Maaskantje

Plaats
Dorp
Sint-Michielsgestel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Maaskantje bordje artikel [640x480].jpg

Maaskantje is sinds 2008 landelijk bekend vanwege de internet-tv serie New Kids, die zich deels in dit dorp en deels in buurdorp Den Dungen afspeelt. Neveneffect hiervan was dat de plaatsnaamborden nogal eens ontvreemd werden...

Maaskantje is sinds 2008 landelijk bekend vanwege de internet-tv serie New Kids, die zich deels in dit dorp en deels in buurdorp Den Dungen afspeelt. Neveneffect hiervan was dat de plaatsnaamborden nogal eens ontvreemd werden...

Maaskantje

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maaskantje.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Maaskantje.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Maaskantje.

Terug naar boven

Status

- Maaskantje is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Michielsgestel.

- De gemeente Sint-Michielsgestel heeft het dorp Maaskantje destijds geen eigen postcode en woonplaatsnaam in het postcodeboek toegekend, voor de postadressen ligt het dorp daarom 'in' Sint-Michielsgestel. Het paradoxale is echter dat Maaskantje aan het dorp Den Dungen is vastgegroeid, dus áls het dorp (sociaal-)geografisch gezien al ergens 'in' zóu moeten liggen, zou het in Den Dungen zijn.

Kennelijk vinden de inwoners dat ook, dat Maaskantje 'in' Den Dungen ligt. Want bijv. de diervoederwinkel in molen De Pelikaan noemt zich Den Dungense Molen (wat dus eigenlijk al niet klopt), en is gevestigd is aan de Hoogstraat 'in' Den Dungen, aldus hun site, terwijl dat punt toch duidelijk in Maaskantje ligt en voor het postadres 'in' Sint-Michielsgestel ligt. En een lokale of regionale krant spreekt van het 'Dungense Bakhuske', dat toch duidelijk in de St. Jacobusstraat in Maaskantje staat. Het lijkt wel weer een spelletje 'Wie-van-de-Drie'... (wil de enige echte plaatsnaam nu opstaan...).

Het probleem is hier dat ten tijde van de invoering van de postcode (1978) Maaskantje voor de postadressen niet aan Den Dungen kon worden toebedeeld, want Maaskantje viel altijd al onder de gemeente Sint-Michielsgestel en Den Dungen was toen nog een zelfstandige gemeente. Vandaar dus de curieuze situatie dat Maaskantje geografisch en maatschappelijk een tweelingdorp is met Den Dungen (vergelijkbaar met bijv. Etten-Leur), maar formeel, dat wil zeggen voor de postadressen en de gemeentelijke Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG), 'in' Sint-Michielsgestel ligt.

- Formeel heeft Maaskantje een eigen 'bebouwde kom', los van Den Dungen, en is het dorp als aparte kern herkenbaar middels eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) (zij het dat die bij tijd en wijle verdwijnen i.v.m. het hieronder onder Trivia vermelde, maar dat doet niets af aan de formele status van eigen bebouwde kom).

- Onder het dorp Maaskantje valt de buurtschap Poeldonk (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Een oude benaming van deze plaats is 'Gestel aan den Dunghense kant'. Het begrip Maaskantje wordt in 1662 voor het eerst in de archiefstukken vermeld.

Naamsverklaring
- Samenstelling van kant 'bewoning aan de rand' (vergelijk Heikant) en waarschijnlijk maas = het Middelnederlandse mase 'modder'.(1)
- Voorzitter Harrie Maas van heemkundevereniging Op die Dunghen houdt het erop dat de benaming samenhangt met de aanleg van een dijk in de 17e eeuw, die Maaswater tegenhield dat bij het tientallen kilometers verderop gelegen Beers soms tot hier het land overstroomde. (bron)

Terug naar boven

Ligging

Maaskantje ligt NO van Sint-Michielsgestel, direct Z van Den Dungen, waar het aan is vastgegroeid. De 'dorpsstraat' heet Maaskantje. De dorpskern ligt Z van de weg Grinsel. De panden met huisnrs. 22-26 en 62-82 vallen nog onder het dorp. De nrs. daaronder en daarboven vallen onder buurdorp Den Dungen. Maaskantje en Den Dungen hebben overigens alleen aan de buitenkant van de kernen plaatsnaamborden waaraan je kunt zien welke kern je binnenkomt. Binnen de kernen, waar ze aan elkaar grenzen, ga je ongemerkt over van het ene dorp in het andere (bijvoorbeeld ter hoogte van de kerk).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Maaskantje 69 huizen met 424 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het kleine dorp Maaskantje is nooit uitgegroeid tot een eigen parochie. Vanouds viel men kerkelijk onder de parochie Michaël te Sint-Michielsgestel. Maar dat was een heel eind lopen iedere keer, terwijl (de kerk van) Den Dungen bij Maaskantje 'om de hoek' lag (maar ja dat was een andere burgerlijke gemeente). Vandaar dat Maaskantje op verzoek van de inwoners in 1917 kerkelijk onder de parochie H. Jacobus de Meerdere te Den Dungen is komen te vallen. Het dorp heeft dus nooit een eigen kerk gekregen. Dat zou ook niet logisch zijn geweest, want de kerk van Den Dungen staat al op de grens met Maaskantje.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Korenmolen De Pelikaan, ook wel de Dungense Molen (Hoogstraat 91). Deze ronde stenen korenmolen, een beltmolen, dateert oorspronkelijk uit 1864. De molen is in 1922 afgebrand en in 1924 herbouwd. In 1949 begon J. Toelen in de molen een mechanische maalderij, waardoor voor de molen zelf een periode van verval begon. In de molen is tegenwoordig een meng- en kleindiervoederzaak gevestigd. Er wordt nog steeds gemalen met de maalstoel, aangedreven door de antieke dieselmotor. De molen is op afspraak te bezichtigen.

