Lievelde

Plaats
Dorp
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

Lievelde

Terug naar boven

Status

- Lievelde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Lichtenvoorde.

- Onder het dorp Lievelde valt ook een deel van de buurtschap Eefsele.

Terug naar boven

Naam

In het Achterhoeks
Level, Leeuweld.

Oudere vermeldingen
1364 Linelo lees: Livelo, 1785 Lieveld.

Naamsverklaring
Linelo kan een verschrijving zijn voor Livelo*, Lyvele; dan oorspronkelijk een samenstelling met lo 'licht, open bos', later vervangen door veld 'open vlakte', vergelijk Harreveld en Saasveld. Het eerste deel is moeilijk te duiden; misschien een persoonsnaam Live?(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Lievelde ligt NO van Lichtenvoorde, ZW van Groenlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lievelde 105 huizen met 663 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Lievelde is in 1942 gedurende enkele maanden een werkkamp voor joodse dwangarbeiders geweest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In maart 2018 is Dorpsplan Lievelde verschenen. Sinds september 2017 is een werkgroep van 12 inwoners bezig geweest met de behoeftes, wensen, kansen en toekomstplannen voor het dorp met een vooruitblik tot 2025. Negen verschillende thema’s zijn hierbij uitgebreid aan bod gekomen. Er zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd om de inwoners met de plannen mee te laten denken, waaronder de goed bezochte bewonersavond in november 2017. Alle inbreng is samengevoegd en verwerkt in het Dorpsplan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lievelde heeft 2 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- In Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde - genoemd naar de fam. Hendrik Kots die hier tot 1936 heeft gewoond - zie je hoe de Achterhoekse boer met zijn gezin, zijn personeel en zijn dieren vroeger woonde en werkte. In een decor van historische boerderijen, een rosoliemolen, een houtzagerij en een grote collectie oude gebruiksvoorwerpen zie en voel je lang vervlogen tijden opnieuw tot leven komen. Boeren werken met hun dieren, boerinnen spinnen garen en weven stoffen en ook de klompenmaker toont zijn kunsten.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden had Prins Frederik Hendrik zijn hoofdkwartier in Lievelde, op de Lievelder Es bij Erve Kots. Ook op andere plekken rond de stad Groenlo werden kwartieren ingericht voor de verschillende legereenheden. Ze werden door een aarden verdedigingswal met elkaar verbonden. In deze zogeheten circumvallatielinie, die tegenwoordig is omgedoopt tot Linie 1627, werden door de soldaten verdedigingswerken gebouwd die deel uitmaakten van de verdedigingswal. Binnen het gezichtsveld van de vesting Grol moest het graafwerk vooral 's nachts gebeuren en met handkracht. Ervaar het Beleg van Grol in het kwartier van de Prins door een bezoek te brengen aan de bovenverdieping van het nieuwe museumgebouw, waar je een nauwkeurige maquette aantreft van de hele omsingelingslinie rond Grol, zoals die er in 1627 heeft gelegen.

- Het AVOG's Crash Museum in Lievelde is een museum over de geschiedenis van de Achterhoek in de Tweede Wereldoorlog, o.a. over de 400 vliegtuigen die in die tijd in de Achterhoek zijn neergestort. Duitse, Amerikaanse en Engelse vliegtuigen waren in gevecht met elkaar en vaak ging dat mis. De Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep (AVOG) graaft neergestorte vliegtuigen op en heeft de gevonden vliegtuigmotoren, de cockpits, de propellers, stukken van de vleugels en nog veel meer in het museum tentoongesteld. Nog steeds worden er vliegtuigonderdelen gevonden in de Achterhoek.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Kermis in Lievelde, officieel School- en Volksfeest geheten (weekend na Pinksteren). De Kermis wás decennialang (1984-2016) bekend om haar - voor zover bekend - wereldwijd unieke Wolcorso, een corso waarbij praalwagens beplakt werden met wol, vergelijkbaar met een bloemencorso. Het Wolcorso vond zijn oorsprong in de jaren vijftig als bloemencorso om meer bezoekers naar de jaarlijkse Kermis te trekken. Wol werd pas twintig jaar later voor het eerst gebruikt toen een corsogroep besloot om daarmee hun wagen te versieren. Het gebruik van wol vond in opvolgende edities navolging bij andere groepen, waardoor het nadien een specifiek Wolcorso is geworden. Inmiddels is het Wolcorso vervangen voor de Zeepkistenrace op de zondag van de Lieveldse Kermis. Onder de link vind je nog wel een 'eregalerij' met de namen van de winnaars van alle jaren, met foto's erbij van de winnende wagens.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op IJsbaan Lievelde, die van alle gemakken is voorzien. Ideaal ingericht voor een leuke dag schaatsplezier voor jong en ouder. Zo hebben ze o.a. een verwarmde omkleedruimte, een warme chocomel hoek, een verwarmde toiletruimte, 450 zitplaatsen langs de ijsbaan, schaatsenverkoop en -inruil, aparte ijshockeybaan, 's avonds baanverlichting, muziek, de mogelijkheid om te bellen, een volledig uitgeruste EHBO post, en gratis parkeren. Het enige dat je er níet kunt is pinnen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Megapret in Lievelde is naar eigen zeggen "de leukste speeltuin van Gelderland". Het speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen vertoeven. Van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin, van midgetgolf tot een waterspeeltuin: alles is mogelijk bij Megapret. Het enorme oppervlak van het park maakt het het ideale speelparadijs voor kinderen. Maak er een familie-uitje van, plan het kinderpartijtje van je zoon of dochter in of neem de kinderen van je basisschool mee op een schoolreisje naar het kinderpretpark.

- Bij de Koolmansdijk in Lievelde ligt een uniek veld met zeldzame bloemen- en grassoorten. De locatie is een favoriete plek voor natuurfotografen. De diverse orchideeënsoorten groeien elke keer maar een paar weken. Omdat er veel zeldzame bloemen staan, mag je niet van de paden af, tenzij onder begeleiding van een boswachter. Boswachter Hielke Alsemgeest van Staatsbosbeheer vindt het bijzondere veld "een visitekaartje van de Achterhoek. Uniek dat dit zo goed gelukt is". Voorheen was het een maïsveld. Rond 2000 kon het dankzij samenwerking van provincie, gemeente, waterschap, boeren en Staatsbosbeheer worden omgevormd tot natuurgebied. Door de bovenste laag af te graven, kwam de 100 jaar oude zaadbodem weer boven. Bovendien groeien er nu zelfs nog meer zeldzame bloemen dan in 1955, zoals de Moeraswespenorchis. (bron en voor nadere informatie zie de tekst en de videoreportage op Omroep Gelderland, 22-6-2017)

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Omdat Lievelde een jong dorp is, kent zij geen oude vertegenwoordiging als een dorpsraad. In 1990 moest er een dorpshuis komen, beter bekent als ‘clubhuus’, en is Stichting Lievelds Belang opgericht om alle voors en tegens rondom het dorpshuis in kaart te brengen. De centrale belangenbehartiging bleek een schot in de roos en de reden van bestaan van Lievelds Belang was daarmee naar de toekomst verzekerd. In 2003 is de organisatie omgezet in een vereniging, om de belangen van de inwoners nog beter te kunnen vertegenwoordigen. Lievelds Belang komt op voor de belangen van het dorp en zijn inwoners bij gemeente, provincie en andere betrokken partijen.

Reactie toevoegen