Maalbroek

Plaats
Buurtschap
Roermond
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Maalbroek

Terug naar boven

Status

- Maalbroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, en daarbinnen in de streek Roerstreek, gemeente Roermond (Asenray's deel: t/m 31-7-1959 gemeente Maasniel, per 1-8-1959 over naar gemeente Roermond; Boukouls deel: t/m 2006 gemeente Swalmen, in 2007 over naar gemeente Roermond).

- De buurtschap Maalbroek valt deels onder het dorp Asenray, deels onder het dorp Boukoul. Voor de postadressen valt de buurtschap deels onder de stad Roermond (voor het gedeelte onder het dorp Asenray), en deels onder het dorp Swalmen (voor het gedeelte onder het dorp Boukoul). Dit omdat zowel Asenray als Boukoul in 1978 geen eigen postale plaatsnaam en postcode in het postcodeboek hebben gekregen, waardoor zowel deze dorpen als de delen van de buurtschap die eronder vallen voor de postadressen 'in' respectievelijk Roermond en Swalmen liggen.

- De buurtschap Maalbroek ligt gedeeltelijk binnen de bebouwde kom van het dorp Asenray, maar ligt er zodanig van geïsoleerd, dat lijkt te rechtvaardigen het als een op zichzelf staande buurtschap op te vatten.

- De buurtschap Maalbroek heeft geen eigen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Maalbroek ligt rond de gelijknamige weg (dat is deels de N280) en rond de wegen Elmpterweg (het korte gedeelte O van de A73, en de NO (dus niet de W) voortzetting van deze weg aan de andere kant van de N280, tussen de Maalbroekerveldweg en de Witteweg), Laatweg, Haambroekweg, Maalbroekerdijk, Spikkerweg, Turfbroek, Duiperweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Asenray), Grensweg, Maalbroekweg, Elmpterbroek, Witteweg en Maalbroekerveldweg. De buurtschap ligt tussen de dorpen Asenray in het Z (daarbij ook direct grenzend aan dat dorp) en Boukoul in het N, ligt O van de stad Roermond, O van de A73 en Z van het dorp Swalmen, en grenst in het O aan Duitsland, bij de Duitse plaats Elmpt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Maalbroek, voor het gedeelte onder de toenmalige gemeente Maasniel, dat is het gedeelte ervan dat thans onder het dorp Asenray valt, 12 huizen met 67 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 90 huizen met ca. 225 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Sport: - "PaardenSportvereniging PSV Maalbroek is opgericht in 1999. Bijzonder trots zijn we op het jaarlijks terugkerende outdoor dressuurconcours en de diverse activiteiten die we voor onze leden organiseren. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar onze Facebookpagina."

- Schutterij: - Kan iemand ons vertellen of Schutterij Sint Martinus Asenray - Maalbroek nog bestaat? De laatste berichten op hun website dateren namelijk uit 2016 en ook elders op het internet kunnen wij geen recentere berichten van of over ze vinden...

Reactie toevoegen