Loo (Nistelrode)

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

loo_nistelrode_straatnaambord.jpg

Loo is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Nistelrode. De buurtschap valt onder het dorp Nistelrode. (© Google StreetView)

Loo is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Nistelrode. De buurtschap valt onder het dorp Nistelrode. (© Google StreetView)

loo_nistelrode_op_kaart_openstreetmap.jpg

Buurtschap Loo ligt rond de gelijknamige weg, O van Nistelrode, O van de A50. (© www.openstreetmap.org)

Buurtschap Loo ligt rond de gelijknamige weg, O van Nistelrode, O van de A50. (© www.openstreetmap.org)

loo_nistelrode_villa_op_nr._57.jpg

In buurtschap Loo bij Nistelrode vind je nog veel (al dan dan niet oude en monumentale) boerderijen, maar ook moderne villa's, zoals dit stulpje op nr. 57 dat in 2021 voor ca. 1.800.000 euro te koop heeft gestaan, en op deze pagina beschreven wordt.

In buurtschap Loo bij Nistelrode vind je nog veel (al dan dan niet oude en monumentale) boerderijen, maar ook moderne villa's, zoals dit stulpje op nr. 57 dat in 2021 voor ca. 1.800.000 euro te koop heeft gestaan, en op deze pagina beschreven wordt.

Loo (Nistelrode)

Terug naar boven

Status

- Loo is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Nistelrode.

- De buurtschap Loo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nistelrode.

- De buurtschap Loo heeft helaas geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. En zelfs díe zijn dungezaaid, want wij zouden toch wel een straatnaambordje verwachten in het centrum van de buurtschap, op de T-splitsing met de Schaijksedreef, maar die hebben wij daar niet aangetroffen.

Terug naar boven

Naam

Niet te verwarren met
Slechts 4 km naar het zuiden ligt de Udense buurtschap 't Loo, die soms ook als Loo op kaarten wordt vermeld.

Naamsverklaring
Betekent lo 'licht, open bos'. Zie daarvoor verder bij 't Loo bij Bergeijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Loo ligt rond de gelijknamige weg (voor zover gelegen O van de A50) en de Schaijksedreef. De buurtschap ligt direct O van het dorp Nistelrode en de A50, ZW van het dorp Schaijk en WNW van het dorp Zeeland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Loo 32 huizen met 198 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Kunstwerk Fototunnel
"De viaducten Menzel en Loo liggen in de gelijknamige Nistelrodese buurtschappen in natuurgebied De Maashorst. Ze functioneren voor het verkeer als onderdoorgang van de A50 en verlenen zo vanuit Nistelrode toegang tot het natuurgebied. Gemeente Bernheze wilde deze twee viaducten de uitstraling en beleving geven van poorten van het dorp naar het natuurgebied, in relatie tot de betekenis van De Maashorst. Hiervoor heeft de gemeente een kunstopdracht uitgeschreven. De twee kunstwerken zijn in het voorjaar van 2018 gerealiseerd. Dynamische Landschappen. De kunstopdrachten voor deze viaducten zijn onderdeel van het project 'Dynamische Landschappen'. Met dit project wil gemeente Bernheze de steden, dorpen en kernen gelegen in de nabijheid van De Maashorst sterker verbinden met het natuurgebied. De kunstenaars die zijn geselecteerd en die hun ontwerp hebben uitgevoerd zijn Arno Coenen en Robin Gerris.

In het ontwerp 'Maashorst Pagan Portal' van Arno Coenen is de historie van De Maashorst voelbaar. Zijn twee reusachtige, cortenstalen krijgers markeren de toegang van het natuurgebied, ter hoogte van tunnel Menzel. Met het werk verwijst Coenen vrij naar oernatuur, Romeinse opgravingen, sjamanisme en naar planten en dieren. Maar bovenal mag ieder bij het kunstwerk zijn eigen verhaal bedenken, aldus de kunstenaar. Maashorst Pagan Portal is in het voorjaar van 2018 onthuld.

Ook kunstenaar Robin Gerris liet zich inspireren door de rijke historie van De Maashorst en de omliggende kernen, maar dan vooral ook door die van de mens. Voor zijn kunstwerk 'Fototunnel' in tunnel Loo in de gelijknamige buurtschap maakte hij gebruik van historisch beeldmateriaal uit de streek, in nauwe samenwerking met lokale heemkundeverenigingen. Zo brengt hij de historie van Nistelrode en van de Maashorst - en de relatie daartussen - bij passanten terug in herinnering. De beelden staan volgens hem symbool voor de verbinding tussen natuur en cultuur. De beelden heeft hij zo bewerkt dat ze deels zijn vervaagd of zelfs uitgewist. Gerris hoopt de kijker op die manier uit te dagen om heel bewust te kijken en zelf een verhaal te vormen.

