Maasbommel

Plaats
Dorp
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

Maasbommel..jpg

Maasbommel ligt in het Land van Maas en Waal, wat je sinds de herindelingen van 1984 ook aan de gemeentenaam kunt zien

Maasbommel ligt in het Land van Maas en Waal, wat je sinds de herindelingen van 1984 ook aan de gemeentenaam kunt zien

Maasbommel.jpg

Maasbommel is een dijkdorp, dat kun je wel zien

Maasbommel is een dijkdorp, dat kun je wel zien

maasbommel_buurtsuper.png

De Maasbommelaars zijn er vast blij mee dat zij nog altijd een eigen Buurtsuper in het dorp hebben. Altijd handig en het komt het 'leven in de brouwerij' in een dorp ten goede. Wij hopen dan ook dat de Buurtsuper het nog lang mag volhouden.

De Maasbommelaars zijn er vast blij mee dat zij nog altijd een eigen Buurtsuper in het dorp hebben. Altijd handig en het komt het 'leven in de brouwerij' in een dorp ten goede. Wij hopen dan ook dat de Buurtsuper het nog lang mag volhouden.

Maasbommel

Terug naar boven

Status

- Maasbommel is een dorp, voorheen stad* in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 over naar gemeente Appeltern, in 1984 over naar gemeente West Maas en Waal.
* Voor een toelichting hierop zie bij Geschiedenis.

- Onder het dorp Maasbommel valt ook de buurtschap Berghuizen en een deel van de buurtschap Blauwe Sluis.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Maas-Bommel, 1144 de Buomele, 1294-1295 Masebomel, 1306 Masebommel, 1343 Maesbomel.

Naamsverklaring
Betekenis onzeker. Misschien een samenstelling van boom en lo 'bos'. Met de toevoeging Maas, naar de ligging aan deze rivier, ter onderscheiding van Zaltbommel (dat vroeger ook Bommel heeft geheten). De identificatie van de oudste vorm is onzeker.(1)

Terug naar boven

Ligging

Maasbommel ligt ZW van Druten, Z van Beneden-Leeuwen, W van Appeltern, en grenst in het Z aan de Maas en aan de provincie Noord-Brabant (kernen Oijen en Macharen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Maasbommel 131 huizen met 703 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat het grondgebied van Maasbommel al in de Romeinse tijd bewoond is geweest. De nederzetting heeft in 1312 stadsrechten verkregen, en trad toe tot de Hanzesteden, maar behoort tegenwoordig tot de 'kleine kernen' en is in die zin uit geografisch en maatschappelijk oogpunt als dorp te kwalificeren. Het piepkleine stadje was in de middeleeuwen officieel een 'bijstad' van Nijmegen, dat een grote Hanzestad was. Uit toeristisch oogpunt wordt de plaats tegenwoordig wel weer als Hanzestad gepromoot: Maasbommel is in juni 2017 tijdens de Hanzedagen in Kampen officieel lid geworden van het Hanzeverbond.

De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en handelssteden, ontstaan in de middeleeuwen. Door samenwerking beoogden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Het Hanzeverbond is in 1980 nieuw leven ingeblazen. Bij het Internationaal Hanzeverbond zijn inmiddels 187 vroegere Hanzesteden uit 15 landen aangesloten. Elk jaar is een ander lid van het Hanzeverbond gastheer van de jaarlijkse Vergadering en de Hanzemarkt, oftewel de Internationale Hanzedagen. Het Hanzeverbond doet ook aan gezamenlijke toeristische promotie.

Uit veel kleinere kernen zijn de afgelopen jaren de buurtsupers verdwenen. Gelukkig bestaat de Buurtsuper Maasbommel nog altijd. Zo'n voorziening is altijd handig in een dorp en het komt de levendigheid ten goede. Wij hopen dan ook dat zij het nog lang mogen volhouden. - Buurtsuper Maasbommel op Facebook.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Maasbommel (even naar onderen scrollen tot je bij het deel over dit dorp bent, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maasbommel heeft 7 rijksmonumenten.

- Maasbommel heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De voormalige Hervormde kerk uit 1842 (Raadhuisdijk 19) is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie.

- Neogotische Sint Lambertuskerk (Raadhuisdijk 44) uit 1869. In de 13e eeuw kreeg Maasbommel haar eerste kerk. Deze is in 1812 afgebroken. - Parochie H. Lambertus.

- Molen van Maasbommel.

