Langenboom

Plaats
Dorp
Mill en Sint Hubert
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

langenboom dorpsstraat 1939 [640x480].jpg

Langenboom Dorpsstraat 1939

Langenboom Dorpsstraat 1939

Langenboom

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Langenboom.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Langenboom.

Terug naar boven

Status

- Langenboom is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Mill en Sint Hubert. T/m 30-6-1942 gemeente Escharen. Per 1-7-1942 is de gemeente Escharen opgegaan in de gemeente Grave. Langenboom is daarbij middels grenscorrectie naar de gemeente Mill en Sint Hubert overgegaan.

- Onder het dorp Langenboom vallen ook de buurtschappen De Dellen en Zuid Carolina.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Langenboom.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Langenboom heeft 5 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in april organiseert MSC Mill de Dutch Masters of Motocross op Circuitpark de Kuilen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Kuilen is een recreatieplas, ontstaan door zandwinning. Deze zandwinning vindt hier nog altijd plaats. Sinds 1996, toen de zandwinning in Langenboom grootschaliger werd aangepakt, vinden verzamelaars hier dagelijks enorme hoeveelheden fossielen. Elk fossiel is een stukje van een puzzel die informatie geeft over de oertijd. De haaientandzevers rapen dus onderdelen van een verhaal bijelkaar; ze zijn de oren en ogen van de wetenschap.

Langenboom staat in Europa bekend als een van de meest productieve vindplaatsen van het Mioceen en Plioceen. De plek neemt zelfs de toppositie in als het gaat om fossiele vogels. De concessie om zand te winnen is in 2015 afgelopen. Er zijn al diverse activiteiten ondernomen om De Kuilen te herstellen tot een natuurgebied. Recreatie en natuur vormen het einddoel van het bestemmingsplan. Eenden, oeverzwaluwen en andere soorten zullen meer en meer de plek innemen van de fossiele vogels die nog bij duizenden verborgen moeten liggen in de ondergrond.

- Beheerder Natuurmonumenten heeft De Vilheide en de Molenheide in de Langenboomse Bossen in 2017 een opknapbeurt gegeven. Het vroegere productiebos moet meer variatie krijgen. De bomen stonden te dicht op elkaar en waren veelal van dezelfde soort. Natuurmonumenten heeft meer ruimte gecreëerd om de overblijvende bomen extra mogelijkheden te bieden om te groeien. Bij de operatie zijn vooral exoten zoals de fijnspar, douglas, Japanse lariks en Amerikaanse eik verdwenen. Zo krijgen soorten als de inlandse eik, berk, beuk, hulst en lijsterbes meer kans.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Langenboom.

- Dorpsraad Langenboom.

- Buurtvereniging De Boskant.

Reactie toevoegen