Loveren (Baarle-Nassau)

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Loveren (Baarle-Nassau)

Terug naar boven

Status

- Loveren is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau.

- De buurtschap Loveren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Te oordelen naar de oude vormen gaat de naam Loveren terug op love ‘luifel, arcade, schuur, keet’. In de middeleeuwen maakten reizigers onderweg veel gebruik van loofhutten, maar love komt ook voor als naam van een landgoed (in de Vier Ambachten) en zelfs van een paleis (in Utrecht). Ook hier gaat het waarschijnlijk om een landgoed of hofgoed.(1)

- (2) stelt: “De oude vorm van de nederzettingsnaam Loveren is Loven, Loeven. Dat lijkt op de combinatie lo + ven, maar is waarschijnlijk lo + hoven, waarin hoven verzwakt is tot ven (vergelijk Nerhoven > Nerven; Nijhoven > Nijven). Men kan de naam gelijkstellen met Lohoven (1173) onder Reusel, een boerderij van de abdij Postel: later komt deze naam voor als Loven. Loo-namen dateren minstens uit de 9e eeuw: op de Veluwe wordt dan een tiental bosnamen op –loo genoemd.”

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loveren ligt rond de gelijknamige weg, direct W van Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Loveren 24 huizen met 217 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loveren maakt deel uit van de grillig verlopende grenzen tussen de gemeenten Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België). Er staat zelfs een huis, de vroegere herberg De Zwaan, met twee nummerbordjes*, omdat de landsgrens dwars door de voordeur loopt. De deur heeft ook twee bellen, maar ‘slechts’ één brievenbus… Volgens overlevering zou Hugo de Groot hier tijdens zijn vlucht gelogeerd hebben.
* Een Belgische nummer 2 en een Nederlandse nummer 19.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ieder jaar organiseert buurtschap Loveren op de 1e zondag van mei een gezellige Jaarmarkt. Je vindt hier uiteraard allerlei koopjes, en voor een drankje kun je terecht op het (deels overdekte) terras. De kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen. Verder is er vanaf 15.00 uur live-muziek. Toegang en parkeren zijn gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Reuth - Loveren (10 km). Start: Groene Halte aan de Sint Janstraat. Ontdek de visvijver in het bosrijke gebied Goordonk en gooi hier evt. je hengel uit (pasje verkrijgbaar bij de VVV. Vervolgens wandel je van de Reuth naar de Hoogstratensebaan, in de volksmond ook wel Rooie weg genoemd. Dit omdat een eerste verharding van deze weg uit rood steenpuin bestond. Volg de groen-gele bewegwijzering tot knooppunt 54. Volg vanaf hier de knooppunten 65, 63, 44, 55, 68, 41, 67, 43, 45, 46, 48, 47, 59, 79, 86, richting 54, en je bent weer terug bij de aanlooproute naar de Groene Halte Sint Janstraat.

Terug naar boven

Links

- Ezelopvang: - "Op 8 januari 2005 zag ik, Jacqueline van den Berg, een stukje in BN/De Stem. In dit stukje werd geschreven over een kinderboerderij die al heel lang een ezeltje wilde hebben en zij hadden nu eindelijk hun ezeltje gekocht via Marktplaats.nl., "...dus als mensen een ezel wilden kopen dan moesten ze maar eens op Marktplaats.nl kijken". Mijn man Peter-Paul en ik hadden op dat moment vier ezels; NoNo, SiSi, Onyx en Erin, die alle vier verwaarloosd of dakloos waren en, behalve NoNo, van een handelaar kwamen. Het krantenbericht schoot bij daarom mij in het verkeerde keelgat. Ik stuurde een mail naar BN/De Stem en probeerde hierin uit te leggen hoe verkeerd het is om dieren vanaf papier te verhandelen, hoe slecht handelaren vaak voor hun dieren zijn en dan vooral voor ezels, want dat is nog altijd een ondergeschoven en niet begrepen diersoort.

BN/de Stem reageerde heel snel op de mail en kwam op bezoek voor een interview. In dit interview vertelde ik dat ik graag voorlichting zou willen geven over het houden en verzorgen van ezels om het ezelleed uit te bannen. Een stichting oprichten zou een goede optie zijn, maar het geld daarvoor was er helaas niet meer. De volgende dag stond het interview en de foto al in de krant. En toen gebeurde er iets onverwachts! TV Omroep Brabant belde met de mededeling dat ze ons heel graag wilden helpen om een stichting te worden. En op 31 januari kwam de filmploeg om een uitzending op te nemen voor het programma "Zaak voor TV". Aan het eind van de dag stond een bezoek gepland bij de notaris, om Stichting de Ezelshoeve officieel in te schrijven. De notaris vond het een prachtig initiatief en deed dit geheel gratis! En onze uitzending over ‘Ezelleed en Ezelliefde’ werd de best bekeken aflevering van dat seizoen! Op 14 februari 2005 werd alles getekend en goedgekeurd bij de notaris en was Stichting de Ezelshoeve een feit; een officiële ezelopvang!

Stichting de Ezelshoeve, gevestigd in buurtschap Loveren bij Baarle-Nassau, is een opvang voor verwaarloosde, mishandelde, zieke, oude en toekomstloze ezels uit Nederland en België. De stichting biedt deze ezels een veilige en liefdevolle toekomst en streeft er naar om voor deze dieren zoveel mogelijk een nieuw thuis te vinden. Daarnaast geeft de stichting informatie aan (toekomstige) ezeleigenaren over de aanschaf en verzorging van ezels. De Ezelshoeve werkt nauw samen met alle andere ezelopvangen en met name met onze "zusterorganisatie" Anegria in Vlaanderen. De stichting is volledig afhankelijk van sponsoring en donaties en draait geheel op de inzet van vrijwilligers. Bezoek alleen op afspraak."

Reactie toevoegen