Leg

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Leg

Terug naar boven

Status

- Leg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gemeente Chaam.

- De buurtschap Leg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Chaam.

- Bij de buurtschap Leg staat, overigens evenals bij alle andere buurtschappen in de gemeente Alphen-Chaam, geen plaatsnaambord. Je kunt het slechts herkennen aan het straatnaambord Legstraat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Laag, 1383 van der Legghe, 1545 Opte Legge, 1840 Legh.

Naamsverklaring
Een legge was in de middeleeuwen de plaats waar valkeniers valken vingen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Leg ligt direct Z van Chaam, N van de buurtschap Houtgoor, rond de Legstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 heeft buurtschap Leg samen met de naastgelegen buurtschap Houtgoor 29 huizen met 191 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op het perceel Legstraat 3 is een voormalige varkenshouderij met bedrijfswoning aanwezig. De varkenshouderij wordt gesaneerd met behoud van de bedrijfswoning. Men is voornemens er een nieuwe woning te realiseren in het kader van de ruimte-voor-ruimte regeling. In dat kader moeten altijd diverse onderzoeken worden uitgevoerd, voor een vergunning kan worden afgegeven. Een daarvan is een akoestisch onderzoek. Wat dat inhoudt kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op 4 mei 2010 is aan de Legstraat in buurtschap Leg een oorlogsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers die daar op 24 november 1944 zijn gevallen. Het ontwerp van het monument en het gedicht (dat je onder deze link kunt lezen) zijn van beeldend kunstenaar en dichter Pien Storm van Leeuwen.

- Dankzij het feit dat de villa op Legstraat 3a in 2019 te koop heeft gestaan, kun je via deze link een dronevideo van het exterieur en interieur van deze locatie bekijken.

Reactie toevoegen