Magrette

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Magrette

Terug naar boven

Status

- Magrette is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 2002 gemeente Axel.

- Magrette wordt door de gemeente Terneuzen beschouwd als vallend onder de NW van de buurtschap gelegen kern Spui, hoewel het voor de postadressen onder Axel valt (Spui heeft een eigen postcode en postale plaatsnaam).

- Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers naar het NO gelegen buurtschap Margaret (vroeger ook Magaret, Margret, 1840 Margeriet), aan de Margaretsedijk O van Vogelwaarde, (hoewel de Topografische atlas Zeeland dit niet meer als buurtschap betitelt). Te meer omdat de buurtschap Magrette vroeger ook Maragret heeft geheten.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1846 "Magrette, ook wel in de wandeling de Stad-David genoemd", 1838-1857 De Magerette lees: De Margrette, 1867 en 1874 Margaret.

Naamsverklaring
Van der Aa(1) haalde in 1846 de volgende verklaring aan: "Een stuk land, genaamd de Magere-Etten, beteekenende magere weilanden. Men gist dat de naam van deze buurt daarvan is ontleend." Deze duiding berust wel op reïnterpretatie, vergelijk Margret, waarin men de persoonsnaam Margaretha vermoedt. De benaming Stad-David zou volgens Van der Aa teruggaan op David Mullié, een vroegere grondeigenaar.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt 3 km ZO van Terneuzen, 2 km NW van Axel, rond de provinciale weg N685 die ter plekke Magrette heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Magrette omvat ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1993 woont Daan Bonte met zijn gezin in Den Haag. Plotseling kan hij niet meer goed lopen, hij krijgt last van een slepend been en een onwillige hand. De verschijnselen verergeren, Daan brengt dan toch maar een bezoek aan de dokter, die constateert dat hij een CVA (beroerte) heeft gehad en dat hij, weliswaar ondersteund door medicijnen, met de verschijnselen moet leren leven. In 2001 verhuizen ze vanwege de rust en de ruimte naar de Zeeuws-Vlaamse buurtschap Magrette. Zijn nieuwe huisarts stuurt hem door naar revalidatiecentrum De Wielingen, waar hij fysiotherapie krijgt, aangepaste schoenen en braces.

Zijn gebeden om genezing worden jarenlang niet verhoord. Tot hij in 2016 droomt dat hij over de dijk achter zijn huis loopt, net zolang tot hij genezen is. Na een week droomt hij dat hij gewóne schoenen gaat kopen, en besluit zijn handbrace af te doen. Enkele dagen later blijkt de hand genezen. Korte tijd daarna koopt hij gewone schoenen en geneest in korte tijd ook zijn been. De huisarts, fysiotherapeut en neuroloog stonden er versteld van en konden niet anders dan hem gezond verklaren. (bron en voor nadere informatie zie het artikel 'Daan is het Wonder van Magrette' in de PZC, 4-8-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 1 rijksmonument, namelijk het pand op huisnr. nr. 2. Het is een - veel gefotografeerd - markant gewit bakstenen woonhuis met pannen zadeldak tussen tuittopgevels, en een klokkestoeltje op de nok. Ramen met roeden en luiken met zandlopers. Volgens een ankerembleem dateert het pand uit 1680. Het pand heet Vaartwijk, wat verwarrend is omdat Vaartwijk ook een direct ZO hiervan gelegen eigen buurtschap is, en dit pand ligt precies op de grens van beide buurtschappen, maar het wordt, gezien de ligging en de straatnaam, toch tot de buurtschap Magrette gerekend.

Terug naar boven

Evenementen

- Jaarlijks is er op een zaterdag in juli een Rommelmarkt in buurtschap Magrette.

Reacties

(2)

Zaterdag 13 juli is er weer een rommelmarkt

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het erbij gezet.

Reactie toevoegen