Lunteren

Plaats
Dorp
Ede
Veluwe
Gelderland

lunteren dorpsstraat 1905 [640x480].jpg

Lunteren Dorpsstraat 1905

Lunteren Dorpsstraat 1905

GL kadastrale gemeente Lunteren in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Lunteren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Lunteren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lunteren

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Lunteren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lunteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Lunteren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede. Het was een zelfstandige gemeente van 1812 tot 1818 (Lunteren was als gemeente in 1812 afgesplitst van de gemeente Ede). In 1818 is Lunteren weer in de gemeente Ede opgegaan. Op de oude plattegrond op deze pagina kun je zien welk gebied de gemeente Lunteren omvatte.

- Onder het dorp Lunteren vallen ook de buurtschappen De Valk, Meulunteren, Nederwoud, Overwoud en Walderveen (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Lunteren ligt NW van Ede, ZO van Barneveld en grenst in het W aan de A30.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lunteren 110 huizen met 704 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ca. 13.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Vereniging Oud Lunteren, die ook Museum Oud Lunteren beheert. Enkele nummers van hun tijdschrift 'Bij de Amse Pomp', dat 2x per jaar verschijnt, zijn via de link ook online te bekijken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lunteren heeft 34 rijksmonumenten.

- Lunteren heeft 38 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Hoop.

- Gevelstenen in Lunteren.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 1889 start de aanplant van Het Lunterse Buurtbosch. Het werk wordt uitsluitend in de wintertijd uitgevoerd. Min of meer als sociaal plan van notaris Van den Ham, om werkloze inwoners tegen een zekere vergoeding te helpen. Wekelijks gaat hij in zijn rijtuig op inspectie. De eerste Koepel dient hem als rustplek. Van den Ham maakt zelf het ontwerp van het buurtplantsoen, dat de vorm krijgt van een boom met bladen. Dit ontwerp heeft inmiddels de status van rijksmonument.

- Pinetum De Dennenhorst is een naaldbomen bostuin van circa 6 hectare. Het is bijzonder omdat er veel grote en bijzondere coniferen (en 3 mammoetbomen) in een natuurlijke omgeving staan. Mooie doorkijkjes met combinaties van verschillende groeivormen en schakeringen groen. Het zal je kijk op coniferen voorgoed veranderen (aldus het Pinetum).

- Wandelroutes rond Lunteren.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lunteren.

- Nieuws: - De Lunterse Krant verschijnt zaterdags huis-aan-huis in het dorp Lunteren en enkele omliggende kernen. Via de link is de krant ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Lunteren.

- Dorpshuis: - Dorpshuis het Westhoffhuis.

- Sport: - Tennisclub Lunteren (TCL) is opgericht in 1966.

Reactie toevoegen