Meertenwei

Plaats
Buurtschap
Buren
Betuwe
Gelderland

Meertenwei

Terug naar boven

Status

- Meertenwei is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. T/m 1998 gemeente Lienden.

- De buurtschap Meertenwei valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lienden.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Mertenwei.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar de nabijgelegen voormalige - want in de dorpskern van Lienden opgegane - buurtschap Meerten.

Oudere vermeldingen
1145 kopie 12e eeuw Gerardus de Marten, 1156 de Martene, 1163 de Marte, 1169 de Merten, 1408 Merten.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend, mogelijk geen Germaans.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Meertenwei ligt rond de gelijknamige doodlopende weg, een Z zijweg van de provincialeweg N320, ZO van Lienden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Meertenwei heeft ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Agrarisch

- In 2007 heeft boerin Willemien van Hattem uit buurtschap Meertenwei een innovatie gelanceerd, namelijk een maïsbalenpers. Normaliter wordt maïs in kuilen onder plastic bewaard, waarna de boer het in de winter voert aan zijn dieren. Een prima oplossing voor wie veel vee heeft, maar geen optie voor een paardenhouder of hobbyboer. In 2006 begon Van Hattem een proef door een deel van haar maïs te laten verpakken in balen van 1000 kilo. Daar bleek zoveel vraag naar, dat zij er een machine voor heeft laten maken en er een handel in is begonnen. (bron en voor nadere informatie zie de Gelderlander, 5-10-2007) In 2011 komt Willemien weer in het nieuws, omdat ze eind 2010 een - in ons land zeldzame - zeearend in haar buurtschap heeft gezien, die in februari 2011 opduikt in de Bemmelse Waard - en daar massale belangstelling van vogelliefhebbers met hun camera's trekt - en daarmee de voorpagina van de Gelderlander haalt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Meertenwei en directe omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een stuk, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Terug naar boven

Beeld

- In een piepkleine buurtschap als Meertenwei gebeurt natuurlijk niet veel dat de nieuwspagina's haalt. Wij hebben er op het internet dan ook vrijwel niets inhoudelijks over kunnen vinden, behalve het hierboven in het hoofdstuk Agrarisch geschetste, en een fotoreportage van Brandweer Opheusden uit 2012, als verslag van dat ze stieren van een veehouder hebben gered, die in een put waren geraakt.

Reactie toevoegen