Leemberg

Plaats
Buurtschap
Woensdrecht
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Leemberg

Terug naar boven

Status

- Leemberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Woensdrecht. T/m 1996 gemeente Ossendrecht.

- De buurtschap Leemberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ossendrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Leemberg.

Naamsverklaring
- Waarschijnlijk naar een uit leem (grondsoort) bestaande berg ‘oprijzing, verhevenheid’.(1)

- “Leem werd gebruikt voor het bakken van stenen en aardewerk. De steen- en pottenbakkerijen van Oosterhout waren na die van Bergen op Zoom de bekendste uit Noord-Brabant*. Leem werd ook gebruikt voor het besmijten van weegten en voor de vloeren van huis en schuur. In een hele reeks dorpen vindt men op vrij geringe diepte leemlagen in de ondergrond.

Het meest frequente toponiem met leem is Leemputten: deze naam komt in wel meer dan tien verschillende nederzettingen voor. Met leem vinden wij verder gecombineerd: Leemstuk, Leemakker, Leemheining, Leemspui, Leemkuilen, Leemweide en Leemveld (en natuurlijk Leemberg, maar die wordt niet genoemd omdat (89) alleen op de Baronie betrekking heeft, red.). Onder Oosterhout ligt een perceel met de naam ‘Int Leem’. Het element leem komt weinig voor in Alphen, Dongen, Etten en Zundert en veel te Gilze en Princenhage.”(89)
* Zie voor een toelichting hierop bij Boswachterij Dorst.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Leemberg ligt rond de gelijknamige weg en de weg Hageland, direct Z van Ossendrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Leemberg omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij De Leemberg is een plek waar mensen komen voor dagbesteding, het ontlasten van mantelzorgers en zaterdagmorgen-opvang voor de jeugd. Bijzonder is dat de zorgboerderij een Quattrocycle heeft. Met deze speciale fiets is het mogelijk om met alle deelnemers van de dagbesteding te gaan fietsen, ook als deelnemers slecht ter been zijn of bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen hebben. - Videoreportage over de zorgboerderij.

Reactie toevoegen