Luinjeberd

Plaats
Dorp
Heerenveen
Fryslân

Luinjeberd.jpg

Luinjeberd aan de Aengwirderweg.

Luinjeberd aan de Aengwirderweg.

Luinjeberd

Terug naar boven

Status

- Luinjeberd is een dorp in de gemeente Heerenveen. T/m 30-6-1934 gemeente Aengwirden.

- Luinjeberd heeft een dorpswapen.

- Onder het dorp Luinjeberd valt ook een deel van de buurtschap Spitsendijk.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Lúnbert.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Luinjeberd ligt O van de A32 en het dorp Nieuwebrug, OZO van de dorpen Haskerdijken en Vegelinsoord, ZZO van het dorp Aldeboarn, ZW van de dorpen Gersloot, Gersloot-Polder en Tijnje, WZW van het dorp Tjalleberd, W van het dorp Luxwoude, N van de A7, NW van de dorpen Langezwaag en De Knipe, NNW van het dorp Oranjewoud, N van het dorp Heerenveen en NO van de dorpen Terband, Nijehaske en Oudehaske.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Luinjeberd 109 huizen met 586 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Luinjeberd heeft 3 rijksmonumenten.

- Luinjeberd heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- Tjasker De Deelen is een poldermolen in natuurgebied De Deelen, gelegen aan de Hooivaartsweg N van en in het dorpsgebied van Luinjeberd. Deze dwarsgetuigde paaltjasker, die eigendom is van Staatsbosbeheer, wordt gebruikt als inmaler voor dit natuurgebied.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Autocross (eind april).

- Op een zondag in september is er de Lúnbertermerke én de Drekrace Lúnbert.

- Op een vrijdag eind december organiseert GFTO Aengwirden de Aldjierskuiertocht. Je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km, maar de organisatie adviseert: "Wil je alles meemaken en zien? Wandelaars ga voor de 10!" Deelname is gratis (d.w.z.: vrije bijdrage). De tocht voert door bos, stallen, kassen, een kerk, en langs water en landerijen. Onderweg is het genieten van tal van attracties. Bovendien zijn er vele pleisterplaatsen, oliebollen, drankjes en verschillende acts. Start en finish zijn bij Café Onder de Linden, waar je ook na afloop nog even kunt nagenieten.

- Op oudjaarsdag is er in Luinjeberd de traditie van het klokkenluiden van de klok van de klokkenstoel. Vele dorpelingen wagen een poging om de klok zo mooi mogelijk te luiden en diverse winnaars krijgen als beloning een klok.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De zandput N van Luinjeberd is een voormalige zandafgraving. In de zomer wordt er veel gezwommen. Het is ook een geschikte duikstek. De maximale diepte is 18 meter. Het kan er wel 'stoffig' zijn, waardoor het zicht varieert tussen de 0,10 en 5 meter. Hier duiken blijft dus een gok. Onderwater zijn er steile veenwanden. Ook liggen er objecten zoals een bootje en gekooide stenen. Wat hebben duikers hier zoal aangetroffen?: snoek, snoekbaars, paling, baars, voorn, kreeft, kleine modderkruiper en zoetwater sponzen. In zee zijn de sponzen een van de meest succesvolle en talrijke diersoorten, maar in zoet water zijn ze vrij zeldzaam. Ze filteren het water en halen er voedingsstoffen uit.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Luinjeberd.

- Dieren: - Dierenopvang ‘t Heerveld in Luinjeberd is het asiel van de gemeente Heerenveen. Zij vangen katten en konijnen op die zonder eigenaar worden aangetroffen. Doelstelling is het opvangen, verzorgen en herplaatsen van katten en konijnen. Behalve zwerfdieren worden er ook afstandsdieren opgenomen, wanneer iemand niet meer voor zijn of haar kat of konijn kan zorgen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker afstand gedaan wegens financiële redenen. Daarnaast zijn ze actief op het terugdringen van het kattenoverschot. Dit gebeurt door in samenwerking met de Dierenbescherming verwilderde katten te vangen, te steriliseren en castreren en terug plaatsen. Ook houdt de dierenopvang ieder voorjaar een actie voor de minima van de gemeente; zij kunnen hun kat voor €10,- laten 'helpen'. Daarnaast wordt natuurlijk iedere kat die het asiel verlaat gesteriliseerd of gecastreerd. De dierenopvang werkt ook samen met de dierenambulance, de dierenpolitie, Amivede, en organisaties voor humanitaire hulp, zoals de omtinkers van de protestantse kerken in omliggende dorpen, het Leger des Heils en de Kinderman zorggroep. Ze delen daar het voer uit wat het asiel krijgt en zelf niet gebruikt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Luinjeberd.

Reactie toevoegen