Langerijp

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Langerijp

Terug naar boven

Status

- Langerijp is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 2020 deels gemeente Delfzijl (t/m 1989 gemeente Bierum. In 1990 over naar gemeente Delfzijl, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta) en grotendeels gemeente Appingedam.

- De buurtschap Langerijp valt deels onder het dorp Holwierde, deels onder de stad Appingedam en deels onder het dorp Marsum. De delen van de buurtschap die onder Appingedam en Holwierde vallen, vallen ook voor de postadressen daaronder, maar het deel van de buurtschap dat onder Marsum valt, ligt, omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, net als Marsum zelf voor de postadressen 'in' Appingedam.

- De buurtschap Langerijp heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Langerijp ligt rond de gelijknamige weg en rond de Holwierderweg en het zuidelijkste gedeelte van de Damsterweg. De buurtschap ligt O van het water de Grote Heekt, rond het water de Marsumermaar, direct N van de stad Appingedam, direct W van het dorp Marsum, Z van het dorp Holwierde, W en NW van de stad Delfzijl, ZO van het dorp Krewerd, O van de dorpen Jukwerd en Oosterwijtwerd en NO van het dorp Tjamsweer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het deel van de buurtschap Langerijp onder Appingedam 3 huizen met 17 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 75 inwoners.

Reactie toevoegen