Look

Plaats
Buurtschap
Rijssen-Holten
Salland
Overijssel

look_geskesdijk_boerderij_de_elshof.jpg

Buurtschap Look, Geskesdijk, boerderij de Elshof

Buurtschap Look, Geskesdijk, boerderij de Elshof

Look

Terug naar boven

Status

- Look is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Rijssen-Holten. T/m 2000 gemeente Holten.

- De buurtschap Look valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Holten.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1450 Loewijck, 1803 Looke, ook De Look.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo ´bos´ en wijk ´vestigingsplaats´.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Look ligt O van Holten, in de ´oksel´ van de provincialeweg N350 die in het N Rijssenseweg heet en in het Z Markeloseweg. Verder grenst de buurtschap in het N aan bungalowpark Twenhaarsveld en in het Z aan bungalowpark De Borkeld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Look 64 huizen met 368 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. xx huizen met ca. xxx inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Look heeft 1 rijksmonument: een archeologisch monument, zijnde het terrein met overblijfselen van het 14e-eeuwse kasteel de Waerdenborch. De fundamenten liggen in een meertje (wiel). De Waerdenborch kwam in 1378 gereed. Het kasteel was gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht om zijn gebied in het oosten, het Oversticht, dat later Overijssel zou worden genoemd, tegen invallen van de Geldersen te beschermen. Het kasteel werd al in 1380 platgebrand, maar de stad Deventer heeft het in 1382 herbouwd. Het kasteeltje, dat toen 25 x 30 meter groot was en tot 1,5 m dikke muren had, wordt soms ook aangeduid als 'Huis te Holten' hoewel het, buiten de kasteleins, nooit belangrijke bewoners heeft gehad. Bij archeologisch onderzoek zijn geen sporen van woonverblijven gevonden. Op 1 mei 1382 werd de eerste bekende kastelein, Willem van der Maze, benoemd. Het huis te Holten kreeg toen zijn officiële naam: de Waerdenborch.

De Sallandse landweer liep van de belangrijke hanzestad Deventer tot voorbij Holten en diende onder meer om de handelsroute van die stad richting Westfalen te beschermen. Bij doorgangen in de landweer waren een viertal versterkingen gebouwd, waarvan de Waerdenborch er een was. Het kasteeltje kende een vaste bezetting en er werd tol geheven. De fundamenten van het kasteel zijn in 1972 blootgelegd. Direct ZO van de dorpskern van Holten zijn de geconsolideerde restanten hiervan zichtbaar ter hoogte van het kruispunt van de weg naar Markelo met de weg naar Rijssen. Hier dicht in de buurt bevindt zich tegenwoordig de Waardenborchstraat.(2)

Reactie toevoegen