- In 2014 is een standbeeld onthuld genaamd De Bennemaker. Dit betekent 'mandenmaker'. Een groot deel van de Maasbommelse bevolking was vroeger namelijk werkzaam in de mandenmaak-industrie, waarbij je je van het industriële aspect niet teveel moet voorstellen: het was namelijk een noeste handenarbeid. Het beeld is vervaardigd t.g.v. het 55-jarig bestaan van de carnavalsvereniging.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Bommelaers. De 11-Straotentocht in het Bommeldurp is traditiegetrouw de eerste grote carnavalsoptocht in het Land van Maas en Waal.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O van Maasbommel ligt een grote waterrijke halvecirkelvormige inham. Tegenwoordig is dat het watersportgebied De Gouden Ham - waarvan het W deel onder dit dorp valt en het O deel onder buurdorp Appeltern - met o.a. jachthavens, campings en 46 waterwoningen. Bijzonder aan deze woningen is dat zij deels amfibisch zijn, deels permanent drijvend. Vanouds was dit een landtong op Brabants grondgebied, en liep de Maas hier met een meander langs de Bovendijk, Blauwe Sluis en Munsedijk. In de jaren dertig van de 20e eeuw zijn veel Maasmeanders afgesneden om de Maas een rechter verloop te geven, zo ook hier. De landtong kwam daarmee aan de Gelderse kant te liggen en ging dan ook over naar de provincie Gelderland, werd grotendeels afgegraven voor zandwinning, en vervolgens geschikt gemaakt voor waterrecreatie.

- Pontje Ham (alleen voor fietsers en voetgangers) vaart tussen Maasbommel en recreatiegebied De Gouden Ham.

- Autoveer Maasbommel-Megen (Noord-Brabant) v.v. over de Maas.

- In 2015 is ter hoogte van Maasbommel de stenen oeververdediging van de Maas zo veel mogelijk weggehaald. Hierdoor ontstaat weer een gunstig leefgebied voor waterplanten, vissen en andere (water)dieren. Ecologisch gezond water betekent ook schóner water. Omdat de Maas in een minder strak jasje komt te zitten, dragen dergelijke natuurlijkere oevers tevens bij aan de hoogwaterveiligheid. Een duidelijke win-win situatie dus. Verder komt er in het kader van de hoogwaterveiligheid ook nog een nevengeul van de Maas in de uiterwaarden in deze omgeving.

- In een rapport uit 1994 van wat tegenwoordig de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heet, worden Batenburg, Appeltern en Maasbommel bestempeld als rivierdijklandschap van grote tot zeer grote waarde. Maasbommel wordt daarbij gekenschetst als de meest dorpse nederzetting, verscholen achter een dijk met bomen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasbommel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Sint Lambertusschool.

- Sport: - Voetbalvereniging DBV (Door Bevrijding Verkregen) is opgericht in 1945. De voetbalclubs DBV en Avios uit buurdorp Alphen zijn in seizoen 2016-2017 samengegaan tot Avios-DBV. De clubs werkten bij de jeugd al langer samen. Jeugdteams van de clubs speelden al langer in de competitie onder de naam Avios/DBV. In juni 2016 heeft de laatste derby tussen de twee clubs plaatsgevonden. Op de Facebookpagina van de club vonden wij daar een leuk parodisch filmpje over.

- Zorg: - Zorgboerderij De Maashof.

Terug naar boven

Bekende inwoner

- De in 1970 in Beneden-Leeuwen geboren Maasbommelse bluesrocker Julian Sas "is in zijn genre een van de grootste artiesten die Nederland ooit heeft voort gebracht en als gitarist behoort hij tot de absolute top van Europa. Julian Sas maakte naam en faam met een reeks ijzersterke albums, maar vooral als live artiest." (bron: Blues Magazine) Sas heeft sinds 1996 een 15-tal cd's uitgebracht. Liefhebbers kunnen middels 2 cd-boxen een groot deel van die cd's in een keer bekomen; in 2016 is een cd-box verschenen met zijn eerste 5 cd's (uit de jaren 1996-2000). En in 2017 is een box verschenen met de 7 cd's uit de jaren 2000-2005.

Reacties

(2)

De foto's, zicht Lambertuskerk Maasbommel en dorpsgezicht Maasbommel zijn niet juist, dit zijn foto's van het dorp
Altforst. Mocht U geïnteresseerd zijn in de juiste foto's dan wil ik deze wel beschikbaar stellen.

Dank voor uw opmerkzaamheid! Blijkbaar een vergissing van de fotograaf. Ik heb ze naar Altforst verplaatst. Als u aanvullende foto's heeft van Maasbommel, is dat altijd welkom. U kunt die sturen naar frank@plaatsengids.nl

Reactie toevoegen