De rol van Kunstloc Brabant. Kunstloc adviseert gemeente Bernheze structureel bij haar beleid kunst in de openbare ruimte. Voor de kunstopdracht ten behoeve van de tunnels Menzel en Loo heeft de gemeente Kunstloc gevraagd een advies uit te brengen, kunstenaars voor te dragen en de begeleiding van het project uit te voeren. Als matchmaker brengt Kunstloc opdrachtgevers en makers met elkaar in contact. In de advisering staan innovatieve en creatieve oplossingen en ideeën die prikkelen centraal." (bron: Kunstloc Brabant)

Loo 57
Dankzij het feit dat de villa op huisnr. 57 in 2021 te koop heeft gestaan, kunnen wij de specificaties ervan vermelden, conform de beschrijving van de makelaar: "Onvoorstelbare luxe en comfort, energieneutraal en uitzonderlijk veel privacy op een adembenemende locatie in het hart van Natuurgebied De Maashorst. U vindt het allemaal bij deze magnifieke vrijstaande villa (2016) met multifunctioneel bijgebouw. Deze woning is gebouwd met oog voor detail en met het oog op de toekomst door het gebruik van onderhoudsarme materialen en de toepassing van een Clima Level-systeem met een aardwarmtepomp met bron regeneratie en vloerverwarming door de gehele woning. Door de toepassing hiervan heeft de woning een constante aangename temperatuur- en klimaatregeling in alle vertrekken, zowel in de winter- als zomermaanden. De 57 zonnepanelen genereren circa 15.000 KwH. Daarnaast biedt het Domotica-systeem het comfort van bediening van verlichting, poort, sproeiers etc via een scherm in de woonkamer of via een app op de telefoon. Ook de gordijnen zijn via een app te bedienen. De gehele woning is voorzien van LED-verlichting en heeft het gemak van een centraal stofzuigsysteem. Het buitenschilderwerk is ook niet nodig, vanwege aluminium kozijnen en het gebruik van Keralit voor alle belangrijke onderdelen, zoals bijvoorbeeld de dakranden etc.

Wat verder direct opvalt zijn de fraaie raampartijen die een fantastische daglichttoetreding bieden in nagenoeg alle ruimtes. Daarnaast zijn alle buitendeuren voorzien van ingebouwde onzichtbare deurdrangers. Ook de majestueuze tuin die grenst aan het bosgebied van De Maashorst geeft direct een gevoel van rust, vrijheid en privacy. Ook de knusse en leuke dierenwei met geitjes en paarden, biedt meteen een gezellige aanblik aan het geheel. In het bijgebouw bevindt zich stalruimte voor de paarden, wat de woning uitermate geschikt maakt voor de liefhebber. De rustgevende fontein voor de entree is eveneens een eyecatcher vanwege de plaatsing in het verlengde van de sprookjesachtige, extra hoge entreedeuren. Alles in en om deze woning is met zorg, oog voor detail en de toekomst gedaan, waardoor deze villa zijn allure en tijdloze uitstraling altijd zal blijven behouden." Het woonoppervlak is 218 m2. Het perceel heeft een oppervlakte van 15.395 m2. Aan dit alles hing een prijskaartje van ca. 1.800.000 euro.

Reacties

(2)

De gemeente Maashorst (vanaf 1-1-2022, op dit moment de gemeenten Uden en Landerd) heeft twee buurtschappen met Loo of 't Loo. Het zou fijn zijn als je kunt aangeven op je site dat dit bestaat en wat het verschil is met die twee buurtschappen. Ze liggen ook maar 6 km van elkaar vandaan langs de A50, de ene ten westen en de ander ten oosten.

Dank voor de tip Hans! Degene die destijds het aspect Ligging bij de buurtschappen heeft beschreven, verkeerde in de veronderstelling dat iedere boerderij in het buitengebied aan een buurtschap moest worden toegerekend. En dat is niet zo. Zo vond hij hier kennelijk dat een paar Schaijkse boerderijen ook nog tot buurtschap Loo konden worden gerekend. Maar dat gaat mij (letterlijk en figuurlijk) te ver. Loo valt nu dus alleen nog onder Nistelrode, waarmee jouw stelling niet meer opgaat. Neemt niet weg dat het inderdaad handig blijft om te vermelden dat de door jou bedoelde buurtschappen bij elkaar in de buurt liggen en dus niet met elkaar verward moeten worden. Ik heb daar bij beide buurtschappen nu een zin over opgenomen.

Reactie toevoegen