Maasdam

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Maasdam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Maasdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Maasdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Maasdam

Terug naar boven

Status

- Maasdam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Maasdam.

- Onder het dorp Maasdam valt ook een deel van de buurtschap Cillaarshoek, de buurtschap Sint Anthoniepolder en het grootste deel van de buurtschap Zwanegat.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Maasdam lgt aan het water de Binnenbedijkte Maas (of Binnenmaas) en ligt verder OZO van het dorp Mijnsheerenland, ONO van het dorp Westmaas, N van het dorp Strijen, NW van het dorp Mookhoek, WNW van het dorp 's-Gravendeel, W van de stad Dordrecht, ZW van de dorpen Puttershoek en Zwijndrecht en ZO van het dorp Heinenoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Maasdam 240 huizen met 1.480 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 87/599 (= huizen/inwoners) en de dorpen St. Anthoniepolder 94/584 en Cillaarshoek 59/297. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.200 inwoners (inclusief St. Anthoniepolder en het Maasdamse deel van Cillaarshoek, die beide tegenwoordig als buurtschap worden beschouwd).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maasdam heeft 8 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop.

- Antonymolen / Polders(ch)e Molen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasdam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Pijler.

- Muziek: - Muziekvereniging MaasMuziek is in 1994 ontstaan uit een fusie van de toen 93 jaar oude Harmonie Puttershoek en het 75 jaar oude Wilhelmina Maasdam. De vereniging omvat een opstap- en opleidingsorkest, een blaaskapel, een slagwerkgroep en een harmonieorkest.

- Sport: - FC Binnenmaas, waarbij FC staat voor FusieClub, is ontstaan in 2006 uit fusie van de voetbalverenigingen Maasdam en Puttershoek. De club heeft ruim 800 leden, speelt met ca. 40 teams in competitieverband, en is gehuisvest in Maasdam, op complex De Lange Weide. De vereniging beschikt over een moderne accommodatie, die in 2008 in gebruik is genomen. Bovendien zit aan de accommodatie een prachtige tribune vast. De tribune is gefinancierd door de leden, die massaal obligaties hebben aangeschaft.

Reactie toevoegen