- Diverse karakteristieke panden, waaronder een kortgevelboerderij met korfbogen, die oorspronkelijk uit 1658 dateert (Maaskantje 57).

- Bakker Broer Minkels ging begin jaren tachtig af en toe op ambachtelijke wijze brood bakken in het oude bakhuisje in de buurtschap Haanwijk. Maar dat was best wel een eind weg (Haanwijk ligt bijna tegen Vught aan), en het leek hem en de Stichting 't Oude Ambacht een goed plan om ook in Maaskantje een bakhuisje te realiseren. Dankzij fondsenwerving en de inzet van lokale ambachtslieden is het Bakhuske aan de St. Jacobusstraat in 1982 gebouwd. Sindsdien wordt er met name bij evenementen (zie hierna) brood in gebakken.

- Bronzen beeld uit 1989 van een bakker met scheuter, op de hoek van de St. Jacobusstraat met het Maaskantje, van de Haarense kunstenaar Ton Buijnsters.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Braderie (op een zondag in juni) is eigenlijk een heleboel markten in één, namelijk een Braderie, een Boekenmarkt, een Vrijmarkt, een Creatieve Markt, een Kindermarkt, en Oude Ambachten. De Braderie is een kermisachtige markt met verkoop op straat door ruim 175 verschillende kramen waar o.a. te vinden zijn: Lederwaren van riem tot beurs, dames-heren- kinder en sportkleding, ondermode, lingerie, oud-Hollands snoepgoed, dekbedovertrekken, muziek/films op cd en dvd, kunstof kozijnen, houten speelgoed, tupperware-artikelen, cadeauartikelen, sieraden, mobiele telefoons, gerookte boerenworst, kookpannen, helium ballonnen, haarmode, stroopwafels, aquelleren en kleimaterialen, schoonmaakspullen, schoenen, noten en zuidvruchten, houtsnijwerken, ansichten, kerstkaarten en horloges.

Op de Boekenmarkt worden (tweedehands) boeken verkocht in diverse genres. Van streekroman tot psychologische thriller en stripboek, keuze genoeg voor iedereen. Op de Vrijmarkt bieden inwoners hun overtollige huisraad aan. En dat is geen rommel! Vandaar dat het ook geen rommelmarkt heet :-) Op de Creatieve Markt demonstreren deelnemers hun creatieve hobby en verkopen zij zelfgemaakte spullen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte sieraden, keramiek, schilderen, pentekeningen, beelden en poppen, verzilveren en verbronsen van kinderkleertjes, kapstokjes en schemerlampjes van hout, cadeau-artikelen en tuindecoratie beelden. En op de Kindermarkt bieden basisschoolkinderen uit de hele gemeente kinderproducten aan zoals speelgoed, plantjes, koekjes, boekjes en knuffels.

De Oude Ambachten worden gedemonstreerd in de klederdracht uit de streek waar de deelnemers vandaan komen. Het gaat om bijvoorbeeld boekdrukken, kaas maken, papierscheppen, mosterd maken, boterkarnen, mutsenmaakster, mandenmaker, bezembinder, vlasbewerken, houtdraaier, boekbinden tingieten, glasgraveren en stoelen vlechten. En in het Bakhuske wordt op de ouderwetse manier het Oude Ambachten Brood gebakken.

- Tijdens de Kerstmarkt (2e zaterdag van december) staat de St. Jacobusstraat vol met verlichte marktkramen, waar je alle mogelijke spullen kunt verkrijgen die met kerst in het bijzonder en de wintertijd in bredere zin te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan kerststukjes, kerstversieringen, kerststallen, kaarsen, kerstverlichting, winterkleding, wintersportartikelen, schaatsen, kachels, vogelvoeder, electrische dekens, kussens, plaids, kersenpitzakjes, schoenen en laarzen, mutsen en dassen, pantoffels, gezelschapspellen, puzzels, (dikke) sokken, handschoenen, openhaardhout enzovoort. Het middelpunt van de Kerstmarkt is het ‘bakhuske’, waar al jaren op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. Ook tijdens de Kerstmarkt is dit lekkere versgebakken brood te koop.

De combinatie van een juiste entourage, een goed verlichte en leuk versierde straat vol kramen, sfeervolle vuurkorven en passende (live) muziek, enthousiaste kraamhouders en veel publiek staat garant voor een gezellige Kerstmarkt in het Maaskantje. En als het meezit werkt het weer ook nog mee aan de kerstsfeer. De Kerstmarkt is gratis toegankelijk.

Terug naar boven

Links

- De in 1978 opgerichte Stichting 't Oude Ambacht heeft als doel het bevorderen van het gemeenschapsleven in het Maaskantje en Den Dungen, door het organiseren, steunen en bundelen van manifestaties en activiteiten op het gebied van cultuur en / of sport. Zoals Oude Ambachtenmarkten, molenfestiviteiten, braderieën en volksfeesten.

Terug naar boven

Trivia

- Maaskantje is sinds 2008 landelijk bekend vanwege de internet-tv serie New Kids, die zich deels in dit dorp en deels in buurdorp Den Dungen afspeelt. Een gevolg hiervan is dat fans van deze serie geregeld met het plaatsnaambord op de foto willen. De plaatsnaamborden van Maaskantje werden echter ook regelmatig ontvreemd, kennelijk als souvenir voor deze fans. Fabrikanten van plaatsnaamborden en merchandising hebben hierop ingespeeld door replica's aan te bieden van populaire plaatsnaamborden zoals deze.

Reactie toevoegen