Malden

Plaats
Dorp
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Malden

Terug naar boven

Status

- Malden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Heumen.

- Onder het dorp Malden valt ook een deel van de buurtschap Bovendorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1247 Maldene, 1268 Malden.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk een afleiding van het Germaanse malþa-*, ontstaan uit maþla-* (met metathesis), het Oudsaksische mathal 'volksvergadering, gerechtsplaats', het Gotische maþl, het Oudhoogduitse mahal, Madal-.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Malden ligt aan het Maas-Waalkanaal en N van de rivier de Maas en ligt verder OZO van de dorpen Alverna en Wijchen, Z van de stad Nijmegen, ZW van de dorpen Heilig Landstichting, Berg en Dal, Ubbergen en Beek, W van de dorpen Groesbeek en De Horst, WNW van het dorp Breedeweg, NW van de dorpen Molenhoek, Mook, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek, N van de dorpen Katwijk en Cuijk, NNO van het dorp Beers, NO van de dorpen Heumen, Linden en Gassel en de Kraaijenbergse Plassen, ONO van het dorp Overasselt en de stad Grave en O van de dorpen Nederasselt en Balgoij.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Malden 94 huizen met 680 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.600 huizen met ca. 11.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Heemkunde Malden. De stichting is opgericht in 1997 en heeft de volgende doelstellingen: het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van eigen omgeving, bewoners, gebruiken en heemkundig waardevolle overblijfselen; het behartigen van heemkundige belangen in de meest ruime zin van het woord; het beheer van het Gildeboek van 1726, dat gerestaureerd is en in bewaring is gegeven aan het archief te Nijmegen. Het werkgebied is de gehele gemeente Heumen, dat naast het gelijknamige dorp nog de dorpen Overasselt, Nederasselt en Malden omvat.

Het bestuur heeft als doel: het verzamelen en beheren van voorwerpen; het verzamelen van historische geschriften, dorps- en kadasterkaarten; het vastleggen en inventariseren van oudheden, folklore, foto’s, films en andere zaken van oud en nieuw Malden; het vastleggen van historische belevenissen van Maldenaren; het bijeenbrengen van gegevens op het gebied van de geschiedenis van Malden, genealogie, familiegegevens, oorlogsverhalen en kunst; het vastleggen van het dorps- en kerkgebeuren.

De stichting is gevestigd in de nieuwe bibliotheek te Malden (Broeksingel 2). De totale collectie is daar ondergebracht en je kunt via het systeem van de bibliotheek gebruik maken van het lenen van de boeken en tijdschriften van de stichting. Je kunt een bezoek brengen aan het documentatiecentrum of informatie inwinnen over de Werkgroep Genealogie en Bewoning. Er worden regelmatig lezingen georganiseerd over zeer gevarieerde onderwerpen. De fototentoonstelling kun je bekijken in het gemeentehuis te Malden. Ieder halfjaar wijzigt de stichting het onderwerp. Ze nodigen je graag uit om een keer een bezoek te brengen aan hun documentatiecentrum, misschien vind je daar gegevens waar je al jaren lang naar op zoek bent. De openingstijden van het documentatiecentrum zijn maandagmiddag van 14.00-16.00 uur en woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Malden heeft 1 rijksmonument.

- Malden heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Malden.

- Accordeon en Harmonica Museum. Naast een uitgebreide collectie accordeons, harmonica's, concertina's, bandoneons en (mond)harmonica's vindt u in dit museum ook enkele speeldozen en kleine draaiorgeltjes (tong-orgeltjes). Tevens staat er een echte Casali Cilinderpiano.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Heumens Genieten (weekend in april) is het podium waar lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de gemeente Heumen bij elkaar komen op het Kerkplein in Malden. Er zijn activiteiten op het gebied van kunst, actief, culinair, live muziek en kindervermaak.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bosgebied Heumensoord NO van Malden is grotendeels in bezit van de gemeente Nijmegen, deels in bezit van waterleidingbedrijf Vitens die er water wint voor de gemeenten Nijmegen, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Patricia Rehe van Studio Braaf uit Molenhoek maakt 2x per jaar het glossy magazine Dorps, voor inwoners van Malden en Molenhoek. Het magazine wordt huis aan huis verspreid en is via de link ook online te lezen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Malden en - idem alg..

Reactie toevoegen