Lesterhuis

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Lesterhuis

Terug naar boven

Status

- Lesterhuis is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Termunten. In 1990 over naar gemeente Delfzijl, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- De buurtschap Lesterhuis valt, ook voor het postadres, onder het dorp Woldendorp.

- De buurtschap Lesterhuis heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De eerste vermelding van Lesterhuis is in 1428. In 1441 wordt de plaats genoemd in de Dijkbrief van het Oldambt. In 1520 komt eenmalig de benaming Minnenhuse voor.

Naamsverklaring
De naam komt van lessra hûs 'kleiner huis'. Gezien de afgelegen plaats (vanuit Heiligerlee gezien) zou de betekenis van de plaatsnaam ook 'laatste huis' kunnen zijn geweest.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lesterhuis ligt rond huisnummer 94 van de Klapsterweg. De buurtschap ligt N van het dorp Woldendorp, ZW van de dorpen Termunterzijl en Termunten, ZZO van het dorp Borgsweer, ZO van het dorp Farmsum en de stad Delfzijl en NO van de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Lesterhuis 3 huizen met 50 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog 1 boerderij.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de middeleeuwen behoort Lesterhuis tot het kerspel Klein-Termunten (Minor Menterna), waarvan alleen het kerkhof even ten noorden van de kerk van Termunten bewaard is gebleven. De huidige boerderij bevindt zich op de plek waar zich in ieder geval in 1428 (oudste vermelding) een uithof of voorwerk bevindt van het iets NO hiervan gelegen hebbende Grijzemonnikenklooster, ook wel klooster Menterne genaamd. Dit klooster is in 1569 geplunderd en in brand gestoken, waarop de 3 overgebleven monniken naar het moederklooster in Aduard vluchten. In 1578 is het klooster afgebroken. Op een landmeterskaart uit 1731 van H. Teijsinga staat het kloosterterrein afgebeeld met enkele boerderijen. Van het klooster zijn weinig papieren bewaard gebleven. De landerijen zijn nog lange tijd verpacht door de Provincie Groningen.

De vroegst bekende inwoner van de buurtschap is (leken)broeder Hupken to Lesterhues. In de 16e eeuw wordt Lesterhuis een voorwerk van het premonstratenserklooster te Heiligerlee. Er doen verhalen de ronde dat er een onderaardse gang zou hebben bestaan tussen de buurtschap en het klooster, maar daarvan zijn nooit sporen gevonden.

Reactie toevoegen