Malden

Plaats
Dorp
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

malden interieur rk kerk [640x480].jpg

Malden Interieur RK kerk

Malden Interieur RK kerk

Malden

Terug naar boven

Status

- Malden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Heumen.

- Onder het dorp Malden valt ook een deel van de buurtschap Bovendorp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Malden ligt aan het Maas-Waalkanaal en N van de rivier de Maas en ligt verder OZO van de dorpen Alverna en Wijchen, Z van de stad Nijmegen, ZW van de dorpen Heilig Landstichting, Berg en Dal, Ubbergen en Beek, W van de dorpen Groesbeek en De Horst, WNW van het dorp Breedeweg, NW van de dorpen Molenhoek, Mook, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek, N van de dorpen Katwijk en Cuijk, NNO van het dorp Beers, NO van de dorpen Heumen, Linden en Gassel en de Kraaijenbergse Plassen, ONO van het dorp Overasselt en de stad Grave en O van de dorpen Nederasselt en Balgoij.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Malden 94 huizen met 680 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.600 huizen met ca. 11.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Heemkunde Malden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Malden heeft 1 rijksmonument.

- Malden heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Malden.

- Accordeon en Harmonica Museum. Naast een uitgebreide collectie accordeons, harmonica's, concertina's, bandoneons en (mond)harmonica's vindt u in dit museum ook enkele speeldozen en kleine draaiorgeltjes (tong-orgeltjes). Tevens staat er een echte Casali Cilinderpiano.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Heumens Genieten (weekend in april) is het podium waar lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de gemeente Heumen bij elkaar komen op het Kerkplein in Malden. Er zijn activiteiten op het gebied van kunst, actief, culinair, live muziek en kindervermaak.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bosgebied Heumensoord NO van Malden is grotendeels in bezit van de gemeente Nijmegen, deels in bezit van waterleidingbedrijf Vitens die er water wint voor de gemeenten Nijmegen, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Patricia Rehe van Studio Braaf uit Molenhoek maakt 2x per jaar het glossy magazine Dorps, voor inwoners van Malden en Molenhoek. Het magazine wordt huis aan huis verspreid en is via de link ook online te lezen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Malden en - idem alg..

Reactie toevoegen