Ledeacker

Plaats
Dorp
Sint Anthonis
Noordoost- Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Ledeacker

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ledeacker.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Ledeacker.

Terug naar boven

Status

- Ledeacker is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Sint Anthonis. T/m 1993 gemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

- Onder het dorp Ledeacker vallen de buurtschappen Toven en Ullingen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
't Leker.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Ledeacker.

- Verhalen over de geschiedenis van Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ledeacker heeft 2 rijksmonumenten, zijnde het keuterboerderijtje uit 18e of 129e eeuw op Nullen bij 1D, en de Catharinakerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging De Hanen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Tovensche Beek, NW van Ledeacker in deels gemeente Sint Anthonis, deels gemeente Boxmeer, is in 2016 omgevormd naar een natuurlijke beek. De beek ontspringt in het St. Anthonisbos en mondt uit in de Lage Raam nabij Rijkevoort. Het hoogteverschil over dit traject beslaat 10 meter waarbij het verval in het Sint Anthonisbos het grootst is. De beek was voorheen een brede waterloop met bijna stilstaand water en aan beide zijden hoge steile oevers met eentonige flora en fauna. De beek is heringericht tot een smal stromend beekje met flauwe oevers en ruimte voor natuur. Langs de beek zijn ook amfibieënpoelen aangelegd. Dit zorgt voor grotere biodiversiteit in en langs het water. Beoogd wordt een geschikte leefomgeving te creëren voor o.a. struweelvogels, drijvende waterweegbree en diverse soorten amfibieën. Verder is 4,1 kilometer van de beek ingericht als ecologische verbindingszone. Deze zone verbindt het Sint Anthonisbos met de Lage Raam. Ook aan de mens is gedacht door de aanleg van wandelroutes langs de beek. Met het project is zo ook een bijdrage geleverd aan een nog aantrekkelijker recreatief buitengebied. Tevens is hiermee ook de landbouwkundige structuur verbeterd.

Terug naar boven

Links

- Dorpsvereniging 't Leker.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ledeacker.

Reactie toevoegen