Lieveren

Plaats
Dorp
Noordenveld
Drenthe

Lieveren-MSD-20110329-230473.jpg

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren-MSD-20110329-230466.jpg

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren-MSD-20110329-230469.jpg

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren-MSD-20110329-230471.jpg

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren-MSD-20110329-230474.jpg

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren, Noordenveld, Drenthe

Lieveren

Terug naar boven

Status

- Lieveren is een esdorp in de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld. T/m 1997 gemeente Roden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermedingen
In 1480 duikt de naam Tho Liveren op, in 1490 Lijver Holt en in 1531 Lijveren.

Naamsverklaring
De naam is vermoedelijk afgeleid van ‘bij de lieden van de persoon Livere of Libheri. In geslachtsnamen als Lievering of Lijfering vinden we dit nog terug. Het zou dan afgeleid zijn van het nabijgelegen Lieverder Bosch, het bos van de desbetreffende familie.

Bij- en spotnamen
Schimpnaam voor de inwoners: Melksikken (kleine boeren met 'arbeiderskoeien').

Terug naar boven

Ligging

Lieveren ligt ca. 2,5 km ZO van Roden, ZW van Peize en Altena en N van Langelo en Norg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lieveren 19 huizen met 93 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 260 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Reeds in de vroege middeleeuwen ontstond op een nog duidelijk herkenbare zandrug een nederzetting aan het kronkelige Lieversche Diepje. Dit stroompje dat een onderdeel vormt van het Groote Diep (zuidwaarts) en Peizerdiep (noordwaarts) is thans sterk gekanaliseerd, doch bij Lieveren is de oorspronkelijke loop nog goed zichtbaar.

Lieveren is ontstaan als traditioneel esdorp, met essen aan zowel de noord- als zuidkant. Hier bevonden zich ook bossen: het Lieverder Zuidbosch (thans nog voor een klein deel aanwezig langs de weg naar Langelo) en het Lieverder Noordbosch. Dit laatste is een fraai natuurgebied en bevindt zich langs de weg naar Roden. Er zijn bij het Lieversche Diepje restanten gevonden van de zogenoemde Koningsweg (Hereweg), in de IJzertijd een belangrijke verbinding in Noord-Drenthe die liep over Balloo, Loon, Peelo, Rhee en Zeijen. Op deze plek bevond zich namelijk een doorwaadbare plek door het toen grote Peizerdiep.

Het aantal landbouwbedrijven in Lieveren is sterk afgenomen en concentreert zich nu in het voormalige Bunnerveen, op de weg naar Bunne / Vries. De bebouwing is geconcentreerd rond een rondlopende brinkweg, Centrum genaamd, al is een echte brink niet meer aanwezig. Overigens heeft het dorp pas straatnamen sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw. Het rustieke karakter is heel goed bewaard gebleven en uitbreiding heeft slechts bescheiden plaatsgevonden langs de uitvalswegen. Er zijn behalve een dorpscafé en een paar verenigingen eigenlijk geen voorzieningen in het dorp. Voor een school was men tot 2014 aangewezen op het nabije Altena, sinds de school aldaar is gesloten gaan de kinderen naar Peize en voorheen ook al deels naar Roden, waar ook alle andere voorzieningen voorhanden zijn. Het centrum van deze groeiplaats bevindt zich bovendien dichter bij Lieveren dan bij de laatste uitbreidingen van de plaats.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lieveren heeft 1 rijksmonument.

- Enkele boerderijen aan het Centrum, o.a. nr. 2, een voormalige boerderij met een in 1890 toegevoegd cafégedeelte.

- De weg Roden - Lieveren is zeer idyllisch.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Liefair (laatste weekend van augustus). Meer dan 100 standhouders, met Brocante, Lifestyle en Alles voor het Buitenleven. Het culinaire plein vormt de hele dag het kloppend hart van de LieFair. Op het plein worden wijnen en diverse lekkernijen gepresenteerd en er wordt live gekookt met de aangeboden streekproducten. In het het dorp worden demonstraties gegeven van oude ambachten zoals palingroken, rietdekken en mandenvlechten. Voor de kinderen worden originele activiteiten georganiseerd door scouting Roden. Rondom het dorp zijn ambachtelijke landbouwwerktuigen, waaronder oude tractoren, te bewonderen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Knapzakroute Roderesch - Lieveren is een deel uit de serie knapzakroutes (wandelroutes) door Drenthe.

- Natuurreservaat Lieverderbosch ligt N van het dorp, met unieke flora en fauna in het beekdal. Hier bevindt zich o.a. de adelaarsvaren  (of adderloof), waarbij zich de bijna uitgestorven adder nog schuilhoudt.

- Uitgebreid net van wandel- en fietspaden in het bos tussen Roden en Lieveren, recent aangevuld met een vrijliggend betonnen fietspad tussen de beide plaatsen. Dit voert langs een dikke eikenboom halverwege, 350 jaar oud en met een omvang van meer dan 5 meter (een van) de dikste van Drenthe.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Lieveren van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lieveren.

(de informatie over deze kern is samengesteld door en © geograaf mr. drs. Robert H.C. Kemkers te Nietap)

Reactie toevoegen