Lintelo

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

Lintelo

Terug naar boven

Status

- Lintelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Lintelo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Lintel.

Oudere vermeldingen
1365 Lyntlo, 1381-1383 to Lintelo, eind 14e eeuw Lintloe, 1883 Linteloo.

Naamsverklaring
Betekent ´lindebos´.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lintelo ligt direct W van Aalten. Het centrum van de buurtschap ligt rond de kruising van de Gendringseweg met de Navisweg, Brakenweg, Halteweg en Schooldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lintelo 127 huizen met 1.062 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap volgens de gemeentesite ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners, maar wij hebben het vermoeden dat zij daarmee net als bij de buurtschap IJzerlo erg aan de lage kant zitten. Vermoedelijk hebben zij alleen de kern van de buurtschap geteld en het buitengebied niet meegeteld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een deel van Lintelo is aangewezen als Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Kort gezegd komt dat erop neer dat op specifieke plekken in de buurtschap uitbreiding en/of nieuwvestiging van intensieve veehouderij mogelijk wordt gemaakt.

- Bestemmingsplan kern Lintelo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wenninkmolen. Een windmolen was en is van zichzelf al milieuvriendelijk door de wind-aandrijving. Het icoon van Lintelo wordt nu ook nog milieuvriendelijk verlicht. In de jaren tachtig werd alleen in het weekend de verlichting aangezet - met een totaal vermogen van 3000 watt. Na de overdracht in 2007 aan Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen brandde de verlichting dagelijks, maar wel met de helft van het vermogen, namelijk 1500 watt. In 2015 is Wildkamp Aalten benaderd voor advies. Wildkamp adviseerde om de oude verlichtingsarmaturen te vervangen en zo de energiekosten te verlagen met AduroLight High Quality LED ABS schijnwerpers. Met 3 van deze schijnwerpers van elk 100 watt wordt de molen nu goed verlicht en zijn de energiekosten tot 20% teruggebracht. Daarnaast is er een tijdklok met lichtsensor geplaatst, zodat de verlichting altijd op tijd tijdens de schemering aangaat en om 23.30 uur altijd uitgaat. De aanschafkosten van de LED verlichting zijn voor 1/5 deel gefinancierd door Wildkamp Aalten middels een korting op de verkoopprijs, voor 3/5 deel door Aannemersbedrijf Nijland, dat altijd al het grootste gedeelte van de energierekening voor zijn rekening nam, en voor 1/5 deel door de Stichting zelf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Lintelo organiseert door het jaar heen diverse evenementen.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met een impressie van de buurtschap Lintelo. Aan de rechterkant van het scherm vind je nog meer filmpjes van deze buurtschap.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lintelo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Kulturhus Lintelo is een multifunctioneel gebouw voor de inwoners van deze buurtschap en omgeving. Het verenigingsgebouw en de basisschool vormen de kern van het Kulturhus. Het is het middelpunt van een bloeiend verenigingsleven. Het Grand café is een ideale plek voor contacten binnen de gemeenschap en natuurlijk als tussenstop bij uw wandel- en fietstochten. Op de site van het Kulturhus vind je ook de gegevens van alle verenigingen in de buurtschap.

- Onderwijs: - "Basisschool De Klimop bestaat al vanaf 1901, destijds nog onder de naam Christelijke Nationale School te Lintelo. Door de jaren heen is het gebouw verschillende keren verbouwd. Eerst de woning met aansluitend twee lokalen aan de Haltewegzijde, later nog twee lokalen aan de Schooldijkzijde. Tot de jaren tachtig bleef de school zoals veel ouderen hem nog kennen. In de jaren tachtig en negentig volgden vrij kort op elkaar twee ingrijpende verbouwingen. In schooljaar 2002-2003 zijn er plannen ontworpen om te komen tot een zogeheten Brede School. Dit houdt in dat de plaatselijke peuterspeelzaal en kinderopvang geïntegreerd zijn in het schoolgebouw. De opening van de verbouwde school heeft in maart 2006 plaatsgevonden. Er is een modern schoolgebouw ontstaan, aangepast aan de eisen van deze tijd. In augustus 2007 is de school verbouwd en in juni 2008 zijn het gebouw Wilhelmina en de school zowel letterlijk als figuurlijk aan elkaar verbonden en gevormd tot een zogeheten Kulturhus. Op deze manier hoopt de school een grote bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid van Lintelo."

- Muziek: - Bij festiviteiten in Lintelo kwam vroeger meestal een muziekkorps uit Varsseveld spelen. Daarin zaten ook enkele Linteloërs. Omstreeks 1919 ontstond daardoor in de buurtschap de behoefte aan een eigen muziekgroep. Het toenmalige hoofd van de school, meester Hillen, was niet alleen een goed hoofdmeester, maar ook een verwoed motorrijder en hij was bezeten van muziek. Onder zijn leiding is in juli 1919 Fanfare Advendo opgericht. In 1975 is het tamboerkorps (de huidige slagwerkgroep) opgericht. En sinds 2004 is er weer een leerlingenorkest bij Advendo. Inmiddels is Advendo uitgegroeid tot een befaamd orkest, dat regelmatig optreedt bij serenades en oranjefeesten in buurtschappen en gemeenten en concerten geeft in het lokale Kulturhus.

- Zorg: - "Activiteitenboerderij Rutgers ligt tussen Lintelo en De Heurne, aan een rustige zandweg, ingeklemd tussen beuken, houtwallen, een kikkerpoel, landbouwgewassen en tuinen. Het is een voormalig biologisch varkensbedrijf, waar nu een aantal geiten, kippen, cavia’s, konijnen, een pony, een hond, een gans en nog één varken deel uit maken van onze boerderij. Wij bieden de mogelijkheid voor dagbesteding voor jong en ouder. Met een “agrarische huiselijkheid” willen wij mensen met persoonlijke aandacht hieraan laten deelnemen. Tevens is er een mogelijkheid om te logeren.

Ons aanbod is in principe voor iedereen. Binnen ons team is ruime ervaring aanwezig voor het werken met mensen, jong en ouder, met: een verstandelijke beperking; psychiatrische problematiek; een autistische stoornis; niet aangeboren hersenletsel; dementie/parkinson; een lichamelijke/somatische beperking; een burn-out; behoefte aan rust en regelmaat; behoefte aan een gestructureerde dagindeling; een vraag naar dagbesteding. Wij bekijken de vraag van ieder mens individueel en proberen daarbij binnen onze mogelijkheden ons aanbod aan te passen op de wensen en behoeften."

Reactie toevoegen