Ledeacker

Plaats
Dorp
Sint Anthonis
Noordoost- Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Ledeacker

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ledeacker.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Ledeacker.

Terug naar boven

Status

- Ledeacker is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Sint Anthonis. T/m 1993 gemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

- Onder het dorp Ledeacker vallen ook de buurtschappen Toven en Ullingen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
't Leker.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Ledeacker.

- Verhalen over de geschiedenis van Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ledeacker heeft 2 rijksmonumenten, zijnde het keuterboerderijtje uit 18e of 19e eeuw op Nullen bij 1D, en de Catharinakerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Hanen.

- Kermis (eind mei).

- Het Internationaal Pinkster Toernooi Activia (Dutch Open Outdoor Volleyballchampionships) is voor het eerst gehouden in 1957 als een regionaal volleybaltoernooi. In de daarop volgende jaren heeft het zich ontwikkeld tot een professioneel georganiseerd, werldwijd bekend evenement, met gerenommeerde internationale deelnemers. Zo waren er in het verleden de winnaars Ulbra Diadora, Belo Horizonte en Frangosul uit Brazilië, Fuji en Nippon Denso uit Japan, Automobilist St. Petersburg en Odintsovo uit Rusland, Aurora Riga uit Letland, en de nationale teams van Canada en Egypte. Het Pinkstertoernooi geniet internationale naam en faam als een soort Grand Slam-toernooi voor club-teams op gras velden. Gezelligheid, ontspanning, ontmoeting en volleybal op niveau zijn de sleutelwoorden voor dit prachtige evenement.
Een kampioenschap in Sint Anthonis (Open Nederlands Kampioen op gras) wordt door velen gezien als de kroon op het seizoen. Het sportpark waar het evenement plaatvindt, ligt weliswaar tegen de kern Sint Anthonis aan, maar valt formeel (voor het postadres) nog net onder het dorp Ledeacker, vandaar dat wij het hier vermelden.

Naast het volleybalspektakel is er in hetzelfde weekend ook de Pinksterparty; 3 avonden lang live bands en artiesten in de enorme feesttent op het sportpark.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Tovense Beek, NW van Ledeacker in deels gemeente Sint Anthonis, deels gemeente Boxmeer, is in 2016 omgevormd naar een natuurlijke beek. De beek ontspringt in het St. Anthonisbos en mondt uit in de Lage Raam nabij Rijkevoort. Het hoogteverschil over dit traject beslaat 10 meter waarbij het verval in het Sint Anthonisbos het grootst is. De beek was voorheen een brede waterloop met bijna stilstaand water en aan beide zijden hoge steile oevers met eentonige flora en fauna. De beek is heringericht tot een smal stromend beekje met flauwe oevers en ruimte voor natuur. Langs de beek zijn ook amfibieënpoelen aangelegd. Dit zorgt voor grotere biodiversiteit in en langs het water. Beoogd wordt een geschikte leefomgeving te creëren voor o.a. struweelvogels, drijvende waterweegbree en diverse soorten amfibieën. Verder is 4,1 kilometer van de beek ingericht als ecologische verbindingszone. Deze zone verbindt het Sint Anthonisbos met de Lage Raam. Ook aan de mens is gedacht door de aanleg van wandelroutes langs de beek. Met het project is zo ook een bijdrage geleverd aan een nog aantrekkelijker recreatief buitengebied. Tevens is hiermee ook de landbouwkundige structuur verbeterd.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Ledeacker op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging 't Leker heeft ten doel het bevorderen van de leefbaarheid van het dorp Ledeacker en het bevorderen van het welzijn van de inwoners, en ontplooit daartoe de door haar noodzakelijk geachte initiatieven.

- Sport: - s.v. DSV (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ledeacker.

Reactie toevoegen