Lathum

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

GL kadastrale gemeente Lathum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Lathum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Lathum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lathum

Terug naar boven

Status

- Lathum is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 2004 gemeente Angerlo.

- Onder het dorp Lathum valt ook de buurtschap Bahr.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksich
Laotem.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lathum ligt aan de Lathumseplas en ligt verder Z van de rivier de IJssel, ZW van de dorpen Rheden en De Steeg, WZW van de dorpen Giesbeek en Angerlo en de stad Doesburg, NW van de stad Zevenaar en de dorpen Didam en Loil, N van de dorpen Duiven en Groessen, NO van de dorpen Westervoort en Loo en de stad Huissen, O van de stad Arnhem en ZO van de dorpen Velp en Rozendaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lathum 42 huizen met 242 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 570 huizen met ruim 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de heren van Lathum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het oorspronkelijke recreatie-bungalowpark Riverparc Lathum is in 2012 omgevormd tot reguliere woonwijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lathum heeft 3 rijksmonumenten.

- Lathum heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Dicht bij de Bandijk, die vroeger de bannerheerlijkheid Bahr en de heerlijkheid Lathum doorsneed, staat de Lathumse kerk, die rond 1350 als kapel al gezichtsbepalend was, nabij de splitsing van Rijn en IJssel. Getransformeerd tot kerk in 1528 is ze al eeuwenlang het middelpunt van het dorp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dreamfields Festival (weekend begin juli).

- De Gypsy Beach Party (op een zondag eind juli) is een gezellig muzikaal evenement voor de hele familie, met vele bekende Hollandse artiesten. Toegang €15,00, kinderen t/m 12 jaar gratis.

- Lathumsfeest (do/vr/za in de 2e helft van september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het terrein van de in 2008 gesloopte steenfabriek De Koppenwaard langs de IJssel bij Lathum is sinds 2012 eigendom van Natuurmonumenten. Zij heeft ook de toegangsweg naar de voormalige steenbakkerij, een boomgaard met hoogstamfruitbomen en een drassig, laaggelegen gebied langs de IJssel verworven. Samen met gemeenten langs de IJssel, de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en waterschap Rijn en IJssel heeft Natuurmonumenten een ontwikkelingsvisie gemaakt voor het gebied langs de IJssel tussen Arnhem en Giesbeek. In 2016 heeft zij het oude landschapspatroon in de Koppenwaard hersteld. Zij heeft er heggen, hagen en bomen geplant en bloemrijke graslanden gerealiseerd.

- Sinds 2014 is er een pontje voor fietsers en voetgangers van recreatiepark De Veerstal aan de Marsweg in Lathum naar Giesbeek.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, filmpjes e.d. van Lathum op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Op de Ds. Jonkersschool geven ze modern onderwijs. Ze willen de kinderen van alles leren om zich voor te bereiden op de samenleving. Ze werken met moderne en vaak de nieuwste methodes voor de kernvakken rekenen, taal en wereldverkenning. Lezen is hierbij een van de speerpunten. Hiervoor zijn zij een samenwerking met de bibliotheek in Zevenaar aangegaan en heeft de school een zeer goede schoolbibliotheek. Hun motto is “door lezen beter in taal”. Zij ervaren dat veel lezen de woordenschat vergroot. Leesbeleving en boekpromotie nemen daarom een belangrijke plaats in bij op deze school. Zij vinden het ook belangrijk om kinderen al vroeg met een vreemde taal in aanraking te brengen en werken daarom toe naar Engels van groep 1 tot en met groep 8.

Op de ds. Jonkersschool vinden ze digitaal onderwijs een belangrijke toevoeging op de reguliere lessen. Daarom werken de kinderen in de groepen 4 tot en met 8 met hun persoonlijke tablet die de school ter beschikking stelt. De kinderen hebben op school dus altijd hun eigen tablet bij de hand. Dit geeft de school de mogelijkheid om gepersonaliseerd te werken. Kinderen werken op hun eigen niveau en krijgen opdrachten die bij hun eigen leerniveau aansluiten. Op de ds. Jonkersschool willen ze kinderen dus op veel verschillende gebieden laten leren en “leren leren”. Ze maken gebruik van hun nieuwsgierigheid, en betrekken kinderen bij hun eigen leerontwikkeling om zo hun betrokken en ondernemende houding te stimuleren.

Reactie toevoegen