Leiderdorp

Plaats
Dorp en gemeente
Leiderdorp
Zuid-Holland

ZH gemeente Leiderdorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Leiderdorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Leiderdorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Leiderdorp

Terug naar boven

Status

- Leiderdorp is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland.

- Wapen van de gemeente Leiderdorp.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Leiderdorp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Leiderdorp ligt aan de N oever van de rivier de Oude Rijn en ligt O van de stad Leiden, ZO van het dorp Warmond, Z van de Kagerplassen, ZW van de dorpen Oud Ade en Rijpwetering, W van het dorp Hoogmade en N van het dorp Zoeterwoude-Rijndijk. De A4 loopt door de gemeente, maar het dorp ligt voornamelijk N daarvan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Leiderdorp 397 huizen met 1.698 inwoners. Tegenwoordig hebben gemeente en dorp ca. 11.000 huizen met ca. 27.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Leiderdorp, kun je terecht bij het Leiderdorps Museum. Voorwerpen en afbeeldingen vanaf de Romeinse tijd. Archeologische vondsten, vaandels van verenigingen, grenspalen, gevelstenen, schilderijen enzovoort. Tevens documenten van oude industrieën, boerderijen, het weeshuis en de polder. Stichting Leiderdorps Museum is voortgekomen uit de in 1989 opgerichte Stichting Oudheidkamer. De stichting stelt zich als doel de inwoners inzicht te verschaffen in de vroege en recente geschiedenis van de regio en die van het eigen dorp in het bijzonder. Deze doelstelling wordt vormgegeven door: exposities van stukken uit de vaste collectie, foto’s, documenten en maquettes; speciale thematentoonstellingen; lezingen over historische onderwerpen; educatieve activiteiten, gericht op scholen en instellingen; beheer van een bibliotheek en een foto- en filmarchief; de website, met zo breed mogelijke informatie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leiderdorp heeft als plaats 31 rijksmonumenten.

- Molens: - Achthovense Molen. - Zijllaanmolen. - Doeshofmolen. - Munnikkenmolen. - De Meerburgermolen is in 2007 verwijderd van zijn oude standplaats te Zoeterwoude-Rijndijk en tijdelijk elders opgeslagen. In 2013 is hij herplaatst in Leiderdorp.

- Gevelstenen in Leiderdorp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het doel van Stichting Vrienden van het Oude Dorp is om jaarlijks diverse grote evenementen te organiseren voor heel Leiderdorp. Ze organiseren Koningsdag in het Oude Dorp (samen met de Hollandsche Tuyn), het jaarlijkse Klootschietfestijn, het Smartlappenfestival / Unity-NL Tour, de Uitmarkt, het Beachvolleybaltoernooi, de Disco Classics Party en de jaarlijkse Kerstsamenzang bij de Dorpskerk. Verder assisteren ze bij het binnenhalen van Sinterklaas. Over zichzelf zeggen ze op hun Facebookpagina: "Neem 6 idioten die hun vrije tijd willen vullen met iets doen voor anderen. Doe daar een heleboel super-vrijwilligers bij en je hebt ons." :-)

- Triathlon Leiderdorp (op een zondag in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuureducatie Leiderdorp.

- Cultuurpunt Leiderdorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Leiderdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Leiderdorp.

- Media / nieuws: - Unity is de regionale omroep voor de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest, die gezamenlijk bekend staan als de 'Leidse Regio'.

Reactie toevoegen