Leenders

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland Staphorst Meppel
Kop van Overijssel Salland
DrentheOverijssel

Leenders

Terug naar boven

Status

- Leenders is een buurtschap in deels de provincie Overijssel, en daarbinnen in deels de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland (t/m 1972 gemeente Wanneperveen, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland) en deels de streek Salland (een deel van de buurtschap, namelijk het deel in de provincie Drenthe, ligt in geen van de twee hiervoor genoemde streken), gemeente Staphorst, en grotendeels de provincie Drenthe, gemeente Meppel.

- De buurtschap Leenders valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Wanneperveen, deels onder het dorp Staphorst en grotendeels onder de stad Meppel.

- De buurtschap Leenders heeft witte plaatsnaamborden en ligt - dus - buiten de bebouwde kom. Het betreft hier het deel van de buurtschap onder het dorp Wanneperveen; het Meppelse deel van de buurtschap bevindt zich binnen de bebouwde kom van de stad Meppel. Het Staphorster deel van de buurtschap sluit (over de weg) direct aan op het Wanneperveense deel, en is over de weg ook niet anderszins bereikbaar. Bovendien ligt de weg Leenders voor het overgrote deel in het Staphorster deel van de buurtschap.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Leenders ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Olde Staphorster Haven, Zomerdijk (onder het dorp Wanneperveen het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 5, in NO richting, onder de stad Meppel het gedeelte W van de Sethehaven) en Setheweg (de gedeelten van deze weg ZW en ZO van de driesprong van deze weg, bij huisnummer 12). De buurtschap is gedeeltelijk industriegebied. De buurtschap Leenders ligt aan het Meppelerdiep, rond de Jachthaven Meppel, aan de havens Wachthaven en Sethehaven, en direct W van de stad Meppel, ZO van het dorp Wanneperveen, NNW van het dorp Staphorst, NO van het dorp Zwartsluis en ZZW van de dorpen Kolderveen en Nijeveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Leenders omvat ca. 15 huizen, een enkel woonschip en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 40 inwoners.

Reactie toevoegen