Mauritsfort

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Mauritsfort buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Mauritsfort, buurtschapsgezicht

Mauritsfort, buurtschapsgezicht

Mauritsfort

Terug naar boven

Status

- Mauritsfort is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Hoek.

- De buurtschap Mauritsfort valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mauritsfort ligt rond de gelijknamige weg, direct Z van Hoek, Z van de provincialeweg N61.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Mauritsfort 30 huizen met 180 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Mauritsfort is in 1588 aangelegd door de Staatsen aan het Axelse Gat ter verdediging van de daar nieuw aangelegde polders. Er tegenover lag de Spaanse schans Sint Philip. Vanuit het fort werd in 1600 de aan de overzijde gelegen Spaanse vesting Philippine veroverd. Kort daarop kwam Philippine weer in Spaanse handen, en in 1633 weer in Staatse, waardoor de functie van het fort verviel. In 1682 werd het fort door een stormvloed zwaar beschadigd en daarop deels geslecht. Een gedeelte van de gracht kwam in gebruik als spuikom voor het haventje van Hoek, die in 1912 kwam te vervallen. Bij het haventje ontstond een buurtschap. - Nadere informatie over de geschiedenis van het Mauritsfort.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De contouren van het fort zijn nog deels aanwezig en worden gevolgd door de bebouwing. De omwalling is redelijk herkenbaar, er loopt wel een weg (N682) doorheen. Bij het fort ligt een beschermd natuurgebied.

- Cultuurhistorisch waardevolle panden, o.a. de huisnrs. 14, 26, 35, 42, 43.

Terug naar boven

Links

- Veiligheid: - De brandweerkorpsen van Hoek en Philippine zijn samengegaan tot Brandweer Mauritsfort, met een nieuwe kazerne in de gelijknamige buurtschap (op huisnr. 2), precies tussen de beide dorpen in dus.

Reactie toevoegen