Lutterveld (Erichem)

Plaats
Buurtschap
Buren
Betuwe
Gelderland

Lutterveld..jpg

Lutterveld

Lutterveld

Lutterveld.JPG

Lutterveld

Lutterveld

Lutterveld. (2).JPG

Kalebassentijd in Lutterveld

Kalebassentijd in Lutterveld

Lutterveld (Erichem)

Terug naar boven

Status

- Lutterveld is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren.

- De buurtschap Lutterveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Erichem.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Lutterveld.

Naamsverklaring
W van Erichem ligt de streeknaam Het Grootveld. De buurtschap die hier oostelijk van ligt is opgevat als 'het kleinere veld'. In 1262 is bij Erichem echter sprake van unum loet 'lot, aandeel' voor een perceel land. Misschien gaat de plaatsnaam terug op loet, evenals Lutterveld, vroeger Lutervelt bij Wijk bij Duurstede en Loetervelt bij Wijhe. Het Westfaalse Lute, eveneens met korte klinker, betekent 'laagte', maar de buurtschap ligt niet opvallend lager.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lutterveld ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Buren, O van Erichem, NW van Kerk-Avezaath.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Lutterveld omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Lutterveld (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Agrarisch

- "Biologisch landbouwbedrijf de Terp uit Erichem (Lutterveld 2a) is sinds 1984 actief in de biologische landbouw. Ooit begonnen als een klein biologisch tuinbouwbedrijfje op slechts één hectare, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig gemengd bedrijf van 90 hectare. De Terp kan met recht tot de pioniersbedrijven van de industrie worden gerekend, met een nagenoeg gesloten kringloop van grondstoffen, voer en mest, en een mooie evenwichtige verdeling tussen akkerland, grasland, pompoenland, bos en vee. Drijvende kracht achter het bedrijf is Jeroen Robbers die in 1984 vanuit het niets, maar met veel idealisme, een akkerbouwbedrijf begon wat uiteindelijk zou uitgroeien tot het succesvolle bedrijf wat het vandaag de dag is met een marktleiderspositie in het verwerken van pompoenen. De Terp Squashpackers is de belangrijkste leverancier van pompoenen voor Albert Heijn en doet tegenwoordig aan zowel import als export. Jeroen Robbers was een van de 5 genomineerden voor de prijs Agrarisch ondernemer 2010. Volgens het juryrapport is Jeroen een 'Topondernemer in een nichemarkt'." (bron: Triodos Bank)

Reactie toevoegen