afstand, NO van de dorpen Herkenbosch en Vlodrop (en W van en veel dichter bij de Duitse plaats Oberkrüchten), in het uiterste NO van de gemeente Roerdalen, en in Nationaal Park De Meinweg, een bosgebied, grensoverschrijdend tot in Duitsland, maar in een soort enclave binnen het gebied waar geen bos is. De buurtschap grenst in het NO en Z aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Meinweg omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nationaal Park De Meinweg ligt in het oosten van de gemeente Roerdalen, tegen de grens met Duitsland. Beheerder Staatsbosbeheer heeft in 2008 in dit gebied een zwijnengaas geplaatst. In een adder-leefgebied zijn twee zones omsloten door het gaas met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 10 hectare. Deze afrastering moet voorkomen dat wilde zwijnen in die gebieden terechtkomen en daar schade aanrichten bij de overwinteringsplekken van de adders. Verder heeft Staatsbosbeheer plannen voor een herintroductie van edelherten in het gebied.

- Kom naar Speelbos De Meinweg voor een middagje buitenplezier. Speel apenkooitje tussen de bomen en de hut, en klauter over de touwbruggetjes en vlonders die tussen de bomen hangen. Of verstoppertje, achter de takkenrillen. Liever met water kliederen? Onderaan de heuvel staat een waterpomp, waarmee je water door de uitgeholde boomstammen kunt laten stromen. Ook voor schoolklassen is dit een leuke buitenactiviteit. Overleg daarvoor even met Staatsbosbeheer Meinweg (tel. 0475-528500).

- Stichting Koekeloere, opgericht in 2007, heeft als doel de kennis over én het voorkomen van flora en fauna te vergroten. Zij heeft als primair aandachtsgebied Nationaal Park De Meinweg. Om het doel te verwezenlijken organiseert de stichting verschillende activiteiten in het aandachtsgebied. Onderzoek: het verzamelen van gegevens met betrekking tot flora en fauna door middel van inventarisaties en monitoring.  Initiëren, coördineren en stimuleren van tellingen en onderzoek. Om onze flora en fauna te beschermen zijn actuele gegevens over het voorkomen en de verspreiding van soorten onmisbaar. Ze vormen de basis voor maatregelen op het gebied van behoud en/of herstel van onze flora en fauna.

Reactie toevoegen