Macharen

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

macharen_collage_2.jpg

Macharen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Macharen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Macharen.JPG

Macharen bereikt.

Macharen bereikt.

Macharen (3).JPG

Dorpsgezicht Macharen.

Dorpsgezicht Macharen.

Macharen (2).JPG

De R.K. kerk Sint Petrus Banden in Macharen.

De R.K. kerk Sint Petrus Banden in Macharen.

Macharen

Terug naar boven

Status

- Macharen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. T/m 1993 gemeente Megen, Haren en Macharen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Macharen grenst in het W aan Oijen, in het N aan de rivier de Maas, de provincie Gelderland en Maasbommel, in het NO aan Megen, in het O aan Haren en in het Z aan Oss, en ligt NNW van Berghem, WNW van Ravenstein, W van Wijchen en ZW van Druten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Macharen 60 huizen met 389 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 280 huizen met ca. 710 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Megen, Haren en Macharen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Macharen heeft 6 rijksmonumenten.

- Macharen heeft 1 gemeentelijk monument.

- Beschrijving orgel Sint-Petrus bandenkerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks in mei zijn er in Macharen twee sportieve activiteiten voor wandelaars respectievelijk hardlopers onder het motto ‘Macharen aan de wandel’. Op di/wo/do is er de Wandeldriedaagse, waarbij je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km. Op de vrijdag erna is er de stratenloop de Vunderkeloop. Deze trimloop voor wedstrijdlopers en vrijetijdsatleten is onderdeel van de reeks wedstrijden van de Maasland Run Classic. Om 19.00 uur starten de allerjongsten (5-8 jaar), waarna een kwartier later de bovenbouwleerlingen uit het basisonderwijs (9-12 jaar) aan de beurt zijn voor hun loop door het dorp. Om half acht is er dan de trimloop over 5 km, in combinatie met de wedstrijd over 10 km. Voor ‘de tien’ mag eenieder zich met hart en ziel werpen op verbetering van het parcoursrecord (31.02 minuten) dat al jarenlang op naam staat van Macharenaar Gerwin van den Hurk en schier onaantastbaar lijkt. Verbetering ervan levert de winnende loper 75 euro op. In het parcours is o.a. de 'Macherse Bult' opgenomen; een kuitenbijter bij uitstek. Inschrijving vindt voorafgaand aan de diverse lopen plaats in ‘t Vunderke. Daar zijn na afloop ook de certificaten met eindtijd op te halen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Macharen ligt aan Knooppunt 14 van de Brabantse fietsroutes, en aan de landelijke fietsroute LF12: Maas- en Vestingroute.

- De in 2005 gerealiseerde Wandelroute Macharen (15 km) biedt aantrekkelijke uitloopmogelijkheden vanuit het dorp over de Maasdijk, de dijk van het Burgemeester Delenkanaal, natuurgebied het Ossermeer en de bossen van Brabant Water. De paden vanuit Macharen zijn voorzien van een asfaltverharding, waardoor ze ook voor minder validen toegankelijk zijn. Delen van de route zijn laarzenpaden, onverharde aftakkingen van de hoofdroute die voeren door natuurgebied. Het pad langs het Burgemeester Delenkanaal wordt ook gebruikt door coaches van roeivereniging AROSS, die met de fiets de roeiers vanaf de kant kunnen begeleiden. Langs de route zijn 8 informatiepanelen geplaatst. De wandelroute is onderdeel van een netwerk van reeds gerealiseerde en nog aan te leggen wandelpaden in het buitengebied van de gemeente Oss.

- Eendenkooi Macharen is een van de eerst beschreven eendenkooien uit de Brabantse geschiedenis. De geschiedenis van deze eendenkooi hangt nauw samen met de Beerse Overlaat. Na het stopzetten van de jaarlijkse inundatie van het gebied in het midden van de vorige eeuw is de eendenkooi in verval geraakt en is de kooiplas grotendeels verland. In samenwerking met Natuurmonumenten hebben vrijwilligers van Landschapsbeheer Oss de kooiplas met de vangpijpen opnieuw uitgegraven, en zijn de kijkschermen en vangpijpen gereconstrueerd. De kooi is een demonstratiekooi geworden die voor publiek toegankelijk is.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Megen - Haren - Macharen.

