Lijnden

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

Lijnden

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Lijnden.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Lijnden.

Terug naar boven

Status

- Lijnden is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Lijnden is genoemd naar Frans Godert baron van Lynden van Hemmen (1761-1845) die in 1821 een plan had geschreven voor de droogmaking van het Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Ligging

- Lijnden ligt in het N van de Haarlemmermeer, tussen Zwanenburg in het NW en Badhoevedorp in het ZO. Het dorp Lijnden kent overwegend lintbebouwingen: aan de Ringdijk van de Haarlemmermeer (die ter plekke Lijnderdijk en Akerdijk heet), de Hoofdweg en de Raasdorperweg, met een kleine kern rond de Nieuwerkerkerstraat.

- Het dorp wordt doorsneden door de Hoofdvaart (langs de Hoofdweg). Dat blijkt in praktische zin een scheidslijn in het dorp: wie W daarvan woont, gaat in Zwanenburg naar winkels en school, wie O daarvan woont is meer op Badhoevedorp georiënteerd. Lijnden wordt ook doorsneden door de A9 en door de parallel daaraan lopende provincialeweg N232 (Schipholweg). In het W grenst het dorp aan de A5 en in het Z aan Schiphol. In het O van dorp ligt bedrijventerrein Lijnden-Oost, tegenwoordig ook wel Airport Business Park Lijnden geheten. Het dorp wordt dus doorsneden door en omringd door infrastructuur. Het wordt ook nog gefronteerd met laag overvliegende vliegtuigen van Schiphol, die formeel hun route een paar graden zouden moeten verleggen waardoor het dorp er minder last van heeft. In de praktijk schijnt dat er niet echt van te komen (aldus de Dorpsraad).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Lijnden heeft ca. 400 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lijnden had het grootste gemaal van de Haarlemmermeer en was eigenlijk ook bestemd om, net als Hoofddorp en Nieuw-Vennep, een van de 'hoofddorpen' van de Haarlemmermeer te worden. Hier verrees 'School 1' van de polder, en ook de eerste RK kerk van de Haarlemmermeer. Toch is Lijnden, met momenteel nog net geen 1.000 inwoners, altijd betrekkelijk klein gebleven. Winkels zijn er nauwelijks meer. Er zijn nog een bloemist, een copyshop, een aspergekwekerij en een boerderijwinkel. Voor de dagelijkse boodschappen zijn de inwoners op de buurdorpen Badhoevedorp en Zwanenburg aangewezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het oude gemaal De Lynden is een van de 3 gemalen - en ook de grootste van de 3 - die van 1849-1852 het Haarlemmermeer heeft drooggepompt en daarmee de basis heeft gelegd voor de huidige Haarlemmermeerpolder. Het gemaal is in 2005 buiten gebruik gesteld en vervangen door een nieuw gelijknamig gemaal. In 2015 is restauratie van het gemaal gereed gekomen. Het complex is in dat jaar ook herbestemd tot restaurant.

- De RK Sint Franciscus van Saleskerk uit 1859, de oudste RK kerk van de Haarlemmermeer, is in 2002 aan de eredienst onttrokken.

- Ook de Hervormde kerk uit 1935 is - sinds 2001 - niet meer in functie.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Lijnden heeft in 2011 het 50-jarig bestaan gevierd.

- Oudere nummers van dorpskrant De Boeselijn zijn via de link ook online te lezen.

Reactie toevoegen