Lintelo

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

Lintelo

Terug naar boven

Status

- Lintelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap Lintelo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Lintel.

Oudere vermeldingen
1365 Lyntlo, 1381-1383 to Lintelo, eind 14e eeuw Lintloe, 1883 Linteloo.

Naamsverklaring
Betekent ´lindebos´.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lintelo ligt direct W van Aalten. Het centrum van de buurtschap ligt rond de kruising van de Gendringseweg met de Navisweg, Brakenweg, Halteweg en Schooldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lintelo 127 huizen met 1.062 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap volgens de gemeentesite ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners, maar wij hebben het vermoeden dat zij daarmee net als bij de buurtschap IJzerlo erg aan de lage kant zitten. Vermoedelijk hebben zij alleen de kern van de buurtschap geteld en het buitengebied niet meegeteld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een deel van Lintelo is aangewezen als Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Kort gezegd komt dat erop neer dat op specifieke plekken in de buurtschap uitbreiding en/of nieuwvestiging van intensieve veehouderij mogelijk wordt gemaakt.

- Bestemmingsplan kern Lintelo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wenninkmolen. Een windmolen was en is van zichzelf al milieuvriendelijk door de wind-aandrijving. Het icoon van Lintelo wordt nu ook nog milieuvriendelijk verlicht. In de jaren tachtig werd alleen in het weekend de verlichting aangezet - met een totaal vermogen van 3000 watt. Na de overdracht in 2007 aan Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen brandde de verlichting dagelijks, maar wel met de helft van het vermogen, namelijk 1500 watt. In 2015 is Wildkamp Aalten benaderd voor advies. Wildkamp adviseerde om de oude verlichtingsarmaturen te vervangen en zo de energiekosten te verlagen met AduroLight High Quality LED ABS schijnwerpers. Met 3 van deze schijnwerpers van elk 100 watt wordt de molen nu goed verlicht en zijn de energiekosten tot 20% teruggebracht. Daarnaast is er een tijdklok met lichtsensor geplaatst, zodat de verlichting altijd op tijd tijdens de schemering aangaat en om 23.30 uur altijd uitgaat. De aanschafkosten van de LED verlichting zijn voor 1/5 deel gefinancierd door Wildkamp Aalten middels een korting op de verkoopprijs, voor 3/5 deel door Aannemersbedrijf Nijland, dat altijd al het grootste gedeelte van de energierekening voor zijn rekening nam, en voor 1/5 deel door de Stichting zelf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Lintelo organiseert door het jaar heen diverse evenementen.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met een impressie van de buurtschap Lintelo. Aan de rechterkant van het scherm vind je nog meer filmpjes van deze buurtschap.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lintelo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Kulturhus Lintelo is een multifunctioneel gebouw voor de inwoners van deze buurtschap en omgeving. Het verenigingsgebouw en de basisschool vormen de kern van het Kulturhus. Het is het middelpunt van een bloeiend verenigingsleven. Het Grand café is een ideale plek voor contacten binnen de gemeenschap en natuurlijk als tussenstop bij uw wandel- en fietstochten. Op de site van het Kulturhus vind je ook de gegevens van alle verenigingen in de buurtschap.

- Onderwijs: - Basisschool De Klimop.

- Muziek: - Muziekvereniging Advendo.

Reactie toevoegen