- Dorpshuis: - Sinds 1973 is er Dorpshuis De Bongerd, dat volgens de site kennelijk ook het proathuisje wordt genoemd, tenzij dat een specifiek deel van het pand is. Dat is ons niet helemaal duidelijk. De Bongerd is een onderkomen voor vele verenigingen en sporters. De gymzaal en het proathuisje worden regelmatig verhuurd voor o.a. reunies, kinderfestijnen, familiedagen, cursussen, vergaderingen, workshops en bedrijfsuitjes.

- Onderwijs: - Het voortbestaan van Basisschool De Linde in Macharen was even onzeker. Het overkoepelend bestuur van OPTIMUS Primair Onderwijs heeft echter besloten de school te handhaven. De goede resultaten, de goede pedagogische sfeer, en de medewerking van ouders, hebben er allemaal aan bijgedragen dat economische redenen niet de doorslag gaven in de beslissing. De Linde wordt op dezelfde wijze als alle OPTIMUS scholen tegen het licht gehouden met betrekking tot resultaten, tevredenheid van ouders en leerlingen, inzet van het personeel enz. Dit wordt voor alle scholen weer gedaan in het voorjaar van 2019. Er is geen enkele aanleiding te denken dat de beslissing dan anders zal zijn.

Basisschool De Linde werkt nu nauw samen met Sint Lambertus in Haren en De Vier Heemskinderen in Deursen. Hierin komt geleidelijk verandering. De Linde en Sint Lambertus gaan meer samenwerken met Klim Op in Megen, terwijl De Vier Heemskinderen meer gaat samenwerken met de basisschool in Ravenstein. - Zie ook de videoreportage over Basisschool De Linde in Macharen (2015), waarin een leerkacht, een ouder en een leerling ieder vanuit hun eigen invalshoek vertellen wat er zo bijzonder is aan deze school. En dat is heel wat. Een van de bijzonderheden is dat groep 6/7/8 op donderdagmiddag (groeps)muziekles krijgt op een zelf uitgekozen muziekinstrument, georganiseerd door de lokale fanfare.

- Muziek: - Het kleine dorp Macharen heeft naast een eigen basisschool ook nog altijd een eigen fanfare, waar de inwoners zich eveneens gelukkig mee prijzen, en wel de in 1966 opgerichte Fanfare Jong Leven (die daarom in 2016 het 50-jarig bestaan heeft gevierd) (en die overigens tot in de jaren tachtig nog een drumband was). Dat kan alleen volledig tot zijn recht komen als de leden enthousiast zijn en positief ten opzichte van hun liefhebberij staan, gesteund door een goed bestuur en een gepassioneerde dirigent. Gelukkig is dat allemaal het geval. De repetities zijn voor hen een avondje genieten. Lekker muziek maken en na afloop samen iets drinken en bijpraten. Muzikale ondersteuning bij activiteiten in het dorp is voor hen een vanzelfsprekendheid en zij steken er graag energie in om er voor hun dorp te zijn. Zo luisteren ze met name de volgende evenementen op: Avond3daagse, Kermis, Nachtmis met Kerstmis, Carnavals-mis, Dorpsfeest / Zomerconcert. En ze verzorgen ook regelmatig optredens buiten het dorp. Zo doen ze om de twee jaar mee aan het Fantastival in Oss en de Gildefeesten in Neerlangel.

- Sport: - MOSA '14 is in 2014 ontstaan uit een fusie van v.v. Macharen en O.V.C. '63 uit Oijen. MOSA staat voor Macharense Oijense Sport Alliantie 2014 waar naast voetbal ook nog wordt gekorfbald. Alle wedstrijden worden gespeeld op sportpark de Rijsbos in Oijen. - Tennisvereniging LTC De Brug.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Macharen.

Reactie toevoegen