Magrette

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Magrette

Terug naar boven

Status

- Magrette is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 2002 gemeente Axel.

- Magrette wordt door de gemeente Terneuzen beschouwd als vallend onder de NW van Magrette gelegen kern Spui, hoewel het qua postcode onder Axel valt (Spui heeft een eigen postcode).

- Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers naar het NO gelegen buurtschap Margaret (vroeger ook Magaret, Margret, 1840 Margeriet), aan de Margaretsedijk O van Vogelwaarde, (hoewel de Topografische atlas Zeeland dit niet meer als buurtschap betitelt). Te meer omdat de buurtschap Magrette vroeger ook Maragret heeft geheten.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap Werd vroeger ook Stad-David genoemd.

Naamsverklaring
De naam wordt in verband gebracht met ‘magere etten’ (magere gronden) (ZL2).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Magrette ligt 3 km ZO van Terneuzen, 2 km NW van Axel, rond de provincialeweg N685 die ter plekke Magrette heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Magrette omvat ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Magrette heeft 1 rijksmonument, namelijk het pand op huisnr. nr. 2. Het is een - veel gefotografeerd - markant gewit bakstenen woonhuis met pannen zadeldak tussen tuittopgevels, en een klokkestoeltje op sw nok. Ramen met roeden en luiken met zandlopers. Volgens een ankerembleem dateert het pand uit 1680. Het pand heet Vaartwijk, wat verwarrend is omdat Vaartwijk ook een direct ZO hiervan gelegen eigen buurtschap is, en dit pand ligt precies op de grens van beide buurtschappen, maar het wordt, gezien de ligging en de straatnaam, toch tot de buurtschap Magrette gerekend.

Terug naar boven

Evenementen

- Op een zaterdag begin juli 2017 was er een Rommelmarkt / Garage Sale in Magrette. Ons is niet bekend of dit een jaarlijks evenement is, dan wel beoogt te worden.

Reactie toevoegen