Leeuwte (Sint Jansklooster)

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Leeuwte (Sint Jansklooster)

Terug naar boven

Status

- Leeuwte is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1817 gemeente Vollenhove. In 1818 over naar gemeente Ambt Vollenhove, per 1-2-1942 over naar gemeente Vollenhove, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Leeuwte valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint Jansklooster.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Leeuwte heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de boerderij op nr. 43 (zeer oude boerderij met achterbaander naar de weg toegekeerd), en de boerderij op nr. 51: boerderij met het bedrijfsgedeelte naar de weg toegekeerd. Twee zijbaanders, waarboven het dak hoog is opgelicht. De bescherming betreft slechts het hoofdgebouw (woonhuis met aangebouwde bedrijfsbebouwing).

- De buurtschap Leeuwte heeft ook 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de laat-18e-eeuwse boerderij op nr. 70, en de Gereformeerde (PKN) Johanneskerk op nr. 81.

Terug naar boven

Beroemde inwoner

- De in Sint Jansklooster (buurtschap Leeuwte) geboren marathonschaatser Evert van Benthem wint in 1985 en 1986 de Elfstedentocht en zet zijn woonplaats daarmee op de kaart. In 1999 emigreert hij naar Canada. Eind 2017 is het plein voor de bibliotheek heringericht en op initiatief van Plaatselijk Belang omgedoopt tot Evert van Benthemplein.

Reactie toevoegen