Meerberg

Plaats
Buurtschap
Breda Oosterhout
West-Brabant Baronie en Markiezaat Amerstreek
Noord-Brabant

Meerberg

Terug naar boven

Status

- Meerberg is een buurtschap, natuurgebied en landgoed in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, in grotendeels de streek Baronie en Markiezaat, deels de streek Amerstreek, in grotendeels gemeente Breda (t/m 1996 gemeente Teteringen), deels gemeente Oosterhout.

- De buurtschap Meerberg valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Teteringen (oneven huisnummers), deels onder de stad Oosterhout (even huisnummers).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Meer en maar in respectievelijk Meerberg te Teteringen en Maarbergen te Zundert hebben beide betrekking op ondergelopen lage gebieden. (…) Meerberg is een hoge kop die in het zuiden grenst aan de zeer laaggelegen Vucht. De meeste meren zijn in gebruik als akker; op de tweede plaats komt weiland en op de derde heide. Dan is er nog een klein groepje dat als beemd* dient en een enkel meer wordt omschreven als wouwer of blik. (89)
* Voor verklaring van beemd zie bij Hoevense Beemden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Meerberg ligt 2 km N van Teteringen, in het verlengde van Hoeveneind, N grenzend aan de Vrachelse Heide, rond de weg Meerberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Meerberg 7 huizen met 41 inwoners onder Teteringen. Onder Oosterhout wordt Meerberg in dat jaar niet apart vermeld.

- Tegenwoordig heeft Meerberg ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners onder de gemeente Breda, ca. 6/15 onder de gemeente Oosterhout.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het 21 hectare grote natuurgebied Meerberg, dat wordt beheerd door de gemeente Breda, bestaat uit naaldbos, enig loofhout en enkele zandverstuivingen (open zand met hier en daar wat bomen en heide).

- Door het natuurgebied loopt een wandelroute.

- Ruiterpaden.

Reactie toevoegen