Lijndonk

Plaats
Buurtschap
Breda Gilze en Rijen
West-Brabant Baronie en Markiezaat Hart van Brabant
Noord-Brabant

Lijndonk

Terug naar boven

Status

- Lijndonk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in grotendeels de regio West-Brabant, en daarbinnen de streek Baronie en Markiezaat, en deels de regio Hart van Brabant, in grotendeels gemeente Breda (t/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel, in 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Breda), deels gemeente Gilze en Rijen.

- De buurtschap Lijndonk valt grotendeels onder het dorp Bavel (= Lijndonkseweg), deels onder het dorp Molenschot (enkele panden aan de weg Lijndonk).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Samenstelling van donk ‘zandige opduiking in moerassig terrein’ en lijnde ‘lindeboom’, met rekking van de vocaal voor nasaal plus dentaal (vergelijk wijnt voor wind en spijnt voor spint, spinthout). De naam Lyndonck in het leenregister van 1312 van de hertog van Brabant betreft mogelijk een andere plaats.”(1)

“De buurtschap ligt tussen de dalen van de Gilze Wouwerbeek en de Molenley op een hoge rug. (…) De linde komt voor in de naam Lindenholt, 1277, de oude naam voor het tegenwoordige Lijndonk” (89). Het toponiem hout betekent ‘hoog opgaand bos’.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt grotendeels rond de Lijndonkseweg, een langgerekte weg die loopt van de buurtschap Bolberg, O van Bavel, Z onder Molenschot door naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Het gedeelte dat onder de gemeente Gilze en Rijen valt, heet Lijndonk. Niet te verwarren met een ander weggetje dat ook zo heet en W van Gilze is gelegen (W van de Chaamseweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lijndonk 14 huizen met 113 inwoners onder de gemeente Ginneken en Bavel. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners in de gemeente Breda, en nog enkele panden in de gemeente Gilze en Rijen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In verband met de behoefte aan nieuwe woningen rond Breda, wordt onder meer de buurtschap Lijndonk en een deel van de nabijgelegen buurtschap Tervoort opgeofferd aan een beoogd nieuw dorp Lijndonk / Tervoort, met ca. 2.500 woningen, te ontwikkelen tussen 2010 en 2030.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De langgevelboerderij aan de Lijndonkseweg 12 dateert uit 1928.

Reactie toevoegen